Ik twijfelde even of ik wel een blog hierover zou schrijven, maar vanwege de reacties op het filmpje dat ik deelde op Facebook en ik het jammer vind om de vele andere filmpjes die ik heb gemaakt te laten liggen, toch een blog over het Varend Corso. Voor volgend jaar ;-) Al jaren woon ik in Delft, maar nog nooit heb ik ‘echt’ naar het Varend Corso gekeken. Of ik er was niet vanwege vakantie, of ik wist niet dat het dat weekend was en de laatste jaren zijn we wel even op de fiets gaan kijken maar was het zo druk dat we vijf minuutjes keken vanuit de fietsstoeltjes. Dit jaar kwam daar verandering in, oma had namelijk een uitje geregeld voor de Parkinsonvereniging en er waren plaatsen over. Of we mee gingen. Natuurlijk, de kinderen zijn gek op boten en op deze manier zouden we zelf een stukje varen en vanaf de boot naar het Varend Corso kijken. Met kinderen vond ik het toch wel een beetje spannend omdat manlief gewoon moest werken. Gelukkig was mijn broertje ook aanwezig als ehbo’er dus kon ik toch op een extra paar ogen rekenen. Nu was het ook wel zo dat de boot ‘dicht’ was zodat de kinderen niet direct in het water konden vallen en vanwege de miezer en koude wind waren de regenschermen naar beneden. Zo zaten wij lekker droog!

Het Varend Corso duurt drie dagen en legt iedere dag een andere route af, zo heb je de zogenoemde Rijnmonddag, Westlanddag en Delflanddag. Op de zondag dat wij gingen was het de Delflanddag, nu moesten we zelf al in de ochtend in De Lier zijn waar de optocht als eerste voorbij kwam en het later op de dag in Delft zou aandoen. Waar we altijd even gingen kijken. Het was een klein stukje varen voordat we aanlegden. De kinderen hadden het al helemaal naar hun zin, de bootjes langs de kant vonden ze al hoogst interessant. We moesten er echter op tijd zijn voordat de stoet begon, dus was het wachten. Aangezien er niet veel ruimte was op de boot was ik erg blij met Netflix!

Gelukkig duurde het niet lang en al snel kwam de eerste aankondigingsboot met luide muziek voorbij om aan te geven dat de eerste boten er spoedig aankomen. Tussendoor waren er boten van de politie en waterschouw en organisatie. Toen was het toch nog even een paar minuten wachten voordat de eerste boot kwam. En wat voor één; een rijk uitgedoste boot met de figuren van Sesamstraat. Elmo, Bert, Ernie en zelfs meneer Aart waren aanwezig. De sfeer zat er dan ook direct goed in. Vervolgens begon de kindercorso met drie keer vier lelievletten van de scouting die waren versierd voor groepen kinderen. Van Lego elfjes, tot en met danseressen, bruidspaar en meer.

Na het kindercorso kwamen de ‘volwassen’ boten; een bonte stoet met boten die uitbundig gedecoreerd zijn met fruit, groenten en bloemen. Iedere boot heeft een nummer zodat je je stem kan uitbrengen op de mooiste boot en er achteraan vaart een bord met de sponsors. Ook hier zit regelmatig iets leuks tussen voor de kinderen. Van een dansende K3, tot en met een Frozenboot met de grote helden Anna en Elsa of opzwepende percussiebands waarbij je gewoon niet stil kan blijven zitten. Het is erg moeilijk om daar een favoriet uit te kiezen. De ene boot is nog mooier dan de ander.

Na een kleine anderhalf uur waren alle boten voorbij gekomen en hebben we met de rondvaartboot nog een ‘rondje’ gevaren. Dit was nog best een lang stuk zodat de kinderen toch wel echt helemaal op waren en op de terugweg al snel in slaap vielen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken