Skip to Content

Uitgerekende datum berekenen; hoe lang zwanger & wanneer bevallingsdatum

Uitgerekende datum berekenen; hoe lang zwanger & wanneer bevallingsdatum

Ik weet nog zo goed dat ik voor het eerst bij de verloskundige kwam voor een echo. Ze vertelde me dat ik op dat moment tien weken was. Eigenlijk acht dus, maar voor het gemak tellen ze daar altijd de twee onbevruchte weken nog bij op. Ik vond het eigenlijk maar verwarrend allemaal. Achteraf bleek het echter heel logisch. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel over de uitgerekende datum.

Calculator uitgerekende datum

Uitgerekende datum berekenen op basis van ovulatie

Om de uitgerekende datum te kunnen berekenen, gebruik je de volgende formule:

Eerste dag van je laatste menstruatie + 40 weken

Veel vrouwen hebben een gemiddelde cyclus. Bij de één is dat 26 dagen en bij een ander 33. Door dat maandelijks bij te houden in een app kan je dat gemiddelde redelijk makkelijk berekenen. Voor het gemak ga ik hierbij even uit van een gemiddelde van 28 dagen.

  • Dag 1: je laatste menstruatie begint
  • Dag 14: de bevruchting
  • Dag 25: de innesteling
  • Dag 29: begin van je nieuwe menstruatie (of niet, als je zwanger bent)

Hoewel je dus eigenlijk vanaf dag 14 pas echt zwanger bent, krijg je de eerste twee weken cadeau. De ovulatie is namelijk ook maar een gemiddeld gegeven en zal bij de ene vrouw plaatsvinden op dag 11 en de ander pas bij 21 dagen.

Het enige vaste gegeven is de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom reken je met die dag.

Uitgerekende datum berekenen aan de hand van een echo

Nadat je de uitgerekende datum hebt berekend met de eerste dag van je laatste menstruatie is het tijd om te gaan onderzoeken in hoeverre dat klopt. Kindjes groeien de eerste twaalf weken van hun leven in je buik even hard.

Daardoor is je zwangerschapstermijn zeer nauwkeurig vast te stellen met de termijnecho. Mocht de verloskundige of echoscopiste toch nog twijfelen, zal ze een tweede afspraak met je maken.

Vaak vinden deze echo’s plaats tussen week 10-12, maar het kan soms ook eerder (eventueel inwendig) of later, wanneer je pas op een later tijdstip ontdekt dat je zwanger bent.

De eerste tien à twaalf weken groeien alle kindjes in gelijk tempo. Daarom is het tijdens de termijnecho makkelijker te bepalen hoe oud jouw foetus op dat moment is.

Maar als de verloskundig je op dat moment vertelt dat je kindje tien weken is, is hij eigenlijk pas acht weken oud. Dat komt omdat je rekent vanaf je laatste menstruatie.

Waarom is de uitgerekende datum zo belangrijk?

  • Je hebt een richtlijn om naartoe te leven (in praktische zin natuurlijk vooral belangrijk bij het regelen van de babykamer, kopen van kleertjes en bedenken van de naam)
  • De verloskundige kan dankzij de zwangerschapstermijn en uitgerekende datum vaststellen in hoeverre jullie baby’tje goed groeit en waar ze op moet letten tijdens het doen van de echo’s
  • Je kunt hiermee de à terme periode bepalen. Dat zijn de vijf weken waarbinnen het veilig is om te bevallen (week 37-42)

Hoeveel weken zwanger?

Als je zwanger bent wil je graag weten hoeveel weken je al zwanger bent. Het is niet alleen handig om te weten wanneer je ongeveer zal gaan bevallen (als alles volgens het boekje gaat).

Maar het is ook gewoon leuk om te weten hoe ver het kindje in je buik zich al ontwikkeld heeft.

Voor de verloskundige is het daarnaast nodig om te weten, om zo goed je kindje in de gaten te kunnen houden.

Groeit het niet te hard, of juist te langzaam, bijvoorbeeld. En bij een echo kunnen ze zo kijken of alles wat eraan zou moeten zitten op die leeftijd, er ook werkelijk al is.

Vaak heb je zelf al wel een idee, maar gelukkig hoef je niet alleen maar op je eigen bevindingen af te gaan. Zeker als je onverwacht zwanger wordt of als je menstruatie niet regelmatig is, kan het een groot vraagstuk zijn.

Zwangerschapsverlof

Het opnemen van zwangerschapsverlof kan vanaf zes weken voor de uitgerekende datum. Sommige vrouwen zijn tegen die tijd fysiek op en snakken echt naar rust, anderen werken fluitend door tot week 36.

Mocht je voor deze periode heftige klachten ervaren, neem dan altijd even contact op met de arbo-arts en overleg met je werkgever welke mogelijkheden er zijn om je werkdruk te verlichten.

Kan de uitgerekende datum worden bijgesteld?

Ja. In eerste instantie reken je met de eerste dag van je laatste menstruatie. Over het algemeen klopt het redelijk, zeker als je een heel constante en regelmatige cyclus hebt.

Maar als je net die vrouw bent die bevrucht wordt op dag 11 of 20, dan kan het weleens zo zijn dat de verloskundige of echoscopiste je uitgerekende datum bijstelt. Een termijnecho is namelijk zeer betrouwbaar en geeft meer uitsluitsel.

Hoe groot is de kans dat je bevalt op je uitgerekende datum?

Van alle zwangere vrouwen bevalt slechts 5% op deze datum. De kans is dus heel klein, maar geeft wel een goede richtlijn. Het grootste deel van alle bevallingen vindt plaats tussen week 37 en 42. Dan is de zwangerschap ook voldragen.

Beviel jij op de uitgerekende datum?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel