De zomer is weer (bijna) ten einde en zachtjes aan zullen we de blaadjes weer zien vallen. De herfst is weer in aantocht. Maar niet getreurd, want zeg nou zelf: die prachtige herfstkleuren doen je toch gewoon goed? En ook in de herfst zijn er heel veel leuke dingen te doen met kinderen! Dus doe je laarzen aan en stamp lekker door de plassen in het bos, of wie weet krijgen we een mooie, late ‘nazomer’ en kunnen we nog gewoon even heerlijk slenteren in het zonnetje. Hoe dan ook, deze activiteiten zijn deze tijd van het jaar leuk om te doen! Waar kies jij voor? Juist voor een buitenactiviteit om dit jaargetijde te vieren, of zoek je liever een droge, windstille omgeving binnen op?

Uitwaaien op het strand

Het strand ligt niet meer vol met badgasten en dus heb je als kind heerlijk de ruimte om over het strand te rennen en te spelen. En met een leuke herfststorm is het helemaal een feest… Even bijkomen met een kop warme chocomel bij de laatste, overgebleven strandtentjes!

Vliegeren

In de herfst kan het heerlijk waaien en dus is het ideaal weer om, zeker met oudere kinderen, te gaan vliegeren. Ook leuk om die vlieger eerst zelf te maken!

Naar het bos

Heerlijk naar het bos, ongeacht welke, was bij ons een echte herfsttraditie toen de kinderen nog klein waren. Omdat we niet in de buurt van een groot bos wonen, komen we er namelijk niet zo heel veel. Met de kinderen heerlijk op zoek naar spulletjes om mee te knutselen en ons vergapen aan de mooie herfstkleuren.

En heb je het geluk dat er een pannenkoekenhuis in de buurt is, dan maak je de wandeling natuurlijk helemaal compleet. Tip: Het is wel fijn als je zorgt voor comfortabele damesschoenen die lekker warm zijn en meeveren als je over het bospad loopt maar ook wel tegen een paar druppels water kunnen als je per ongeluk in een stapel natte bladeren stapt.

De natuur in met een boswachter

Op veel plekken, bij gebieden van Natuurmonumenten, kunnen kinderen mee met de boswachter. De plassen op, bijvoorbeeld, of gewoon het bos in. Of ga gewoon eens spelen in de OERR-speelterreinen. Er zijn zelfs leuke buggyroutes! Wat dacht je trouwens van een vleermuissafari? Of stap op de boot naar een eendenkooi. Natuurmonumenten heeft veel leuke kinderactiviteiten in de herfst. En soms kan je zelfs broodjes gaan bakken met de boswachter!

Meer informatie vind je hier.

Luisteren naar het burlen van de herten

Een heel andere leuke beleving is het horen van het burlen van de edelherten. Dit is het geluid wat ze uitstoten als ze hun bronstroedel verdedigen. In september en oktober is het bronsttijd voor de herten en kun je een heuse excursie doen op landgoed De Dellen (Epe). Dit is meer geschikt voor oudere kinderen, want je zult wel geduld moeten hebben. Je krijgt tijdens de excursie nog meer te zien van herten en de boswachter weet hier veel over te vertellen.

Meer informatie vind je hier.

Op naar leuke musea

Veel musea zijn niet afhankelijk van het weer en daar kun je dus ook terecht tijdens stormachtige herfstdagen. Zeker tijdens de herfstvakantie worden er veel leuke dingen georganiseerd voor kinderen. Leuke musea voor kinderen zijn o.a. het spoorwegmuseum in Utrecht, het Archeon in Alphen aan den Rijn, Nemo in Amsterdam of bijvoorbeeld het Tropenmuseum aldaar (en Amsterdam heeft er nog véél meer), of zoek een leuk museum wat helemaal past bij de interesses van je kind. Dan hoeft het niet eens groot te zijn om er toch veel plezier te beleven!

Lees ook: De leukste musea met kinderen in Nederland

Toch die binnenspeeltuin

Misschien niet origineel, maar bij ‘een dagje weg willen’ en het weer is dan werkelijk hopeloos, is het een uitkomst: de binnenspeeltuin. Je vindt ze overal en bijna alle kinderen zijn er verzot op. En het grote voordeel; ze kunnen even heerlijk uitrazen en al hun energie kwijt!

