Als je het hebt over een stedentrip zal niemand direct aan Utrecht denken, de vierde grootste stad van het land. Toch is het zeker de moeite waard, of je nu komt voor een marathon shoppen, voor een beurs, het eten of om cultuur te snuiven. Je kan het hier allemaal. En dan is het natuurlijk fijn als je op een centrale locatie kan overnachten. Stayokay heeft daarom afgelopen weekend de deuren geopend van een nieuw hostel in hartje Utrecht. Aan de Neude, bekend van Monopoly. Om dat te vieren werd er een internationaal gezelschap aan bloggers uitgenodigd voor een sleepover. Zodat we dit zelf konden ervaren en dat werkt natuurlijk altijd het beste.

Stayokay hostel Utrecht - Mamaliefde.nl

Wijngaard

Stayokay hostel Utrecht - Mamaliefde.nl

De grachten

Stayokay hostel Utrecht - Mamaliefde.nl

De Domtoren

Overnachten in een hostel?

Nu denk ik bij een hostel nog aan de tijd dat ik studeerde, en we aan het begin van het jaar een kennismakingsweek hadden in een locatie ergens in de bossen van Soest. Of dat we met een aantal scoutingvrijwilligers een weekend ‘de hei’ opgingen om te werken aan nieuwe beleidsplannen. Grote kamers, met stapelbedden die je moet delen. Dat idee is dus achterhaald; als je op zoek bent naar een betaalbaar alternatief voor een hotel is een hostel zeker de moeite waard om te overwegen. De gemeenschappelijke kamers zijn er nog wel, maar ook privékamers met twee bedden en zelfs familiekamers. Want ook met kinderen ben je hier van harte welkom!

Stayokay Utrecht

Stayokay hostel Utrecht - Mamaliefde.nl

Zoals ik in de inleiding al schreef, is er een nieuwe locatie geopend in Utrecht. Om te beginnen valt de centrale locatie al op; echt in het hartje van de stad op loopafstand van Hoog Catharijne maar ook de Dom en de Oude Gracht. Maar ook het Nijntje museum of het Spoorwegmuseum zijn prima te doen. Of wat dacht je van een tochtje per rondvaartboot? Ideaal dus als uitvalsbasis ongeacht wat je plannen zijn dit weekend en of je met kinderen of een stel vriendinnen op pad gaat. Bij het hostel kan je ook een stel fietsen huren om de stad te ontdekken. Dat is echt superhandig.

Wat opvalt naast de centrale locatie is de inrichting van het geheel. Dit is niet voor niets het nieuwe flagship geworden van Stayokay en de sfeer die ze hier uitstralen willen ze ook doortrekken naar de andere locaties. Hiervoor zijn er twee architecten aan het werk gezet om dit concept in de praktijk zichtbaar te maken. Natuurlijk is dit een nieuwe locatie maar het ziet er echt superstrak uit. Echt met een sfeer kan ik het ook niet beschrijven. Aan de ene kant heel open en sfeervol aan de andere kant toch vrij industrieel. Waarbij er ook zoveel mogelijk duurzame keuzes gemaakt zijn. De uitstraling voelt in ieder geval heel prettig en welkom aan. In totaal zijn er 60 kamers met variërend van 2 tot 8 bedden in verschillende prijsklassen, het uitzicht varieert van het Neude en de Dom.

Op de kaart staan diverse recepten; van een zeer voordelig menu van de dag waarbij je hetzelfde eet als de medewerkers van het hotel en je 7,50 voor betaalt, inclusief een drankje tot en met een wat uitgebreidere kaart. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische en lokale producten en gerechten. Van bierbitterballen tot en met Utregts zuur. Allemaal erg lekker. Bij het ontbijt is er een uitgebreid buffet waar je kan kiezen uit brood, cereals en divers beleg. Natuurlijk mogen de sapjes en koffie ook niet ontbreken.

Anders dan anders

Wat Stayokay toch een hostel maakt in plaats van een hotel; je wordt uitgedaagd om niet alleen op je kamer te zitten. Die ziet er goed en verzorgd uit, maar is wel vrij basic zonder tv of wat dan ook. De kamers zijn echt om te slapen en de rest van de tijd ben je lekker bezig.

Je wordt daardoor gestimuleerd om gebruik te maken van de gemeenschappelijk living space The 5th waar je ’s ochtends ook gebruik kan maken van het ontbijtbuffet of wat kan eten en drinken. Een keer per maand worden er ook wat grotere feesten georganiseerd die tot in de late uurtjes door kunnen gaan. Voor een werkbespreking of om mensen te kijken op het Neude kan je hier ook prima terecht. Op die manier leer je ook makkelijk nieuwe mensen kennen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan.

Natuurlijk wordt er niet verwacht dat je de hele tijd binnen blijft. Bij de receptie kaarten en tips van wat er in de omgeving te doen is. Om te stimuleren om op ontdekking te gaan is Stayokay op zoek gegaan naar local heroes. Mensen uit de omgeving die een origineel idee / beroep hebben. Van klimmen in een klimbos tot en met een nieuwe kaart te hebben ontwikkeld met hotspots of een touwslagerij of bijen houden. Op de vijfde etage van Stayokay hostel vind je hier een kleine expositie van.

Sleepover

Het was erg leuk om op een laagdrempelige manier kennis te maken met dit concept en dit een middag en nacht te mogen ervaren. Van het speeddaten om andere bloggers te leren kennen, tot en met de fietstocht door Utrecht langs bekende en minder bekende locaties en hotspots. Na het avondeten was er nog een klein feestje met onder andere een optreden van de Utrechtse band The Brahms dat doorging tot in de vroege uurtjes. Dan merk ik toch wel dat ik iets ouder word en ik niet helemaal lekker was.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)