De derde zondag van juni is het weer zover: Vaderdag! Wat ga je nu weer eens verzinnen om hem te geven? Laat je jouw kind een leuk knutselwerkje maken of maakt hij/zij die al op school? Maar als het dus een cadeautje uit de winkel wordt: wat is dan een leuk geschenkje dat toch ook nog wel ergens op slaat?  Als jij nog geen Vaderdag cadeau hebt kan je hieronder de leukste ideeën vinden voor een mooie verrassing. Waar je niet eens veel aan hoeft voor te bereiden.

Knutselcadeautjes voor Vaderdag

Ga je toch het liefst voor een mooi werkje van de kinderen zelf voor hun papa? Dan kan je uiteraard kiezen voor een eenvoudige opdracht, voor de oudere kinderen iets met meer uitdaging, maar het leukste is natuurlijk als het kind zelf een idee heeft. Hier een aantal ideetjes wat je zou kunnen doen:

 • Maak een placemat door een tekening te laten plastificeren
 • Maak een placemat door een foto (op de juiste maat uiteraard) te laten plastificeren
 • Maak een stoere armband met grote kralen
 • Natuurlijk: de standaard stropdas…
 • Maak een sleutelbord, door op een plankje een paar haakjes te bevestigen. Laat het plankje verven en beplakt worden met leuke stickertjes. Ook een pasfotootje erop is leuk! Denk ook aan de ophanghaakjes aan de achterkant!
  Een sleutelhanger is ook leuk. Hang hier een klein knutselwerkje aan. Is je kindje nog heel klein? Maak een voet- of handafdrukje en plastificeer dit! Grotere kinderen kunnen natuurlijk ook iets liefs maken en als je het plastificeert blijft het lang mooi. Nog grotere kinderen, die kunnen haken, kunnen er ook een klein amigurumifiguurtje voor maken. Eveneens leuk is een klein houten rondje die je laat verven en waarop bijvoorbeeld ‘voor papa’ gezet wordt.
 • Zelf een mok beschilderen voor papa
 • Een plantenhouder voor vaderdag knutselen
 • Of een T-shirt mooi maken met textielstiften
 • Ook leuk: in plaats van ‘baby aan boord’ een ‘lieve papa aan boord’-bord maken
 • Een mooi vaderdaggedichtje inlijsten in een zelfgemaakt lijstje of opplakken op een mooi tekenwerkje. Natuurlijk wordt het gedichtje wel eerst voorgedragen bij het ontbijt op bed!
 • Gewoon heel simpel, en toch juist misschien wel het allerliefst: laat je kind een brief aan zijn papa schrijven!
 • Op een groot vel papier afdrukken maken van de voetjes of handjes van al je kinderen! (Doe je dit ieder jaar, dan is het prachtig om de verschillen te zien!)
 • Een hanger voor aan de knop van de deur, dat papa niet gestoord wil worden
 • Koop een steen bij een tuincentrum en laat je kind hierop schrijven: ‘je bent een kei van een papa’. Is je kind nog te klein, dan schrijf je het zelf en mag je kindje er iets bij tekenen.
 • Koop een hamer en laat de steel beschilderen.

Persoonlijke vaderdag cadeautjes

Zo komen we dus uit op ideetjes om te geven, ongeacht of jij nu beslist of zoon of dochter. Je hebt natuurlijk heel leuke spullen speciaal voor Vaderdag. Het lijstje is hierbij eindeloos, want er is echt heel veel op dit gebied te koop.

 • Mokken met een leuke tekst, zoals ‘voor de liefste papa’; deze vind je hier.
 • Van T-shirts met diverse soorten uitspraken, deze kan je hier zelf ontwerpen.
 • Blikken gevuld met drop
 • Bierglazen met persoonlijke tekst / naam, kan je hier ontwerpen.
 • Gewoon een spel kaarten met eigen foto’s, die je hier kan ontwerpen.
 • Bierpakketten met een tekst, vind je hier.
 • Stropdas met foto of naam, bestel je hier.
 • Houten horloge met naam, vind je hier.

Wil je meer dan dat? Uiteraard mag je ook gewoon een cadeau kopen wat je man gewoon graag hebben wil. Maar maakt het wel leuk, omdat het voor Vaderdag is, door je kindje erbij te betrekken. O ja, zijn jullie net ouders geworden? Dan is de baby natuurlijk nog veel te klein om te snappen dat er überhaupt zoiets als Vaderdag is.

Maar dan zou een stoere ketting met iets wat aan de baby herinnert ook een leuk idee zijn. Want waarom zouden alleen moeders dit mogen? De eerste letter van het kind aan een echte herenketting, bijvoorbeeld, is toch prachtig? Of laat op zo’n graveerplaatje (die soldaten ook dragen) niet zijn gegevens, maar bijvoorbeeld de namen van de kinderen graveren!