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland

Herfst tafel maken

Ik noemde het al eerder: buiten spullen zoeken om binnen mee aan de slag te gaan. Maak met je kind een mooie herfsttafel. Zoek kastanjes, dennenappels en mooie bladeren. Maar je kan ook nog een stap verder gaan, zeker met groteren. Maak voor op je herfsttafel van vilt in herfstkleuren mooie poppetjes, bijvoorbeeld, of zet er een mooie foto bij van de kinderen in het bos of gewoon heerlijk liggend in de herfstbladeren…

Tuincentra

Tja, het is misschien wel een beetje vroeg, maar veel tuincentra zijn in september/oktober alweer helemaal klaar voor de Kerst. Dus waarom niet een middagje Kerst in de herfstvakantie… Vaak staan er leuke attracties bij voor de kinderen, zijn er zingende kerstmannen en ijsberen en veel kinderen vergapen zich aan de mooie kerstdorpen van miniatuurhuisjes.

Gewoon stampen in de plassen

Herfst en regen zijn eigenlijk niet echt van elkaar te scheiden. Balen? Voor ons vaak wel, maar veel kinderen hebben er helemaal niets tegen. Dus kom op: doe die laarzen aan en ga lekker stampen in de plassen. Grote lol op een heel makkelijke manier. Kleren aan die vies mogen worden en gáán! Wedden dat ze het heerlijk vinden?

Lampionnenoptocht

Oké, je moet maar net het geluk hebben dat er een lampionnenoptocht gehouden wordt, maar waarom zou je het anders niet zelf organiseren met de buurtkinderen? Gewoon een leuke wandeling met elkaar en dan op een bepaalde plek met elkaar wat drinken! En lekker laat naar bed natuurlijk…

Lees ook: Lampion knutselen

Dagje treinen

Wat dacht je van lekker een dag erop uit met de trein? Ga jij meestal met de fiets of de auto er op uit? Dan zal je kind ervan smullen om nu eens in de trein te zitten. Waar je dan heen gaat maakt eigenlijk niet eens zoveel uit, maar uiteraard wordt het een nog grotere ervaring als het eindstation ook iets leuks is.

Kortweg gezegd

We hebben vaak het beeld dat we in de zomer meer buiten kunnen zijn dan in de herfst. Maar als je al die activiteiten eens bekijkt, dan zie je dat naar buiten gaan in de herfst helemaal zo gek nog niet is. En zeg nou zelf: die mooie herfstkleuren zijn ‘live’ toch echt nog mooier dan vanachter je beeldscherm, toch? Dus ook in de herfst zingen we vrolijk “De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas…”

Met korting een dagje uit

De toegangsprijzen voor bepaalde dagjes uit zoals de grotere pretparken of dierentuinen kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er heel veel acties waarbij je kan sparen of met korting een bezoekje kan brengen aan dit park. Vaak wordt daar wel rekening mee gehouden in de entreeprijs, dat het ook nog met korting interessant is ;-) Er zijn veel verschillende soorten passen of lidmaatschappen die je veel korting of zelfs gratis toegang geven tot bepaalde uitjes. Dit is ook vaak een leuk cadeau om te geven of krijgen voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis. Je hebt dan misschien niets fysieks in handen maar kan wel mooie herinneringen maken.

Ook op de website van Vakantieveilingen worden regelmatig uitjes aangeboden met grote korting. Dit begint al bij 1 euro. Vaak worden er heel veel kaartjes aangeboden en kun je regelmatig opnieuw meedoen en meebieden. Zelf heb ik zo heel goedkoop een helikoptervlucht geboekt voor mijn zoon en mij, wat ik anders niet snel zou doen. In de avond wordt er heel veel geboden, maar overdag of in de ochtend in het weekend is dat veel beter te doen. Het kan wel zo zijn dat er vervolgens speciale tijden of dagen zijn waarop deze kaartjes gebruikt kunnen worden.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)