Skip to Content

Theatershow bezoeken met kinderen

Theatershow bezoeken met kinderen

Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn we vorig weekend tijdens het logeerpartijtje met peuter dochter en haar even oude nichtje naar een theatershow geweest. Ondanks dat ik het vermoeden had dat ze het zou kunnen zonder de boel op stelten te zetten had ik toch mijn twijfels. Het is en blijf een peuter. En als die wat in hun hoofd halen… Laat staan met twee peuters.

Thuis merk ik dat ze heel geconcentreerd een verhaal kan lezen. Ongeacht of iemand dit voorleest of het op de tv is. Ze krijgt het mee en reageert op het verhaal.

Ze houdt het ook rustig vol om twee uur stil op een stoel te zitten om naar de intocht van Sinterklaas te kijken. En dat terwijl er genoeg afleiding is. Vol goede moed, en een rugzak vol afleiding ging ik op pad.

Tips voor het bezoeken van het theater met kinderen

  1. Kies een voorstelling die niet te lang duurt. Een voorstelling van een half uur / drie kwartier is meer dan lang genoeg! Er zijn speciale voorstellingen hiervoor.
  2. Let op het soort voorstelling. Wij gingen naar een show van Dirk Scheele. Dit is veel muziek en interactief. Zo hoeft je kindje niet de gehele show stil te zitten, maar kan het lekker dansen en bewegen.
  3. Vraag in het theater om zitverhogers. Bij de ingang, of ergens anders hebben ze vaak zitverhogers liggen, zo kan je kindje wat hoger zitten en het beter zien.
  4. Neem stil speelgoed mee. Een boekje dat niet knispert, een pop of speelgoed dat geen geluid maakt, ook niet als het valt. Hiermee kan jij je kindje afleiden. Zo droeg ik zelf een armband. Let op; er is ook speelgoed dat geluidjes uitlokt van het kind zelf.
  5. Let op de zitplaatsen. Vraag bij het reserveren of er vaste zitplekken zijn, vraag dan om plaatsen dicht bij de deur. Zodat als je kindje wat onrustig wordt, je zonder de andere aanwezigen te storen (even) de zaal kan verlaten.

Welke voorstellingen?

Als je de knoop hebt doorgehakt en je wilt het inderdaad proberen met je kindje, dan wil ik je de volgende voorstellingen aanraden om te overwegen:

  1. Er zijn speciale mama bioscoopochtenden. Er worden dan kinder- / vrouwenfilms vertoond met het licht aan. De overige bezoekers zijn ook mama’s met kinderen, dus als je kind onrustig is dan ben je niet de enige.
  2. Er zijn speciale concerten zoals een liedjesspeeltuin die slechts een half uur / drie kwartier duren. De voorstelling zijn lekker interactief zodat je kindje kan dansen en springen.
  3. Er zijn ook speciale peuter- en kleutervoorstellingen; met poppen of acteurs. Maar niet teveel zodat de aandacht echt op de show blijft liggen, ook door de kinderen. Na de show mag je vaak kennis maken met de acteurs en poppen.
  4. Poppenkastvoorstelling. Er worden soms lokaal ook veel poppenkastvoorstellingen georganiseerd. Deze zijn vaak zeer kleinschalig van opzet. De kinderen worden helemaal meegetrokken in het spel. Sommige musea zoals Ecomare hebben ook een poppenkastvoorstelling.
  5. Babyconcerten: Door heel Nederland worden er regelmatig speciale babyconcerten georganiseerd. Deze zijn ook zeer kleinschalig. Kinderen mogen lekker rondkruipen tijdens de voorstelling en / of zelf muziek maken. Soms moet je hiervoor betalen, maar regelmatig zijn ze vrij toegankelijk.

Zoals je kunt zien hoeft het geen probleem te zijn om met je kind(eren) onder de vier naar het theater te gaan. Vaak geldt; jong geleerd is oud gedaan. Bang dat je kind niet stil zit, hoef je niet te zijn.

Er zijn speciale voorstellingen waarbij dat geen vereiste is. Je bent dan echt niet de enige!

Keuze voorstelling

Wij gingen zelf naar Aladdin, gespeeld door een jeugdtheatergroep. Het voordeel is dat niet alleen de spelers, maar ook het publiek in de zaal dan wat jonger is. De adviesleeftijd was echter nog steeds 5+.

Er zijn echter veel theaters die speciale peutervoorstellingen aanbieden. Als baby van tien maanden ging ze naar haar eerste concert, van Dirk Scheele. Ze vond het helemaal geweldig.

