Ieder kind is anders. Natuurlijk blijf jij dezelfde mama en papa en zal er aan de omgeving of opvoedingsstijl niet veel veranderen. Het kind zelf is wel anders; met andere talenten en vaardigheden. Zelfs bij baby’s merk je dat al heel snel; waar de een een huilbaby is en continu last heeft van darmkrampjes huilt de ander zodra er een vieze luier is. Het maakt ook verschil of je de eerste of de tweede bent.

Nummer een

Bij je eerste kindje is alles nieuw, bijzonder en speciaal. Er gaat een wereld voor je open. Alles is nieuw en spannend. je kindje en voor jou als papa en mama. Dit begint al tijdens de zwangerschap; zo vaak als mogelijk, in ieder geval met een echo. Ging papa mee om zijn toekomstige kindje te bewonderen. Oma ging ook regelmatig mee. Iets tillen zat er niet in en ik was heel voorzichtig met wat ik wel / niet at. Ik ging over het algemeen iedere week naar zwangerschapszwemmen en we bereiden ons voor door middel van zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis.

Als baby had onze dochter heel veel last van darmkrampjes. Uren heb ik met haar rondgelopen, gezongen, gewiegd en uiteindelijk samen op de bank mee in slaap gevallen. Drie maanden was ze toen ze de nachten doorsliep en ze verhuisde naar het ledikantje in de babykamer. De eerste kamer in het huis die we na de verhuizing hadden aangepakt. Toen ik ging werken ging ze twee dagen per week naar oma, die als gastouder voor haar zorgde en een dag zorgde papa voor haar. Bezoekjes aan het consultatiebureau deden we waar mogelijk samen en we gingen regelmatig naar buiten op stap, het was tenslotte zomer. En ik zou geen mama zijn die vervolgens binnen vier muren zou gaan cocoonen, nee ik zou een actieve mama worden.

Als dreumes was het een heel ander verhaal. Ze werd zeer uitdagend en zoekt nog steeds de grenzen op. Ze begrijpt ontzettend goed wat wel en niet mag. Maar verkent nog steeds hoe mama en papa op bepaald gedrag reageren. Zodra haar broertje ook maar kijkt naar iets waarvan ze meent dat het van haar is, is ze zeer verongelijkt. Stel je voor… En dat hoort erbij op die leeftijd. Ze kan ook zo ontzettend lief zijn. Dan lig ik met baby boy te spelen op de bank en komt ze er gezellig bij zitten / liggen om kusjes te geven.

Nummer twee

Tijdens de zwangerschap liepen er twee kinderen in het huis; een dreumes die begon te lopen, nog in luiers zat en een eigen mening kreeg. En een peuter die ook nog in de luiers zat en een achterstand in de ontwikkeling. Voor relaxed op de bank liggen om televisie te kijken of een geboortetegel te borduren, heb ik pas tijd gemaakt in de laatste drie / vier weken van de zwangerschap. Toen mijn lichaam aangaf dat ik het toch echt wel rustiger aan moest doen. Actief bleef ik wel, zodat de vliezen braken terwijl ik met onze dochter foto’s aan het maken was bij de babyfotograaf… Een zwangerschapscursus hebben we niet gevolgd en de bezoekjes aan de verloskundige waren zo snel mogelijk. Het liefste met oma als oppas zodat ik alleen kon gaan, maar anders met twee kinderen.

Als baby mogen we niet klagen. Onze zoon is ontzettend rustig, misschien zelfs iets te rustig. Opgepakt worden en aandacht krijgen vind hij leuk, voor maximaal vijf minuten. Daarna wil hij het liefste weer in de box of op de grond liggen. Op de arm in slaap vallen is echt uitzondering; dan begint hij een beetje te kreunen en wil hij gewoon naar bed gebracht worden. Nu hij het zitten door begint te krijgen (zelf zitten, laat staan staan zit er nog niet in) vind hij dat helemaal geweldig. En wordt hij iets actiever. Voorzichtig begint hij ook rollend en tijgerend de ruimte te ontdekken. Het blijft echter een heel rustig kind dat zelf niet snel om aandacht zal vragen. Tenzij hij honger heeft of een poepluier heeft, dan had hij het liefste vijf minuten daarvoor al een schone luier gehad.

Van die activiteiten zijn er niet veel meer over; met twee kinderen en een man die onregelmatig werkt is dit vaak toch wel een gedoe. Ik vind het verschrikkelijk als ik niet kan toezeggen of ik ergens wel / niet bij ben. Dat er geen duidelijkheid over is en ik afspraken dus maar op geluk moet maken. Sterker nog, zeker nu ik ben begonnen met bloggen, ben ik daar steeds meer in aan het schrappen. Het thuisblijven en overdag leuke dingen doen met de kinderen heeft nu mijn voorkeur.

Twee kinderen, allebei anders, van allebei hou ik ontzettend veel. Ik geniet van het heerlijke dramatische gedrag van onze peuter en de nieuwe dingen die ze nu zo snel oppakt. Of onze baby, die echt nog een baby is, ook al gaat hij richting de een jaar.

Heb jij 1 of twee kinderen?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)