Kopen en maken combineren

Wil je wel een cadeau kopen, maar dan wel met een echt vaderdaggevoel? Dan is een combinatie van een gekocht geschenk en een knutselwerkje een prima idee:

Bier met eigen etiketten

Ik ken geen enkele papa die niet graag een biertje drinkt. Daarom zal het altijd wel gewaardeerd worden als er een selectie van bieren gehaald wordt voor papa om te proeven. Natuurlijk niet zomaar biertjes, maar flesjes waar de kinderen zelf een etiket voor hebben getekend zodat het voor papa echt blind proeven wordt!

Lijst en tekenwerk of afbeelding

Je kindje een mooie tekening laten maken of een waar schilderwerk: dat is op zich al mooi. Nog mooier wordt het als je het inlijst. Koop een prachtige lijst voor op zijn bureau, voor op het dashboard van zijn vrachtwagen of gewoon voor boven jullie bed. Maar andersom kan ook. Heb je een mooie afbeelding van iets wat je man mooi vindt? Dan is het laten maken van een fotolijstje uiteraard voor Vaderdag een prachtig idee!

CD of DVD

Geeft je kind een CD of DVD aan zijn papa? Haal de originele omslag uit de hoes en in plaats daarvan wordt er dus door jullie zelf een omslag gemaakt. Maak een foto van je kind in een gekke situatie, bijvoorbeeld, wat de voorkant wordt. Voor op de achterkant schrijf je wat er op de DVD/CD staat. Of laat de omslag maken door je kinderen, door te tekenen en zelf tekstjes te verzinnen. Door de omslag op een stuk stevig papier te leggen, kan je de juiste maat bepalen en voorkom je teleurstellingen omdat de omslag uiteindelijk niet in de hoes blijkt te passen…

Vaderdagcadeautjes kopen

Ben je niet zo creatief, of weet je dat je partner vooral geeft om praktische cadeaus dan is het verstandig om iets te kiezen wat ook echt gebruik gaat worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan;

 • Tuingereedschap; misschien weet je dat je partner heel erg graag een hogedrukreiniger wil, of is de tuinschaar toe aan vervanging.
 • Gereedschap; niet alleen specifiek voor de tuin maar ook algemeen gereedschap scoort altijd hoge ogen.
 • Games; hebben jullie een Nintendo Switch of een andere spelcomputer, dan kan je natuurlijk ook een spel kopen speciaal voor papa. Voelt hij zich ook weer even kind.
 • Een paar sokken of schoenen; heel cliché, maar de meeste mannen vinden het helemaal niet erg om dat te krijgen.
 • Heb je een heel technische vader die ook heel digitaal is en fan is van de nieuwste gadgets, dan is de nieuwste Google Hub een aanrader.
 • Voor de sportieve vader kan je kiezen voor nieuwe sportartikelen, of misschien wel een smartwatch.
 • Tot slot wil je natuurlijk dat jouw vader er netjes, fris en verzorgd eruitziet, wat te realiseren is met stoere herensieraden en herenaccessoires. Ook is er alles voor scheren & trimmen te vinden.

Oudere kinderen zelf laten beslissen

Zijn je kinderen al iets ouder, dan kan je ze ook stimuleren om zelf een pakje voor hun vader te gaan kopen (of met jou erbij, natuurlijk). Of ze dit zelf betalen of dat jij hier een bedrag voor geeft, is uiteraard afhankelijk van jullie afspraken over geld en of je kind zakgeld krijgt of niet. Veel kinderen weten heel goed wat hun pa leuk of mooi vindt.

Een zelf uitgezocht vaderdaggeschenk geeft de kinderen een goed gevoel als papa er dan ook nog eens echt blij mee is! En het is immers hún papa, niet de jouwe… Nu hoeven vaderdagcadeaus natuurlijk niet meteen groots en duur te zijn. Een heerlijke aftershave, een lekker geurtje voor onder de douche, gereedschap wat hij nog nodig heeft of misschien heeft hij wel een hobby waar hij leuke dingen voor kan krijgen.

Vaderdagherinnering

Het hoeft natuurlijk helemaal geen fysiek cadeautje te zijn wat je je vader geeft voor Vaderdag. Samen een mooie herinnering maken kan ook heel waardevol zijn. Bijvoorbeeld door een dagje er met het gezin op uit te gaan. Of wat dacht je van de enige echte vadernacht waarbij papa met kind(eren) in een tentje tussen de dino’s slaapt in Dierenpark Amersfoort?

Of wat dacht je van het speciale vaderdagaanbod bij Landal; zoals op Hof van Saksen? Alle vaders worden hier namelijk flink in de watten worden gelegd. Wat dacht je van een lekker ontbijt op bed? Een voordeel; die avond slaap je weer in je eigen bed dus geen last van kruimeltjes. Toch geen zin in? Je kan ook met het hele gezin komen brunchen of dineren in één van de restaurants. En kinderen kunnen zelf de mo