Skip to Content

Verbrande huid door zon; tips wat te doen helpt om roodheid weg te krijgen en verzorgen

Verbrande huid door zon; tips wat te doen helpt om roodheid weg te krijgen en verzorgen

Ondanks de liters zonnebrandcrème die er in een dag doorheen gaan is de huid van jouw kind verbrand. Je doet je best, maar het is niet altijd te voorkomen. Er wordt namelijk zoveel van je verwacht als ouder gedurende de dag, dat elke drie uur de huid insmeren er soms bij inschiet. Dat kan gebeuren. Maar wat kun je doen als de huid toch verbrand is en de huid verzorgen?

Smeer de huid in

Behandel de verbrande huid door het in te smeren. Dit kan met verschillende producten.

  • After Sun; koop een fles after sun bij de drogist en smeer dit voorzichtig op de gevoelige huid. Een voorbeeld is de Naïf After Sun.
  • Aloë Vera; de plant Aloë Vera zorgt voor een helende werking. Er zijn verschillende producten te verkrijgen waar dit in verwerkt zit. Zoals: crème, lotion, gel. Laat je goed informeren door de drogist of apotheek welk product uitermate geschikt is voor de verbrande huid.
  • Yoghurt; is het zondag en zijn de winkels gesloten? Dan heb je hopelijk een pak yoghurt in de koelkast staan. Smeer yoghurt op de verbrande huid en je zult verlichting voelen. Puur natuur 😊.
  • Kamillethee; ander etenswaar wat ook dienst doet als verkoelend product is kamillethee. Maak wat kamillethee en dep hier wattenschijfjes in. Laat ze afkoelen en leg ze vervolgens op je verbrande huid.
  • Aardappel; ja, zelfs een aardappel biedt verlichting. Snijd de ongekookte aardappel in plakjes en leg ze op de huid. Het zetmeel zorgt ervoor dat de verbrande huid minder heftig aanvoelt.
  • Honing; honing zorgt ervoor dat de huidcellen zichzelf sneller vervangen, waardoor de pijn wordt verlicht. Dit is wetenschappelijk bewezen. Alle reden om altijd een pot honing in de kast te hebben staan.
  • Havermout; ik wist dat dit hielp bij waterpokken, om de pokken sneller te laten indrogen. Maar het werkt dus ook voor de verbrande huid. Vul een washandje met havermout en bindt deze vast met een touw. Leg het zakje in een lauwwarm bad. Ga in bad zitten en de havermout zorgt ervoor dat de huid wordt verzacht.
  • Komkommer; plakjes koele komkommer bieden ook verlichting. Wel stil blijven liggen.
  • Melk; duik in een bad vol met melk. De proteïne in de melk zorgt ervoor dat de huid tot rust komt. Heb je geen zwembad in de buurt vol met melk? Dan is een bad thuis met water en een scheut melk ook voldoende.

Blaren

Heb je tijdens het verbranden ook blaren op de huid gekregen? Prik deze dan niet door.

Vermijd de zon

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar het is niet zo makkelijk om op te volgen. Want je moet soms met de kinderen deur uit om de hond uit te laten of broertjes en zusjes van school halen. Maar probeer als je echt niet weg moet, lekker thuis te blijven of in de schaduw te zitten.

Blijf alert. Want als de huid al lichtroze kleurt, is dit al een signaal van het lichaam om uit de zon te stappen.

Kleding

Bedek de huid met loszittende kleding. Het liefst van katoen, want die stof ademt goed. Moet je kind toch naar buiten, kies dan voor een groot wit shirt. Wit weerkaatst het zonlicht. De korte broeken en shirt mogen even in de kast blijven liggen. De huid herstelt het best wanneer hij niet wordt blootgesteld aan de zon.

Douche

Is de huid lichtverbrand? Laat je kind dan onder een lauwwarme douche staan. Als het te pijnlijk is, kies dan voor een bad als je die mogelijkheid hebt.

Kinderparacetamol

Merk je dat je kind echt veel pijn heeft? Geef je kind dan een kinderparacetamol om de scherpe kantjes er vanaf te halen.

Hydrateer

Blijf water aanbieden en het liefst meer dan de aanbevolen 2 liter per dag. Want de huid is extreem uitgedroogd en heeft water nodig om te herstellen. Drinken, drinken en nog eens drinken. Om het drinken aantrekkelijk te maken, kun je het volgende doen:

  • Doe een rietje in het glas.
  • Gooi een paar ijsklontjes in het glas; er zijn ook leuke ijsklontvormpjes, zodat je bijvoorbeeld een ijsklontje krijgt in de vorm van een hartje.
  • Maak ijsklontjes van limonade. Een roze hartje in je glas is toch geweldig.
  • Drink zelf ook mee. Of maak er een leuk spelletje van: Wie als eerst zijn glas water op heeft.
  • Zorg dat het drinken altijd in het zicht staat. Zo is het aantrekkelijker om te drinken omdat je er telkens aan herinnerd wordt.

Laat de huid met rust

Wanneer de huid dermate verbrand is, dan kan de huid ook loslaten en krijg je vervelling. Laat deze vellen op je huid zitten en probeer je kind duidelijk te maken dat aan de vellen zitten niet mag. Niet de makkelijkste opgave.

Afleiden

Heeft jouw kind last van jeuk? Zorg dan voor afleiding, zodat hij/zij er niet aan gaat krabben. Dit beschadigt de huid juist meer.

EHBO app

Het Rode Kruis heeft ook een EHBO-app ontwikkeld. Op deze app vind je allerlei informatie over wat je moet doen bij een ongeval. Van verbrande huid tot aan vergiftiging. Download hem hier.

Combineer

Combineer zo nodig alle bovenstaande tips. Ze werken elkaar niet tegen.

Raadpleeg de huisarts

Dit artikel is ter informatie. Raadpleeg altijd de huisarts als je zeker wilt weten hoe je moet handelen bij een verbrande huid. Want elk type huid is anders en de verbrandingsgraad zegt welke behandeling het best aanslaat. De huisarts is de enige persoon die dit voor jouw huid kan bepalen.

Ondanks de liters zonnebrandcrème die er in een dag doorheen gaan is de huid van jouw kind verbrand. Je doet je best, maar het is niet altijd te voorkomen. Er wordt namelijk zoveel van je verwacht als ouder gedurende de dag, dat elke drie uur de huid insmeren er soms bij inschiet. Dat kan gebeuren. Maar wat kun je doen als de huid toch verbrand is en de huid verzorgen?

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *