De tijd vliegt en voor je het weet staat de 7e verjaardag van je dochter alweer voor de deur. Een echte jongedame die precies weet wat ze wel, en vooral ook wat ze niét wil. Dus gingen we samen op zoek naar een leuke traktatie voor school. Niet al te ingewikkeld, zodat ze zelf kan helpen met de voorbereiding en ik niet de hele dag in de keuken hoef te staan en bij voorkeur ook dat de kans op mislukken zo klein mogelijk is. Samen struinden we rond op Pinterest en zo kwamen we de unicorn kwarktaart in een glas tegen. Dit was roze, unicorn en taart. Ze was dus meteen enthousiast. Een kwarktaart is vrij makkelijk te maken en heb je geen oven bij nodig dus ging ik akkoord.

Lees ook: Traktatie school; 50+ ideeën voor gezonde en makkelijke kindertraktaties voor verjaardag
Lees ook: Kwarktaart; basisrecept en variaties zoals een gezonde taart met of zonder pakje of gelatine.
Lees ook: Recept: Unicorn regenboog kwarktaart 

Toch iets ingewikkelder

Voor deze traktatie ben ik ongeveer een uur, misschien anderhalf uur bezig geweest. Voor een deel omdat we het echt samen hebben gedaan, als ik het alleen had gedaan was het misschien sneller gegaan. Tijdens het voorbereiden heb ik echter geen foto’s gemaakt, doordat manlief een ongeluk had gehad op het werk waren de plannen voor die dag helemaal door de war gestuurd en onder flinke tijdsdruk komen staan. Ik was dan ook heel opgelucht toen die avond de traktaties in de koelkast stonden en we op tijd in het zwembad lagen.

Het moeilijkste vond ik nog het vinden van de wijnglazen op een voet. Ik ben echt meerdere winkels afgegaan zonder succes, uiteindelijk zou manlief ze meenemen van zijn werk, maar dat ging door het ongeval niet door. Voor de zekerheid had ik al wat glazen gekocht, maar die waren erg diep, waardoor je meer kwarktaart nodig hebt en langere lepeltjes om bij de bodem te komen. Uiteindelijk ben ik toch geslaagd bij de AH waar ze per 10 stuks verkocht worden. Met vier pakken was ik dus klaar.

Benodigdheden voor 30 traktaties

 • Wijnglazen op voet (AH)
 • 2 pakken kwarktaart (Oetker)
 • Roomboter
 • Water
 • Ongeklopte slagroom
 • Kwark
 • Zak spekjes
 • Koekjesdeeg
 • Glazuur
 • Goudglitter
 • Smarties
 • Zwarte stift / marker
 • Citrusstamper

Koekjes bakken

Als eerste heb ik de oven aan het werk gezet, nu hebben we een sneloven die niet voorgewarmd hoeft te worden. Ik heb een kant-en-klare koekjesmix gebruikt waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Vervolgens even kneden tot een slang en dan in de vorm van een eenhoornhoorn kneden door aan twee kanten het geheel af te platten. Daarna snijd je het met een mes in dunne plakjes en legt dit op een bakblik op een bakpapier. Eventueel bestrijken met een geklopt ei en dan in de oven. Terwijl de koekjes bakken kan je zelf verder met de kwarktaart.

Als de koekjes klaar zijn laat je de deur even open staan zodat ze kunnen afkoelen en opstijven.

De bodem

Vervolgens ga je aan de slag met de bodem. Om het zo simpel mogelijk te houden heb ik gewoon kant-en-klare pakken kwarktaart genomen. In de magnetron smelt je de boter die je vervolgens in de mixer bij de bodemmix gooit. Ik heb beide zakjes tegelijk gemaakt en vervolgens verdeeld over de glazen. Met een citrusstamper heb ik de bodem aangestampt zodat dit level is en goed ‘hard’ wordt. Deze even laten opstijven in de koelkast terwijl je zelf verder gaat met stap 2.

De kwarktaart

Voor de kwarktaart had ik twee verschillende smaken gekozen; aardbei en citroen. Nu paste het roze van de aardbei toch wel iets beter bij het unicorn dus heb ik ook de citroen gekleurd met rode gelkleurstof. Al kan je het ook prima wit houden. Omdat het twee verschillende smaken waren heb ik ze los van elkaar gemaakt. Je lost eerst de mix op in water, en voegt daarna ongeklopte slagroom en kwark toe om het luchtig te maken. Als de vulling klaar is verdeel je dit ook over de glaasjes en laat je dit afkoelen in de oven.

Spekjes snijden

Dan kan de zak spekjes open; hier hoef je niet veel voor te doen. Eerst even alle spekjes doormidden snijden en daarna in een schaal bewaren zodat de kwark wat meer kan opstijven. Als alle spekjes zijn gesneden in de kwark steken. Daarna kan je ook met een stift de unicorn ogen met twee halve boogjes en wat wenkbrauwen tekenen. Zelf had ik dit dochter vooraf laten doen, maar het is dan even puzzelen met waar de spekjes moeten en grote kans dat de marker stift (zelfs permanent marker) dan heel makkelijk weggeveegd wordt en je er zwarte stiften aan over houdt.

Koekjes decoreren

De laatste stap is het decoreren van de koekjes. Deze bestrijk je met glazuur, of dat nu een standaard mix is of een mengsel van poedersuiker met water. Waar je de goudglitter overheen strooit zodat je echt gouden hoorntjes krijgt. Deze laat je nog even verder afkoelen en opstijven en pas voordat je ze naar school brengt steek je de koekjes in de kwarktaart om te voorkomen dat de koekjes zacht worden van het vocht uit de kwarktaart.

Extra feestelijk

Wil je net wat meer, en misschien iets beter geschikt voor thuis, is nog een extra toef slagroom spuiten voor de haren / manen in het midden van de taart en afmaken met wat gekleurde minismarties of andere decoratie strooien.