Op stap met je peuter is leuk, maar soms vind je het dan wel fijn dat je kindje ook veilig kan spelen en niet onder de voet gelopen kan worden door die ‘grote lummels’ of je gaat naar iets leuks, denk je, maar voor je kleintje is het nog veel te ingewikkeld. Daarom hier een lijstje met 20 leuke uitjes voor je peuter!

Dagje uit buiten in de natuur

Vliegtuigen kijken Schiphol of ander vliegveld

Gewoon naar Schiphol en je dan vergapen op het panoramaterras aan alle vliegtuigen die daar staan, landen en opstijgen. Maar daarnaast ook aan al die andere dingen die er onder je gebeuren. Auto’s met karren vol koffers scheuren er rond, vrachtwagens komen het vliegtuig voorzien van brandstof enz. Vet cool, man!

Lees ook: Schiphol met kinderen; dagje vliegtuigen kijken

Fietsen naar een speelplek / speeltuinentocht

Lekker simpel en toch (juist) zo leuk: een tochtje op de fiets, achterop de fiets of zelf op een loopfiets. Op naar een leuke plek om te spelen of gewoon om even een ijsje te eten. Even stoppen naast een bouwplaats en je vergapen aan de grote kranen of langs de rivier met zijn idioot grote vrachtschepen. Jij weet het beste waar het hart van je kindje sneller van gaat kloppen!

De kinderboerderij of geitenboerderij (gratis)

Nog zo’n ‘gouwe ouwe’: de kinderboerderij. Lekker trutten met de diertjes, zitten op een afgedankte tractor en misschien wel mee mogen helpen met het voeren van de konijntjes. Veel kleintjes vinden het leuk en het is nog gratis ook!

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Blote voetenpad

Blote voetenpaden vind je inmiddels op meerdere plekken in Nederland en België. En wat is er nu leuker dan eindelijk eens wel op je blote voeten buiten te mogen lopen! Lekker door de modder, en het leuke is: ook papa’s voeten zien er niet meer uit..

Lees ook: Overzicht van blote voetenpaden Nederland per provincie

Kabouterbossen & kabouterpaden

Op diverse plekken zijn er kabouterbossen. Bijvoorbeeld in Dronten, waar de kinderen lekker kunnen spelen. En je kan er nog pannenkoeken eten ook. Maar je kan ook terecht in Drenthe, in het Rijk van de Kabouters. Ook hier kunnen de kleintjes genieten van de kabouters, er heerlijk spelen en natuurlijk een eigen kaboutertje kopen ?.

Geen genoeg kunnen krijgen van kabouters? Loop dan eens een kabouterpad. Dit zijn kleine wandelingen waarbij de kinderen met een puntmuts de natuur dus ingaan. Op verschillende plekken zijn deze paden te lopen, meestal vanuit een bezoekerscentrum. Je kindje krijgt opdrachtjes mee en je hoort bijvoorbeeld een kabouterverhaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen en maisdoolhof

Het strand

Heerlijk spelen in de grootste zandbak van het land… Af en toe een beetje water halen, aan de hand van mama en daarna weer lekker verder bouwen aan je kunstwerk.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland

Linnaeushof of andere grote speeltuin

De grootste speeltuin van Europa ligt gewoon in ons landje. Met waterplezier, binnenvertier, maar vooral een ouderwetse supergrote speeltuin. Met schommels, wippen, huisjes, draaitoestellen en wat al niet meer. Juist voor kleintjes, voor wie een pretpark nog helemaal niets is, is dit een heerlijk park! Linnaeushof ligt in Heemstede, bij Bennebroek (onder in Noord-Holland).

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review Linnaeushof grootste speeltuin van Europa
Lees ook: De leukste buitenspeeltuinen van Nederland

Overdekte uitjes met slecht weer

Overdekte binnenspeeltuin met peuterhoek

In heel het land zijn ze te vinden. Overdekte binnenspeeltuinen. Heeft het speelparadijs een eigen peuterhoek? Dan is het ook voor de kleinsten een leuk uitje. Het grote voordeel is dat oudere broertjes en zusjes het hier ook heerlijk vinden. Is het slecht weer? Dan is dit uiteraard helemaal een uitkomst. Helaas denk je daar dan weer niet als enige bij na, dus druk zal het dan wel zijn…

Lees ook: Krijspaleis goed voor de ontwikkeling van je kind
Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen

Peutertheater

Houd het programmaboekje van het theater eens in de gaten! Veel theaters hebben af en toe een voorstelling speciaal voor peuters. Een hele belevenis en echt eens iets heel anders dan de poppenkastvoorstelling van mama…

Lees ook: De leukste kindermusicals & theatervoorstellingen ook voor peuters en kleuters

Peuterbioscoop

Bij de peuterbioscoop worden er vaak kortere filmpjes gedraaid van televisiekarakters die ze ook kennen van bijvoorbeeld Nick Jr. Het licht wordt gedimd in plaats van helemaal donker en het geluid staat iets zachter om de oren niet te beschadigen. Afhankelijk van de bioscoop krijg je ook popcorn / wat te drinken en na afloop een heus bioscoopdiploma. Sommige maken er een heel festijn van met vooraf wat activiteiten zoals kleurplaten en schminken.

Lekker dagje zwemmen met papa en mama

Samen zwemmen is altijd leuk. Maar let eens op wat de zwembaden aanbieden. Voor peuters blijft het vaak beperkt tot een eigen badje met een clowntje die water spuwt. Vinden ze prachtig hoor, maar wil je eens iets specialers, kijk dan eens naar grotere zwembaden. Bij sommige zwemparadijzen is er juist ook aan de kleintjes gedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld zwembaden met diverse peuterbaden mét tussen het water kunnen spelen in een zandbak! Speciale peuterglijbanen die groter zijn dan de plastic glijbaantjes. Een piratenschip om op te spelen of lekker in een bandje dobberen op de stroomversnelling (met papa of mama, uiteraard).

