Skip to Content

Verschil analoog en digitaal leren klokkijken

Verschil analoog en digitaal leren klokkijken

Klok leren kijken kun je onderverdelen in twee stukjes. Analoog klokkijken is immers een heel andere manier dan digitaal klokkijken. Hoe help jij je kind om deze vaardigheden eigen te maken? En op welke leeftijd zijn ze hieraan toe?

De tijd begrijpen

Naast klok leren kijken zal een kind ook tijdsbesef bijgebracht moeten worden. Dit is best ingewikkeld en het is dan ook niet iets wat zomaar even in een weekje op school behandeld is en klaar. Je kind zal gaandeweg gaan snappen wat de tijd inhoudt en begrippen gaan snappen die hiermee te maken hebben.

Naast het begrip tijd begrijpen moet een kind ook leren wat getallen inhouden. En dan zal ook het klokkijken om de hoek komen kijken. Hoe dit op de school van je kind precies gedaan wordt is verschillend per methode die gebruikt wordt.

Op welke leeftijd leren klokkijken?

Klokkijken is iets wat dus in meerdere schooljaren gebeurt. In groep 3 zal je zoon of dochter vooral met hele uren aan de slag gaan. De volgende stap is het leren van halve uren en kwartieren. Dit zal in groep 4 gebeuren. In groep 5 zou je kind in staat moeten zijn om klok te kunnen kijken. En dat geldt dan zowel voor analoog als digitaal. In groep 6 wordt dit dan nog verder uitgebreid met rekenen met tijden. 

Eerst analoog of eerst digitaal

Nu vraag jij je misschien af welke manier als eerste aangeleerd wordt. Over het algemeen zal men met de ‘ouderwetse’ klok beginnen. De analoge manier dus. Hoe snel ook de digitale manier erbij gehaald wordt is verschillend per methode, maar meestal zal je kind in groep 3 ook ruiken aan het digitale proces. 

Wat zeggen de wijzers

Hoewel het over hetzelfde onderwerp gaat, is het natuurlijk een heel andere manier van klokkijken als je het over analoog hebt ten opzichte van digitaal. Bij analoog klokkijken zal duidelijk moeten zijn wat de wijzers vertellen. Wat is de betekenis van de grote wijzer en wat van de kleine?

En hoe zeg je dan hoe laat het is als de kleine wijzer op de acht staat (bijvoorbeeld). Want ook dat is nog een dingetje. Je zegt immers tien over half drie en niet twintig voor drie… Of vijf voor kwart voor drie.

Eerst worden dus de hele uren uitgelegd, dan de halve uren en vervolgens de kwartieren. En dan wordt het ingewikkeld met al die minuten er tussenin…

Digitaal kijken

Hierbij is het op zich eenvoudiger als je gewoon opleest wat er op de klok staat…maar je kind zal leren wat nu de minuten precies inhouden. Dus dat 10:15 hetzelfde is als kwart over tien. Of nog ingewikkelder: dat 10:45 hetzelfde is als kwart voor elf!

Hoe kun je helpen?

Natuurlijk kun je als ouder deze vaardigheden helpen te ontwikkelen. Is je kind heel leergierig, dan kun je prima zelf al bezig gaan met hem of haar met de klok. Is je kind er op school mee bezig? Bekijk dan eens waar hij zit met zijn ‘kunde’ en oefen dat gewoon in het leven van alledag. Vraag bijvoorbeeld aan hem of hij kan vertellen hoe laat het is.

Praat over tijden, zoals we eten om zes uur, om zo het tijdsbesef helder te maken. En je kan uiteraard ook eens vragen hoelang het nog duurt voor je gaat eten… (bijvoorbeeld als het tien voor zes is).

Spelletjes spelen

Spelenderwijs leren is niet alleen fijn om vaardigheden op te doen, maar ook gewoon leuk. Wat klokkijken betreft kun je online leuke oefenspellen vinden. Kijk maar eens op Squla (heb je wel een lidmaatschap voor nodig). Maar gratis spelletjes zijn er ook. Bijvoorbeeld op het Spelletjesplein.

Speelklok

Een speelklok is eveneens een goed idee. Dit is bijvoorbeeld een houten klok, waarbij je kind dus zelf de wijzers kan draaien. Aan de hand hiervan kan je goed oefenen. Zo kan je zoon of dochter heel gericht gaan spelen met de klok en leren wat een grote of een kleine wijzer nu eigenlijk zegt. Je kunt bijvoorbeeld oefenen door een tijd te zeggen en die moet je kind dan op de klok laten zien. Of andersom: jij verzet de klok en je kind zegt dan hoe laat de klok aangeeft.

Zelf een klok maken

Verschil analoog en digitaal leren klokkijken - Mamaliefde
Verschil analoog en digitaal leren klokkijken - Mamaliefde
Verschil analoog en digitaal leren klokkijken - Mamaliefde
Verschil analoog en digitaal leren klokkijken - Mamaliefde

Overigens is het ook een leuk idee om zelf een oefenklok te maken. En dat kan op heel veel manieren.

Bingo

Is je kind al wat meer gevorderd, dan zou je een bingospel kunnen maken. Maak bingokaarten met de klok in verschillende standen erop. Noem een tijd en je kind kan dan afstrepen als hij die tijd erop heeft staan. Moet je wel met meerdere kinderen zijn om het spannend te houden, natuurlijk. 

Omzetten 

Maak twee vellen met vakjes met dezelfde tijden. Het ene vel is echter de digitale manier en het andere vel analoog. Knip één van de vellen uit en je kind moet dan de analoge tijd op de juiste klok leggen (of andersom).

Gezelschapsspellen

Er zijn trouwens ook leuke spellen te vinden die je offline speelt. Een klokkijken kaartspel, bijvoorbeeld. Of een memoryspel. En ook bij LOCO hebben ze klokkijken in het assortiment zitten. Laatstgenoemde is natuurlijk een optie om je kind ook zelf ermee bezig te laten zijn op momenten dat jij even de tijd er niet voor hebt. 

Duidelijke klok aan de muur

Als je net de analoge klok onder de knie hebt, dan kan het nog best lastig zijn om sommige klokken te kunnen lezen. Het is heel fijn als het heel goed te zien is waar de wijzers nu staan en welke de lange en de korte is (want ook dat is bij sommige klokken minder snel te zien).

Een leuke kinderklok in mooie kleuren zou daarbij kunnen helpen. De klok van Twistiti is daarbij helemaal ideaal voor kinderen die het net leren! Het geeft namelijk veel meer aan dan een gewone klok!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)