Iedereen kent het moment wel waarop er serieus nagedacht gaat worden over de volgende (zomer)vakantie. Natuurlijk kun je met de auto naar een mooi park, camping of luxe hotel rijden, maar je kunt ook de boot of het vliegtuig pakken. Wanneer je kiest voor een camping kun je daar ook weer uit verschillende mogelijkheden kiezen. Een chalet, caravan, camper of een tent. Maar heb je ook al eens aan een vouwwagen gedacht? Hij is redelijk compact, je bevestigt hem zo aan je trekhaak en je bepaalt zelf waar jullie heen gaan. Ideaal! In dit artikel geef ik je de beste tips voor wanneer je met een vouwwagen op vakantie gaat.

Wat is een vouwwagen?

Een vouwwagen kun je het beste zien als iets tussen een caravan en een tentje in. Een caravan is groot en zwaar, daarbij mag en kan niet elke auto een caravan meetrekken. Een tentje is vaak te klein; zeker wanneer je met het hele gezin op vakantie wilt gaan is dit niet ideaal. De vouwwagen is een aanhangwagen waar een complete, ruime tent in zit. Deze koppel je dus veel makkelijker aan je trekhaak en daarbij is het ook veel handiger om mee te rijden.

Wanneer je de wagen uitvouwt heb je een vrij comfortabele tent op een heel stevige ondergrond. De meeste vouwwagens zijn geschikt voor 4-6 personen. Daarnaast zit er bij de meeste vouwwagens een kleine keuken bij en je hebt veel meer opbergruimte dan wanneer je met een tent op vakantie gaat. Veel mensen gebruiken daarnaast ook nog een voortent wat natuurlijk ideaal is. Als het buiten vies en nat is kunnen jullie heerlijk in de voortent zitten. En vind je de standaardkeuken te klein, dan kun je het grootste gedeelte naar de voortent verhuizen! Ook kun je bij de meeste vouwwagens meerdere uitbreidingen doen. Zo kun je een achtertent toevoegen, maar ook luifels en kuipzeilen. Zo maak je de vouwwagen zo groot als dat jij wilt.

Vouwwagen kopen of huren?

Als je nog nooit met een vouwwagen op vakantie bent gegaan weet je ook niet zo goed wat je precies kunt verwachten. Aangezien de aanschaf van een nieuwe vouwwagen best een uitgave is, zou je dus het beste dat eerste jaar een vouwwagen kunnen huren. Je betaalt dan een bepaald bedrag, meestal per week, en kan hem zo rustig zelf uitproberen. En misschien heb je wel familie of vrienden met een vouwwagen van wie je die kunt lenen? Dat scheelt je nog meer in de kosten! Ben je volledig tevreden en wil je graag zelf een vouwwagen aanschaffen? Dan zijn er genoeg bedrijven waar je dit kan doen. Kijk op je gemak rond en wanneer je een wensenlijst hebt, kun je daar gemakkelijk op zoeken. Wil je wel graag een vouwwagen, maar laat je budget het niet toe een splinternieuwe vouwwagen aan te schaffen? Kijk dan eens op Marktplaats, meestal staan er daar genoeg op. Tip: doe dit niet in de lente en/of zomer. De grootste kans op een redelijk goedkope maar goede vouwwagen heb je in de herfst en winter.

Merken vouwwagens

Je ziet ze nog steeds veel voorbijkomen, de Alpenkreuzer-vouwwagen. Dit was vroeger eigenlijk het enige merk als het om vouwwagens ging. Tegenwoordig zijn er echter veel meer merken te vinden. Bekende fabrikanten zijn onder andere Aart Kok, Jamet, Cabanon, Holtkamper en Campooz.

