Afgelopen week moest ik op zoek naar een kinderfoto van mezelf, voor een quiz op kantoor. In mijn zoektocht kwam ik een foto tegen van mezelf met een klassieker: de Fisher-Price cassetterecorder. Uren ben ik daarmee zoet geweest. Zou dit retro speelgoed nog te koop zijn, vroeg ik mezelf af. Maar helaas, je kunt niet meer de versie kopen waarmee je daadwerkelijk een cassettebandje kunt afspelen. Wat natuurlijk niet zo heel gek is. Maar er blijkt nog verrassend veel retro en vintage speelgoed te koop te zijn! Gaat jouw hartje sneller kloppen van een beetje jeugdsentiment? Lees dan even verder. Kun je misschien meteen wat inspiratie opdoen voor de feestdagen.

Fisher-Price kassa

Dit is wat mij betreft één van de grootste klassiekers. Al in 1975 kwam de eerste versie van deze vrolijke kassa op de markt. Er zijn dus inmiddels meerdere generaties die de nodige denkbeeldige ijsjes hebben betaald met de grote plastic munten.

Meer informatie vind je hier.

 

Slinky / Trapveer

Het stelt natuurlijk helemaal niks voor, zo’n trapveer. Maar het blijft leuk en hypnotiserend om naar dat ding te kijken. Het origineel kwam al tijdens de tweede wereldoorlog op de markt als ‘slinky’. Zelf word ik nog steeds vrolijk van de regenboogversie.

Meer informatie vind je hier.

 

Jojo

Wat was ik jaloers op klasgenoten die de stoerste trucs konden met hun jojo. Zelf was ik al blij als het me lukte om hem gewoon af en op te rollen. Toch was dat al genoeg voor uren speelplezier. Al ver voor onze jaartelling speelden kinderen met jojo’s, zo blijkt uit historische vondsten. En waarschijnlijk niet alleen kinderen…

Meer informatie vind je hier.

Krokodil met kiespijn

Een aantal weken geleden kreeg onze zoon dit leuke spel voor z’n derde verjaardag. En het was meteen een grote hit. Zowel bij de kinderen als bij papa. Toen dit spel begin jaren negentig werd uitgebracht, is papa namelijk ook al de nodige keren gebeten door de krokodil. En het is nog steeds even spannend!

Meer informatie vind je hier.

Tamagotchi

Niet het oudste speelgoed, want het kwam half jaren ’90 op de markt. Toch mag de tamagotchi wat mij betreft niet ontbreken op deze lijst. De rage was enorm en bijna 25 jaar na dato kun je de virtuele beestjes nog steeds kopen.

Meer informatie vind je hier.

 

Magic Twisty

Hoe deed die man op tv dat toch? Dat beestje leek wel als vanzelf door z’n vingers te glijden. Dat wilden we ook meemaken! Al viel dat in het echt natuurlijk vies tegen. Maar je kunt nog steeds oefenen. Omdat het beestje 40 jaar bestaat is er zelfs een speciale editie uitgebracht met baby.

Meer informatie vind je hier.

 

Viewmaster

Je stopte een rond schijfje in het apparaat en kon de tofste plaatjes bekijken. Zo simpel, maar zo vermakelijk. Meer dan 80 jaar na de uitvinding zijn de virtual reality-versies voor je smartphone populairder, maar Fisher-Price heeft een leuke speelgoedversie die nog dicht bij het origineel komt.

Meer informatie vind je hier.

Spirograaf

The Original Spirograph was vroeger enorm populair met tekenen. En nog steeds levert spiro-kunst een heel nieuwe generatie plezier. Met Spirograph maak je de mooiste tekeningen met geometrische vormen. Plaats een vorm in de houder, pak je potlood of stift en volg de vormen – er zijn duizenden verschillende creaties mogelijk!

Meer informatie vind je hier.

Bromtol

Dit is voor mij denk ik het meest nostalgische speelgoed in deze lijst. Ik weet niet goed waarom, maar ik zie helemaal voor me hoe kleine meisjes met vlechtjes in hun haren op Sinterklaasavond hun prachtig versierde nieuwe bromtol uitpakken. Laatst op een kinderfeestje lag een oude bromtol in de speelgoedkist. De kinderen hadden geen idee wat het was, maar wilden graag leren tollen. En dat is nog behoorlijk lastig! Maar heerlijk hypnotiserend als hij eindelijk draait. Op rommelmarkten kun je vaak ook nog prachtige exemplaren vinden.

Meer informatie vind je hier.

Pogo springstick

Hoewel de pogo-stick in mijn beleving vrij ‘nieuw’ is, blijkt deze leuke springstok toch al 100 jaar te bestaan. Je kunt hem inmiddels in verschillende uitvoeringen kopen, voor kinderen en voor volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

 

Lolobal

Net als bij de pogo-stick draait het bij de lolobal om balanceren en springen. Niet te doen! Maar wel leuk. Je ziet ze niet veel meer, maar ze zijn zeker nog te koop.

Meer informatie vind je hier.

 

Tonka

Als iemand in de familie ooit een Tonka bezat, komt deze sowieso weer boven water als je kleine kinderen hebt. Dat spul is onverwoestbaar. En net als 70 jaar geleden hebben veel kinderen een zwak voor (vracht)auto’s. Dus zijn ze nog steeds te koop.

Meer informatie vind je hier.

 

Vlooienspel

Ik weet niet of er simpelere spelletjes bestaan dan het vlooienspel, maar het is verslavend. Ik heb dit spel zo vaak gespeeld met m’n oma. Het enige wat je hoeft te doen is met een fiche een ander fiche afschieten en hopen dat deze in het putje terecht komt. Het origineel is niet meer te koop, maar een vergelijkbare variant wel.

Meer informatie vind je hier.

Ambi Toys

De naam zal niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen. Maar de meeste volwassenen zullen het rood-geel-blauwe speelgoed direct herkennen als ze het zien. Ambi Toys maakte vooral speelgoed van plastic voor de allerkleinsten, in primaire kleuren. Denk aan de beroemde sleutelbos waar kleintjes op kunnen bijten. Of het fototoestel waar een clown uit komt. Een aantal klassiekers zijn nog steeds te koop, bijvoorbeeld de vrolijke klok.

Meer informatie vind je hier.

Fisher-Price peutertelefoon

Nog zo’n klassieker van Fisher-Price, bijna 60 jaar oud. De kinderen van nu zullen nooit meer zo’n draaischijf hoeven gebruiken, maar ach, als speelgoed blijft het leuk. Zeker met zo’n trektouw eraan!

Meer informatie vind je hier.

 

Toren van Pisa

Net als bij de introductie 35 jaar geleden is dit spel leuk voor jong en oud. En reuze spannend. Je kunt nu zelfs weer de originele uitvoering bestellen!

Meer informatie vind je hier.

 

Hamertje Tik

Lekker timmeren, net als papa of opa. Zoiets ‘eenvoudigs’ als timmeren is tijdloos. Dat blijkt wel uit hoe lang dit spelletje al mee gaat: meer dan 70 jaar!

Meer informatie vind je hier.

 

Mini Loco

Eind jaren ’60 kwam mini loco op de markt. Een doos met steentjes en een boekje met opdrachtjes, meer is het niet. Maar het is een leuke, speelse manier om te leren lezen, schrijven en rekenen. En ook dat is tijdloos. Grote kans dat je er vroeger zelf mee hebt geoefend, maar nog steeds is het erg populair en worden er nieuwe versies gemaakt bijvoorbeeld in samenwerking met Woezel en Pip.

Meer informatie vind je hier.

Les ook