Regelmatig spreek ik ouders die vroeger wel ver op reis gingen maar de eerste jaren nadat de kinderen zijn gekomen niet meer. Als de kleinste uit de luiers is en hun leven in wat rustiger vaarwater is gekomen, durven ze het weer aan. Die eerste verre reis met kinderen is altijd extra spannend en de grote vraag is dan ook welke bestemming je het beste kan kiezen. Wij hebben zelf geen verre reis pauze gehad. Bij 10 weken namen we onze dochter al mee buiten Europa. Misschien zijn we gewoon (reis)gek, is ons kind gewoon makkelijk of lagen onze financiële ruimte en prioriteiten anders dan bij de meeste ouders.

Wat het ook is inmiddels kunnen we na reizen in Noord-Amerika, Azië en binnen kort Zuid-Amerika met onze dochter wel zeggen dat het ene land het andere niet is. Als je zelf een paar jaar niet ver weg bent geweest dan krijg je niet alleen te maken met een cultuurshock van je kind maar ook met die van jezelf. Dan is het extra fijn als het land dat je gekozen hebt kindvriendelijk is en de voorzieningen voor gezinnen er goed zijn. Die wel alle positieve punten bieden van een verre reis maar zo min mogelijk van de nadelen. Deze landen bieden je dit.

Thailand

Thailand reizen met kinderen buiten Europa - mamaliefde.nl

Wat ons betreft is Thailand de beste keuze voor een de eerste keer buiten Europa, zeker wanneer je lekker weer en betaalbaarheid belangrijk vindt. Wat je in Europa betaalt voor een campingplek, daar heb je in Thailand een fijn hotel (met zwembad) voor. Indoor speelpaleizen (met airco), dierentuinen en kindermusea, Thailand heeft het allemaal. Maar Thailand heeft ook dat wat je in Europa niet snel gaat vinden, witte tropische stranden, geweldige snorkelmogelijkheden en met goud beklede tempels. De infrastructuur voor alle toeristen, zeker ook voor gezinnen, is uitstekend en bovendien zijn de Thai super kindvriendelijk.

Westkust USA

Westkust USA reizen met kinderen buiten Europa - mamaliefde.nl

Met een camper of huurauto langs de westkust van de USA trekken. Het is een droom voor veel gezinnen, maar wel eentje waar je flink voor moet sparen. Combineer een paar dagen Disneyland met de extreme natuur in de vele nationale parken en bezoek topsteden zoals San Fransisco en Las Vegas. Je blijft in een westers land en dit maakt de USA met kinderen ook een fijne veilige bestemming.

Bali, Indonesië

Bali reizen met kinderen buiten Europa - mamaliefde.nl

Bali is het meest populaire eiland van Indonesië voor gezinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld een accomodatie gelegen aan een van de stranden in het zuiden, of een rondreis over Bali met baby. Het hele jaar door komen hier veel Australiërs voor wie het eiland om de hoek ligt, maar in de zomermaanden zal je ook veel Nederlandse families tegenkomen. Bali is een boeddhistisch eiland in het verder overwegend islamitische Indonesië. Elke huis heeft een eigen huisoffertje en de vele lokale hotelletjes hebben vaak een zwembad en fijne tuin vol geurende bloemen. Het eiland is maar klein en er zijn stranden voor iedereen, surfstranden, zwarte stranden waarvandaan je dolfijnentochten kunt maken en stranden die langzaam weglopen, uitermate geschikt voor kinderen. Bali is dus vooral een ontspannen vakantie, maar je kunt strand wel goed combineren met enkele dagen in het binnenland waar je o.a. het Monkey Forest en het charmante kunstenaarsdorpje Ubud hebt.

Marokko

Marokko reizen met kinderen buiten Europa - mamaliefde.nl

Wil je liever niet te ver vliegen of eerst eens proeven aan het buiten-Europa- gevoel? Dan is Marokko een aanrader. Je bent er zo, maar er heerst toch een veel exotischer sfeertje dan wat je misschien zou verwachten. Ga je een (kleine) week naar Marrakech dan kan je dit combineren met een bezoek aan de Sahara. Je kinderen wanen zich echte bedoeïenen na een rit op een kameel, en je kunt slapen in de woestijn. Of slaap in een sfeervol oud huis, een riad, vol tegeltjes en met zwembad. Wanneer je kiest voor de toeristische bestemmingen in Marokko dan kan je prima uit de voeten met Engels en de voorzieningen voor gezinnen zijn goed.

Tip: Naast Marokko is ook zeker Zuid-Afrika met kinderen een aanrader!

Curaçao

Curacao reizen met kinderen buiten Europa - mamaliefde.nl

Curaçao geeft je het gemak van een vakantie in eigen land. Iedereen spreekt de taal en boodschappen doe je bij de Albert Heijn maar de voordelen van een verre bestemming. Een helderblauwe zee, snorkelen met schildpadden en een weertje om jaloers op te worden. Met het gezin kan je terecht in de vele vakantieparken met zwembad en speeltuin.

Dit gastblog is geschreven door Tikva van het blog Gezin op Reis. Op hun blog schrijven ze over verre reizen, korte vakanties en stedentrips met kinderen.

Lees ook

Redactie Mamaliefde