Buiten vouwwagens zijn er ook tenttrailers te koop. Dit is een vouwwagen waar je de tent vanaf kunt halen. Wat handig is, want daardoor kun je de bak als aanhangwagen gebruiken voor extra opslagruimte of voor wanneer je niet op vakantie bent. De tent berg je netjes op, en je hebt altijd een aanhangwagen beschikbaar wanneer dit nodig is.

Welk type heb ik nodig?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken voor hoeveel personen je een vouwwagen nodig hebt en hoeveel spullen je mee wilt nemen. Wanneer je met twee personen op vakantie gaat heb je in principe genoeg aan een vouwwagen gebaseerd op twee personen, deze hoef je over het algemeen slechts 1x uit te klappen. Heel veel bagage heb je dan niet, en wat er wel is kun je met gemak kwijt. Wanneer je met vier of meer personen op vakantie gaat heb je wel meer rekening te houden met de bagage. Ga je met z’n vieren dan kun je ervoor kiezen een 4-persoonsvouwwagen te kopen maar je zou ook voor een 6-persoonswagen kunnen kiezen. Op deze manier heb je namelijk meer opbergruimte en meer speelruimte. Daarnaast zijn er ook 8-persoonsvouwwagens te koop wat ideaal is voor grotere families.

Er zijn vouwwagens die je kunt uitvouwen zonder dat je tentharingen nodig hebt. Dit komt omdat dit wagens zijn met een hefdak, waarbij je dus het deksel omhoogschuift en daardoor het doek omhoogtrekt. Deze vouwwagens lijken het meest op een caravan; inclusief keuken, bankjes en een tafel.

De traditionele vouwwagens heb je in een symmetrische en een asymmetrische uitvoering. Het verschil zit hem hierin dat de symmetrische vouwwagens aan de linker- en/of rechterzijde van de bak worden uitgeklapt tot een bed en bij de asymmetrische variant klap je het deksel helemaal om. Het voordeel hiervan is dat je altijd van de grond af slaapt en niet op de koude grond. Ook als het regent hoef je niet bang te zijn dat de spullen nat worden.

Eventueel zijn er tentjes te verkrijgen die je onder het uitklapbed kan ophangen om zo meer slaapruimte te generen. Deze is niet hoog, dus vooral geschikt voor bagage of kinderen. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer uitbouwmogelijkheden waarbij je extra ruimte creëert met zijvleugels of een verlengde voortent.

Er zijn vouwwagens waarbij je vervolgens nog wel het een en ander in elkaar moet zetten met tentstokken (tip markeer de stokken met gekleurde tape zodat je weet hoe je ze de volgende keer weer in elkaar moet zetten). Maar ook vouwwagens die je bijna volledig uit kan klappen (al dan niet in je eentje) en hooguit nog een aantal stokken moet plaatsen ter versteviging.

Welke spullen neem je mee?

Naast de spullen die je standaard nodig hebt bij het kamperen, zoals gasflessen om te kunnen koken en een koelbox om je eten en drinken koel te houden, is het ook verstandig altijd een extra wiel mee te nemen. Wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming en je krijgt ineens een lekke band, kun je niet verder en wordt de voorpret toch lichtelijk verpest. Ook doe je er goed aan een goed slot mee te nemen om te voorkomen dat dieven er vervolgens met jouw vouwwagen vandoor gaan.

De weg op met een vouwwagen

Nadat je de vouwwagen aan de auto hebt gekoppeld en alles hebt ingeladen, kan de vakantie bijna beginnen. Zorg er wel voor dat de vouwwagen niet meer dan 750 kilo weegt, inclusief de tent en alle bagage. Samen met je auto mag dit niet boven de 3500 kilo zijn. Ook doe je er goed aan van tevoren te checken of je auto de vouwwagen wel mag trekken. Het maximale gewicht dat jouw auto mag trekken kun je meestal op je kentekenbewijs terugvinden. Ook moet je de bandenspanning even goed controleren voordat je de weg opgaat. Wanneer de vouwwagen beladen is moet de spanning van de banden omhoog.

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)