Afgelopen weekend was het erg slecht weer en waren we op zoek naar een dagje uit, in eerste instantie dachten we aan een overdekte binnenspeeltuin maar waren bang dat dat erg druk zou zijn. Daarnaast zijn er nog zoveel andere leuke uitstapjes om met kinderen te maken. Al een paar jaar hoor ik positieve ervaringen over Villa Zebra in Rotterdam. Tijd dus om maar eens uit te zoeken hoe of wat. Ze omschrijven zichzelf als een uniek museum met kunstlaboratorium. Een leuke manier om kinderen al jong bekend te maken met kunst en museumbezoek.

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Lijst interactieve musea & werkplaatsen voor kinderen in Nederland 
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Rotterdam met kinderen; Wat te doen? Leukste gezinsuitjes, goedkoop dagje uit en activiteiten of museum 

Openingstijden & Parkeren

Voor de zekerheid zocht ik eerst eens de openingstijden en tarieven op. Je betaalt in principe 7 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Ze zijn alleen in de middag open vanaf 12.00u tot 17.00u. Onze zoon ging dus iets vroeger naar bed zodat we uiterlijk twee uur in de auto zouden zitten. Je kan betaald parkeren in de omgeving van Villa Zebra (op zondag betaal je echter niets) of gratis parkeren op het Noordereiland. Vanaf daar is het een klein stukje lopen. Het glazen gebouw met de zebra op het rode dak valt erg goed op dus je weet meteen waar je moet zijn. Vanaf de metro liggen er ook speciale tegels van Villa Zebra die je de weg wijzen. Een kleine speurtocht voor de kinderen.

Ingang

Bij de ingang vind je rechts de kassa en een kleine open shop. Aan de overkant de garderobe met hoge en lage kapstokken voor de kinderen en de toiletten. Voor de voorstelling Welkom Thuis! voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar moet je boven zijn. De voorstelling Zelf! voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar vind je achteraan op de benedenverdieping. Hier kom je via de kantine met relaxte banken, speelhuisjes en een hele muur vol boeken en speelgoed, diverse Lego en magneettafels, een verjaardagsruimte en ruimtes waar de workshops worden georganiseerd die ieder kwartier starten.

Villa Zebra Rotterdam - Mamaliefde

Tentoonstelling Zelf! 3 tot 6 jaar

Deze semi-permanente tentoonstelling is volledig ingericht voor peuters en kleuters om zelf te ontdekken.  De installaties zijn gemaakt door de kunstenaars; Jeannette Ephraïm, Alice Hoogstad, Nanna Koekoek & Renée Reijnders & Geeske de Graaff en Birgit Verwer. Eén van de huisregels is dat je je schoenen uit moet doen als je gaat spelen. Bij de deur hangen aan een aantal spijkers ook een soort opdrachtenboekjes die horen bij de verschillende onderdelen van de tentoonstelling. Deze bestaat uit een soort kasten waarvandaan er een interactieve opstelling is gemaakt die zeer geschikt is voor kinderen om te ontdekken.

Als eerste renden de kinderen de donkere ruimte in om vervolgens toch even halt te houden en aan de hand verder te gaan. Dit was de blacklightruimte met een spiegel zodat bepaalde kledingstukken zoals het rompertje van zoonlief lichtgaven. Je kon hier ook sneeuwkettingen knippen en ophangen. Er liggen speciale kinderschaartjes dus konden ze lekker oefenen.

Daarna was er nog veel meer te doen, wat je gewoon moet zien en ervaren. Zo waren er bakken met lichaamsonderdelen van levensgrote poppen die je met behulp van drukknoopjes aan elkaar kan bevestigen. Een tafel met krijtjes om monsters te kleuren, een doktersruimte, auto met aanhanger vol spiegels en verkleedkleding, monsterstraat met magneetmonsters en een keuken waar je allerlei voorwerpen uit een medisch laboratorium tegenkomt maar dan van rubber, stof en plastic. Erg leuk gedaan allemaal.

Workshop De Lichtfabriek

Tot en met 14 februari wordt er regelmatig een workshop georganiseerd, voor deze leeftijd is dat de Lichtfabriek. Ik had niet onthouden wat de workshop was, dus dacht eerst dat dit een onderdeel was van de voorstelling. Hier staan twee overheadprojectors met diverse materialen waarmee je een collage kan maken om te projecteren op de muur. Erg leuk om zo te spelen met vormen, letters en kleuren.

Ook al is de voorstelling voor kinderen vanaf drie jaar er liepen ook veel kinderen rond die maar net de eerste stapjes hadden gezet en het prima naar hun zin hadden. Op de krijtjes na zijn er geen kleine onderdelen en kunnen ze rustig rondwandelen. Naast een bezoek aan deze voorstelling worden er regelmatig ook voorleesmiddagen en Klooimiddagen georganiseerd.

Villa Zebra Rotterdam - Mamaliefde

Zijn jullie hier weleens geweest? Of wat is jullie favoriete museum met kinderen onder de vier jaar?

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.