Skip to Content

Veilig op de fiets naar school fietsen

Veilig op de fiets naar school fietsen

Kleine meisjes worden groot en vanochtend was er weer een nieuwe mijlpaal. De afgelopen zomer hebben we de fietsjes meegenomen op vakantie, toch het voordeel van met de auto op vakantie.

Er was nog wat ruimte over en de fietsjes zijn nog niet zo groot dus je hebt nog geen fietsendrager nodig. Daar op de camping, op de asfaltweg heeft ze geoefend met een shawl om de middel en dan zelf trappen. Eerst met papa en toen wilde ze ook met mama.

Die had al na een paar stappen door dat ze het zelf kon dus liet ik los. Even was ik bang dat als ze er, als ze erachter zou komen, ze zou vallen en me nooit meer zou vertrouwen, maar ze was juist hartstikke trots. Thuis hebben we ook nog een paar keer geoefend, onder andere het stukje naar school. Vanochtend was het dus zo ver en gingen we voor het eerst op de fiets naar school.

De scholen zijn weer begonnen

Sinds een week hangen ze er weer; de spandoeken langs de weg met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Al een aantal jaar voert Veilig Verkeer Nederland deze campagne om automobilisten en andere weggebruikers aan te moedigen rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan.

De boodschap: kinderen moeten veilig naar school kunnen. Of ze nu zes of zestien jaar oud zijn. Direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen van 12 jaar namelijk bijna 2x zo groot als in de rest van het jaar.

Goed zicht op de fiets

Goed zien is van groot belang bij de ontwikkeling van een kind, en de veiligheid op straat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 25% van de kinderogen nog nooit gemeten is.

Daarom vroegen Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens op een ludieke manier aandacht voor het belang van goed zicht in het verkeer én op school. Door tijdens de eerste schooldag op Basisschool De Passe Partout te Rotterdam een allereerste fietsende oogtest af te nemen.

Tijdens de fietsende oogtest reden de kinderen van groep 4 op hun eigen fiets langs allerlei oogtesten. Zo was er een smiley die naar boven, beneden, naar links en naar rechts keek, een kleurenblindheidstest en een test om te controleren of de kinderen diepte kunnen zien.

Alle kinderen die meededen, kregen een leuke schooltas vol met spelletjes en informatie over het belang van goed zien in het verkeer.

Nieuwsgierig hoe het zit met de ogen van je kind zodat ze goed mee kunnen doen op school en goed leren lezen en schrijven? Eén keer per jaar de ogen controleren is ideaal. Dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

Laat de ogen van je  kind extra testen als het klaagt over hoofdpijn, het moeite heeft met lezen en/of schrijven of als de juf of meester aangeeft dat uw kind het schoolbord niet goed meer kan zien (verziend).

Of laat ze controleren als je vermoedt dat ze de verkeersborden niet goed meer kan zien (bijziend). Zelf kwam ik er pas op de universiteit achter dat ik een bril nodig had.

In het voorgaande onderwijs kon ik de borden prima zien, maar in de grote ruimtes kon ik de letters niet onderscheiden. Toen ik merkte dat mijn buren dat wel deden heb ik een ogentest laten doen en sindsdien draag ik een bril. Binnenshuis heb ik die niet nodig, maar zodra ik de auto instap, gaat hij op.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen leren het meeste van het kopiëren van gedrag. Wees daarom zelf een goed voorbeeld in het verkeer. Ook als ze nog achterop zitten. Leg uit waarom je bepaalde dingen doet. Probeer ook de auto zoveel mogelijk te laten staan en de fiets te gebruiken, zo doet je kind zoveel mogelijk verkeerservaring op.

Ga ook op tijd weg van huis, niet gehaast zodat er sneller gevaarlijke situaties ontstaan. Zoek samen naar de veiligste route, ook als dit niet de snelste route is. Houdt rekening met straten met veel verkeer of slecht zicht.

Basiskennis van de verkeersregels

Nu hoeven kinderen pas als ze ouder zijn het verkeersexamen af te leggen, toch is het goed als ze op de hoogte zijn van de basis verkeersregels. Kleuters hoeven echt nog geen verkeersborden te herkennen.

Wel is het verstandig dat ze veilig kunnen oversteken, stoppen als ze moeten oversteken bijvoorbeeld en goed naar links en rechts kijken. Langs de kant van de stoep fietsen in plaats van op het midden van de weg. Als ze zelfverzekerd genoeg zijn hun hand uitsteken naar de richting die ze opgaan en dat ze niet met zijn drieën naast elkaar moeten fietsen.

Een veilige fiets

Bij het verkeersexamen wordt er ook altijd een check gedaan of de fietsen wel veilig zijn. Zo moet het formaat van de fiets passen bij de lengte van je kind. Als je kind net leert fietsen is een wat kleiner fietsje wel zo vertrouwd. Maar als het zelfvertrouwen er is, is het goed om over te gaan naar een grotere inchmaat. Dat is makkelijker trappen voor het kind en een stuk veiliger. Een veilige fiets is onder andere:

  • Goede verlichting en reflectoren; voor en achter (op de fiets zelf of met losse lampjes)
  • Voorzien van een werkende bel
  • Werkende remmen; het veiligst is een fiets met twee soorten remmen: een terugtraprem én een handrem. Niet elk kind heeft al voldoende kracht om terug te trappen of beschikt over de motorische vaardigheden die nodig zijn voor een handrem.
  • Geen losse draadjes en kabeltjes die tussen de spaken kunnen komen
  • Een kettingkast om te voorkomen dat de jas of iets anders tussen de ketting komt.

Fietsen met wielen van 20 inch (50,8 centimeter) en kleiner vallen onder de noemer ‘speelgoed’ en worden daarom niet gecontroleerd op de veiligheidsnormen voor fietsen. Check daarom zelf of de fiets deugt.

Als je kind op een klein fietsje fietst, is het verstandig om een grote oranje vlag achterop de bagagedrager te monteren. Autochauffeurs zitten steeds hoger en zien daardoor een kleine fiets sneller over het hoofd. Zo zorg je dat ze goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer.

Twijfel je of de fiets veilig is? Laat hem dan aan het begin van het schooljaar controleren door een professionele fietsenwinkel. Weet je zeker dat je kind veilig naar school gaat.

Helm op

In Groot-Britannië is het dragen van een helm verplicht voor kinderen tot 12 jaar. En dat is niet voor niets. Een helm helpt bij het voorkomen van hersenletsel door de kracht van de klap bij bijvoorbeeld een valpartij deels op te vangen. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en vertraagt daarmee de impact.

Een goede helm voldoet aan de Europese Norm voor fiets- en skatehelmen. De pasvorm van een helm is heel belangrijk, een goede helm kan met behulp van een verstelbare band aan de binnenkant helemaal op maat gemaakt worden.

Helmen zijn er tegenwoordig niet alleen in allerlei maten maar ook allerlei dessins te verkrijgen zodat je ook hip de fiets opkan.

Linda van Aken