Skip to Content

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen

Vlak buiten Parijs vind je de stad Versailles dat vooral bekend is geworden vanwege het enorme paleis wat hier staat met zijn prachtige tuinen die over de hele wereld bekend zijn en velen hebben geïnspireerd. Omdat de hofhouding hierheen werd verhuisd volgde ook de rest van de adel met als gevolg dat het hier schittert van de pracht en praal.

Versailles geschiedenis van kasteel tot paleis

Gaat het om pracht en praal, dan kan niets Versailles verslaan. Dit extravagante paleis, gebouwd tijdens de regering van Lodewijk XIV, is niet het oudste of grootste kasteel van Frankrijk, maar als er één paleis echt koninklijk en beroemd is, dan is het toch wel dit paleis. Hoewel Lodewijk XIV het paleis en de beroemde tuinen realiseerde, behoorde het landgoed oorspronkelijk aan zijn vader, Lodewijk XIII.

Als enthousiast jager, bouwde Lodewijk XIII in 1623 een jachthuis in de bossen; het was zo bescheiden dat iemand uit zijn tijd het omschreef als een ‘miserabel onderkomen waar zelfs een eenvoudige landedelman geen plezier aan kon beleven’. In 1634 vergrootte Lodewijk XIII het kasteel. Toen hij negen jaar later overleed, was zijn zoon nog maar vijf jaar. De jongen hield van het kleine kasteel, maar de aanleiding om er later zoveel geld en tijd aan te besteden en er uiteindelijk het hof naartoe te verplaatsen, had meer te maken met de politieke gebeurtenissen dan de landelijke charmes van het kasteel.

Tijdens zijn 72-jarige regeerperiode bleef Lodewijk XIV oneindig geld aan het kasteel uitgeven. Hij huurde de beste ontwerpers in die Frankrijk te bieden had. Het paleis van Versailles is niet los te zien van de persoonlijkheid van de koning (zijn achterkleinzoon Lodewijk XV en achterachterkleinzoon Lodewijk XVI hebben slechts kleine veranderingen aangebracht). Het paleis weerspiegelde op volmaakte wijze de ambities van de Zonnekoning, die als absoluut vorst regeerde. Het idee daarvan is dat hij zijn taak als koning van God gekregen had en hij alleen besliste over alles. Het volk accepteerde dat (eerst) vanwege dat geloof. Toen Versailles in 1682 de residentie werd, moest het worden uitgebreid om de gehele hofhouding en het personeel te kunnen herbergen.

Interieur Paleis Versailles

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

De staatsievertrekken geven een indruk van Lodewijk XIV’s regeerideeën: de zalen en kamers werden alle gedecoreerd in goud en marmer en gegroepeerd als de planeten rond de zon (het koninklijk embleem). Direct na voltooiing van deze zalen besloot Lodewijk dat hij meer privéruimte nodig had, zodat vanaf 1684 deze ruimtes werden bestemd voor officiële functies en koninklijke ontvangsten, terwijl de koning in het oude deel van het paleis woonde.

Alles in Versailles werd beheerst door het protocol en de etiquette, zelfs in de privévertrekken van de koning. Leden van het hof vochten om het voorrecht om daar ontvangen te mogen worden, met name voor de ceremonies rond het “Koninklijk Hemels Lichaam”. Dit is heel goed nagespeeld in de film “Marie Antoinette” (2006).

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

De in karmozijn en verguldsel gedecoreerde slaapkamer van de koning is teruggebracht in de staat zoals die was op de sterfdag van de koning op 1 september 1715.

De gouden glorie van de koninginnenkamer is nog spectaculairder, hoewel de vrouwen die daar leefden (twee koninginnen, echtgenoten van twee kroonprinsen en de vrouw van de oudste zoon van de koning) nog minder privacy kenden. Deze vrouwen baarden in totaal 19 kinderen; een bevalling werd altijd in het openbaar gedaan (veel personeel en familie eromheen) om te verzekeren dat geen surrogaat het koninklijk nakomelingenschap kon claimen.

Het met pauwenveren versierde hemelbed is een kopie. In de antichambre van de Grand Couvert hangt een indringend portret van de koningin met drie van haar kinderen.

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

Nergens is Lodewijk XIV’s behoefte aan grandeur zo duidelijk te zien als in de gouden, enigszins opzichtige Spiegelzaal die over de gehele lengte van het paleis loopt en op de enorme tuinen uitkijkt. Tegenover de 17 hoge ramen zijn op de tegenoverliggende wand 17 grote Franse spiegels geplaatst, terwijl op het panelenplafond de diplomatieke en militaire overwinningen op vreemde mogendheden als Spanje en Nederland zijn vastgelegd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Versailles gebruikt door het geallieerde oorlogscommando; het Verdrag van Versailles werd op 28 juni 1919 in de Spiegelzaal getekend.

Meer informatie vind je hier.

Tuinen van Versailles

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

Op de drassige, hellende grond ontwierp André Le Nôtre het beste voorbeeld van een formele Franse tuin. In een tijd dat men meende dat de natuur door de mens diende te worden geregeerd, begon Le Nôtre aan een omvangrijk drainagewerk. Hij liet enorme massa’s aarde verschuiven om de terrassen te vormen; die beginnen met de parterre d’Eau, twee symmetrische vijvers direct onder de ramen van de Spiegelzaal, en lopen door naar het Bassin d’Apollon en het Grand Canal. De koning was zo trots op zijn tuinen dat hij een gedetailleerde instructie schreef hoe men de tuinen moest bezoeken.

Hoewel stijf in ontwerp en gegroepeerd rond twee hoofdassen, één van oost naar west, de andere van noord naar zuid, vind je in de tuinen elegante bomengroepen, fonteinen en doolhoven met namen als het Bacchusbassin, de Apollobaden en de kastanjebomenkamer.

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

De tuinen kregen een modern fonteinensysteem, bedoeld om de door Lodewijk XIV georganiseerde feesten op te luisteren. Lodewijk eiste dat in zijn tuinen de bloemen het gehele jaar zouden bloeien. Dankzij het vindingrijkheid van Jean-Baptiste de la Quintinye kon de koning aardbeien eten in maart en serveerde men verse sla in januari. Ook de koninklijke keukentuin, die sinds drie eeuwen groente en fruit levert, is open voor publiek. Op zondag zijn de fonteinen in werking (begin mei tot oktober) tijdens de Grandes-Eaux; dan wordt de sfeer van de 17e eeuw teruggehaald.

Grand en Petit Trianon

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

Versailles was soms te groot en bood weinig privacy, zelfs voor Lodewijk XIV. Met bijna 10000 hovelingen was met geen mogelijkheid te ontsnappen aan de drukte en het gedrang in het paleis of aan het strakke protocol. De koning vroeg daarom Hardouin-Mansart in de tuinen het Grand Trianon te bouwen, een roze marmeren miniatuurpaleis. Net zo weelderig als Versailles, werd het Grand Trianon een toevluchtsoord voor menige koninklijke familie. Het gebouw werd gerestaureerd onder generaal De Gaulle en bestempeld tot verblijf voor buitenlandse staatshoofden.

Na de dood van Lodewijk XIV koos ook Lodewijk XV voor Versailles. In 1769 liet hij het Petit Trianon bouwen voor zijn ontmoetingen met zijn maîtresse madame de Pompadour. Koningin Marie-Antoinette voegde later nog een tuin in Engelse stijl en een miniatuurdorpje toe, compleet met een boerderij met dieren, een molen en een kleine vijver.

Ook zijn er nog de koninklijke stallen, de grote en de kleine. Hier kun je onder andere koetsen bekijken.

Versailles in 1 dag & tickets

Het is onmogelijk om in één dag alles in Versailles te zien. Je kunt zowel individueel als met een gids de gebouwen bezoeken. De rijen kunnen erg lang zijn.

Er zijn verschillende tickets.

  • Combinatietickets voor de verschillende gebouwen en de tuin, of juist alleen een kaartje voor een paar hoogtepunten.
  • Ook kun je van te voren kaarten kopen, zodat je de lange rijen kan ontwijken.

Meer informatie vind je hier.

Stad Versailles

Paleis Versailles bezoeken; Van stad tot kasteel en tuinen - Reisliefde

Versailles is veel populairder dan veel van de hoofdsteden van de wereld. De stad lijkt meer op een elegant paleis, omringd door parken en groene valleien en lanen. Een groot aantal historische en architectonische bezienswaardigheden maakt dit gebied tot één van de belangrijkste culturele centra van de wereld.

Overnachten in omgeving Versailles

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Trianon Palace Versailles, A Waldorf Astoria Hotel

Dit 5-sterrenhotel ligt in een park van 4 hectare en biedt luxe kamers en suites, een binnenzwembad, een buitenzwembad, een spa, een fitnessruimte, een restaurant en een bar. Het hotel ligt dicht bij het Paleis van Versailles en biedt een prachtig uitzicht op de tuinen.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Le Louis Versailles Château MGallery by Sofitel

Dit 4-sterrenhotel ligt op slechts 200 meter van het Paleis van Versailles en biedt stijlvolle kamers en suites, een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw uit de 19e eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Le Versailles

Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Versailles en biedt comfortabele kamers, een restaurant en een bar. Het hotel ligt op loopafstand van het Paleis van Versailles en is gevestigd in een historisch gebouw uit de 17e eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Hotel d’Angleterre

Dit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Versailles en biedt charmante kamers, een restaurant en een bar. Het hotel ligt op loopafstand van het Paleis van Versailles en is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 18e eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Pullman Château de Versailles

Dit 4-sterrenhotel ligt op slechts 200 meter van het Paleis van Versailles en biedt moderne kamers en suites, een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 18e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de tuinen van het paleis.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.