Tijd van de voorstelling

De voorstelling begon om twee uur. Dat is alles behalve een handige tijd voor twee peuters die nog een middagslaapje doen. Om die reden hebben we ze ‘s-ochtends al vroeg beneden laten spelen. Daar gaat je zondagmorgen…

Om elf uur waren ze redelijk toe aan hun middagdutje. Nadat ze op bed lagen, allebei in een andere kamer, hebben ze zowaar daadwerkelijk geslapen.

Precies om een uur hebben we ze zelfs moeten wekken. Tante had de jurk van Jasmine gemaakt en twee mini versies voor de dames. Maillots aan, effen shirtjes en daarover de Jasmine kleding. Boterham in het vuistje en hup in de auto. Bij het theater had ik afgesproken met oma en opa die in de ochtend achter de schermen hadden geholpen.

Zitplaatsen

Het ene theater heeft vaste zitplaatsen en bij het andere is het wie het eerst komt die het eerst maalt. Aangezien oma de kaartjes had gekregen had ze gekozen voor de eerste rij achter de geluidstechnici die vaak in het midden zitten. Zij hebben de plaatsen met het beste zicht op het podium. Dat geldt ook voor de rijen ervoor en achter.

Over het algemeen hebben kinderen hun eigen zitplaats en kaartje. Vaak krijg je hier geen korting op. Dit wordt over het algemeen verplicht door de brandweer. Er is een maximum aantal bezoekers vanwege de brandveiligheid.

Bij het betreden van de zaal hebben ze vaak een stellage staan met stoelverhogers. Zo kan je kind wat hoger zitten en over de persoon voor je heen kijken. Natuurlijk is op schoot zitten ook een optie.

Als je met het hele gezin gaat kan je het beste als vader en moeder aan de buitenkant zitten met de kinderen ertussenin.

Mocht het te lang duren of de aandacht verdwijnen kunnen ze veilig tussen jullie in bewegen / heen en weer lopen / op de grond spelen. Zonder de overige gasten overlast te bezorgen.

Meenemen

Voor de zekerheid is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Dit gaat verder dan wat luiers en een doekje. Bijvoorbeeld een flesje / pakje drinken, in het donker is het lastiger drinken.

Of een trommeltje met lekkernijen die weinig geluid of rommel maken. Denk aan een bakje rozijnen, wat blokjes kaas of een komkommer. Vlak voor de pauze zijn de pakjes gebruikt, na de pauze de rozijnen en wat pepernoten.

Naast eten en drinken kan je voor de zekerheid speelgoed meenemen. Speelgoed zonder geluid, rammels etc. Dat bleek hier in huis nog vrij lastig. Op zo’n moment wordt je je pas bewust hoeveel geluid speelgoed maakt.

Zelfs speelgoed zonder batterijen. Een pop met een ritselend rokje, een beer met een belletje of iets met metaal. Allemaal niet geschikt.

Uiteindelijk gekozen voor een pop, zacht boekje en meer stoffen blokken. Er bestaat voor oudere kinderen speciaal speelgoed zoals de Tangle (hier) dat er voor zorgt dat ze zich beter kunnen concentreren op het verhaal. Wordt tegenwoordig op een aantal scholen geaccepteerd.

Pauze

Een kindervoorstelling kan een pauze hebben. Om mensen naar het theater te lokken werken ze vaak met gratis drankjes of hapjes in de pauze. Kan je kindje even wat drinken. Gun je kind in de pauze even wat lichaamsbeweging.

Na zo lang stil gezeten te hebben kan het fijn zijn om even te rennen. Vaak is er wel een plekje in de foyer waar dit kan zonder anderen lastig te vallen. Bijvoorbeeld in de gang naar het toilet.

Na de pauze is het voor je kind lastiger om weer in het verhaal te komen. De voorstelling gaat tenslotte gelijk verder waar het is geëindigd. Hierdoor kunnen jonge kinderen wat onrustig worden. Gelukkig hadden we de trommeltjes in de aanslag. Op schoot zitten is natuurlijk ook een optie.

We kozen ervoor dat peuter bij opa ging zitten en nichtje bij mij op schoot. dit was vooral omdat peuter bij opa een stuk rustiger was en zich beter op het verhaal kon concentreren dan bij mij. Ze kon het verhaal ook beter meekrijgen dan ik dacht. Bij ‘spanning’ zat schoten er twee armpjes om mijn nek, vijf seconden later zat ze weer recht overeind om vooral maar niets te missen.

Zijn jullie wel eens met een peuter naar het theater geweest? Wat zijn jullie tips?

Linda van Aken