Lees ook: Baby-, en peuterzwemmen; vanaf wanneer en praktische tips
Lees ook: De leukste subtropische zwembaden & zwemparadijzen van Nederland

Knutselen ‘op locatie’

Buurtcentra, tuincentra of misschien wel de peuterspeelzaal: hier en daar worden soms knutselmiddagen georganiseerd voor de jongste mensjes. Leuk, gezellig en er even lekker uit!

Lees ook: Knutselen met peuters

Kindermuseum Den Haag of Utrecht

Lees ook: Leukste museum met kinderen in Nederland

Kinderboekenmuseum – Den Haag

In het kinderboekenmuseum in Den Haag vindt je onder andere de tentoonstelling Kikker. Deze richt zich speciaal op jonge kinderen. Naast een aantal boeken van kikker zijn er meerdere situaties vanuit de boeken nagebouwd die je kunt uitdagen om zelf actief te zijn. Bijvoorbeeld het huisje van haas waarvan het dak gemaakt moet worden, een trampoline waar je zelf als een kikker kan springen of een zee met een boot dat fruit en groenten kan vervoeren. Helaas is de rest van het kinderboekenmuseum heel erg multimediaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kikker in Kinderboekenmuseum Den Haag

Het Nijntjemuseum Utrecht

Een museum met je peuter? Ja dus: want het Nijntjemuseum is toch juist leuk voor onze kleine mannetjes en vrouwtjes! Zomaar een museum vol met jouw favoriete held en dat vind je gewoon in Utrecht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Nijntjemuseum Utrecht

Spoorwegmuseum – Utrecht

Ook in Utrecht vind je het Spoorwegmuseum. Veel kinderen vinden treinen het einde en hier loop je er gewoon tussendoor of erdoorheen. Natuurlijk met nog veel meer treinervaringen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht

Villa Zebra – Rotterdam

Tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar, dat biedt Villa Zebra. Door middel van het beantwoorden van vragen en het doen van opdrachten, ontdekken de kinderen meer over de kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling.

Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar is er de semipermanente tentoonstelling ‘ZELF!’. Deze semipermanente tentoonstelling is volledig ingericht voor peuters en kleuters om zelf te ontdekken. De installaties zijn gemaakt door de kunstenaars: Jeannette Ephraïm, Alice Hoogstad, Nanna Koekoek & Renée Reijnders & Geeske de Graaff en Birgit Verwer.

Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn er wisselende exposities. Op de blog van Avonturen Sparen lees je over “Diep in het Bos”, overigens momenteel nog steeds te bezoeken. Bij de entree krijg je een zaklampje, waarmee je het donkere bos in gaat.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit Villa Zebra Rotterdam Zelf

Dinoparken

Dino’s zijn het helemaal, vaak al voor de kleinsten. En dat weten aanbieders ook. Dinoparken schieten dan ook de grond uit als paddenstoelen. Of als onderdeel van een dierentuin, dat kan ook nog. Zo heeft dierenpark Amersfoort een leuk dinobos. Of ga naar Zwolle, naar het Dinoland.

Lees ook: De leukste dino-uitjes in Nederland

Apenheul of andere dierentuin

De meeste kinderen zijn verzot op dieren, dus een bezoek aan de dierentuin is hartstikke leuk. Ook Sea Life of een overdekt aquaria vinden ze vaak helemaal geweldig.

Het leuke van Apenheul is natuurlijk dat de aapjes gewoon bij je kunnen komen! Sommige kinderen kunnen dit ook heel spannend vinden, zeker als ze nog in de wandelwagen zitten.

Lees ook: Dagje uit: Apenheul
Lees ook: Dagje uit: Sealife Scheveningen
Lees ook: De leukste dierentuinen van Nederland

Kleinschalige kinder pretparken

Niet alle attractieparken zijn geschikt, maar er zijn parken bij waar toch ook echt aan de kleintjes wordt gedacht. Met een eigen speelplek, aangepaste attracties of bijvoorbeeld een sprookjesbos. Gewoon even goed van tevoren informatie opzoeken! Onder andere Julianatoren, Oud Valkeveen, Waarbeek, Drouwenerzand zijn zeer geschikt met jonge kinderen.

Lees ook: De leukste kinderpretparken (ook voor peuters en kleuters)

Naar de 112 dag met politie, brandweer, boerderij of kas (open dagen)

Welk kind is er niet geboeid door auto’s met zwaailichten? Dus neem de kans waar en bezoek de open dagen. Je kindje mag zelf met de brandslang spuiten of plaats nemen in de politieauto en de sirene misschien wel laten loeien… In de polder zijn er de jaarlijkse open dagen van boerderijen of tuinderijen. KOM in de KAS is er zo één. Leuk om er eens nader kennis mee te maken.

Lees ook: Overzicht van festivals, evenementen & gratis activiteiten

Met de trein mee

Ga je altijd met de auto overal heen? Dan zal je kleintje het machtig vinden om eens een keer met de trein mee te gaan. Maak er een leuk uitstapje van. Met de trein naar opa en oma is een heel ander verhaal dan gewoon met de auto gaan… Of je pakt de trein als je naar de dierentuin gaat!

Wat is jouw favoriete uitje met je peuter?

Cute girl at river stockphoto from Shutterstock / AnastasiaNi

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: