Skip to Content

Uitdroging baby; van symptomen bij kinderen tot behandeling

Uitdroging baby; van symptomen bij kinderen tot behandeling

Een baby is extra kwetsbaar, dat weten we allemaal. Uitdroging is voor iedereen gevaarlijk, maar bij baby’s en kleine kinderen loert dit gevaar nog extra om de hoek. Wat wordt verstaan onder uitdroging? Hoe herken je het en hoe moet je dan handelen? En uiteraard nog beter: hoe voorkom je dat je baby uitdroogt?

Wat is uitdroging?

Uitdroging wil zeggen dat er niet genoeg water in het lichaam aanwezig is. Dit wordt ook wel dehydratatie genoemd. Het komt er dus op neer dat je kindje meer vocht kwijtraakt dan dat hij of zij aanvult. Hierdoor komt er minder vocht in de bloedvaten.

Hierdoor kan je baby een lage bloeddruk krijgen en vervolgens kan dit weer leiden tot bewusteloosheid, een shock of coma. Met het vocht raakt je baby ook zouten kwijt en andere voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Waardoor ontstaat uitdroging?

Uitdroging kan door meerdere oorzaken ontstaan. Je baby hoeft niet eens ziek te zijn om toch een vochttekort te krijgen. Warm weer, waardoor hij overmatig zweet, kan ook voor problemen zorgen.

Drinkt je baby slecht, dan is dit gevaar heel reëel! Is je kindje ziek, dan kan het daardoor slechter gaan drinken, maar er zijn natuurlijk ook kindjes die van zichzelf al slecht drinken. Houd dus goed in de gaten wat je baby binnenkrijgt!

Maar let ook goed op wat het verliest: diarree, spugen en overmatig zweten (als je baby koorts heeft, maar ook door hitte!) kunnen allemaal leiden tot dehydratatie. Is je baby ziek, dan kan die dus meerdere symptomen hebben die allemaal op zich tot een vochttekort kunnen leiden.

Door de koorts kan je kindje zweten, en ondertussen heeft hij ook diarree en moet hij spugen. Het mag duidelijk zijn dat je dan echt heel alert moet zijn.

Hoe jonger, hoe sneller

Hoe jonger je kindje is, hoe sneller hij uitgedroogd kan raken. In verhouding heeft je baby meer vocht nodig dan een volwassene. Jouw baby heeft namelijk een groter lichaam ten opzichte van zijn gewicht, dan een volwassene.

Hierdoor heeft hij in verhouding meer oppervlakte om vocht (zweet) kwijt te raken. Hierdoor kunnen baby’s al binnen een dag uitgedroogd zijn! Is je baby jonger dan drie maanden, dan is hij hier het meest gevoelig voor.

Maar tot twee jaar kunnen ze al binnen een dag uitgedroogd zijn. Oudere kinderen doen hier iets langer over. Maar ook dan gaat het maar over twee of drie dagen. Het mag duidelijk zijn dat je die grenzen nooit mag opzoeken!

Hoe herken je uitdroging?

Symptomen die samengaan met uitdroging zijn:

  • Niet of minder vaak plassen
  • Droge mond
  • Droge lippen
  • Koude ledematen
  • Lusteloos
  • Snelle ademhaling
  • Hoge hartslag
  • Ogen die diep lijken te liggen
  • Als je baby normaal met tranen huilt, dan doet hij dit nu zonder tranen
  • Bij een troebele kleur van de urine
  • Ingevallen fontanel
  • Huid ziet er grauw uit
  • Bij het optillen van een huidplooi, blijft deze zo staan

Waaraan zie je nog meer of het goed gaat met je baby?

Een kindje wat gewoon gezellig doet, rondholt, kwijlt, zijn luiers vol plast en als hij huilt, dikke tranen met tuiten huilt: dan kun je er eigenlijk zeker van zijn dat het wel goed zit.

Hoe voorkom je vochtverlies bij de baby?

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Verliest hij meer vocht door warmte of omdat hij bijvoorbeeld moet spugen of diarree heeft?

Dan heeft je baby dus meer vocht nodig dan normaal. Er wordt immers meer verbruikt, wat weer aangevuld moet worden. Hoe kun je je baby of kindje helpen?

  • Als je baby groter is en al hapjes eet, kun je ook op die manier extra vocht naar binnen krijgen door te kiezen voor vochtrijke varianten fruit.
  • Als je baby groter is dan zal hij een waterijsje misschien wel waarderen.
  • Is je baby ziek? Zorg dat hij de warmte goed kwijt kan, zodat hij minder zal zweten. Dunne kleding die niet te strak zit is het beste. En in bed is vaak alleen een lakentje al voldoende.
  • Wen jezelf aan om je kindje, als hij slecht drinkt of ziek is, regelmatig een paar slokjes water te geven of iets wat je kindje lekker vindt. Bij een baby die borstvoeding geeft kun je hem gewoon vaker aanleggen.
  • Lukt bovenstaande ook niet echt, geef je kindje dan elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels vocht.
  • Lukt het drinken van melk niet? Probeer dan verdunde melk of lauw water.
  • Borstvoeding of flessenvoeding kun je gewoon blijven geven. Als je baby goed drinkt, hoef de flesvoeding niet verdund te worden.
  • Is je kindje ziek en heb je het idee dat het daarom niet eten/drinken wil? Je kunt een paracetamol geven om je kindje zich minder ziek te laten voelen. Hierdoor kan het zo zijn dat hij of zij dan ook weer goed wil drinken.
  • Gebruik ORS.

ORS

Je kunt dus ORS gebruiken. Dit is een mengsel van zouten en suikers. Dit wordt opgelost in water. Hiermee wordt niet alleen het vochttekort aangevuld, maar de suikers en de zouten zorgen er ook voor dat het vocht beter opgenomen wordt én het vastgehouden wordt.

ORS is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Kies de juiste variant (die geschikt is voor baby’s dus). ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen!

Ga niet zelf aan de slag met een mengsel, want de kans is groot dat je dan een verkeerde samenstelling maakt! Heeft je kindje waterdunne ontlasting? Of moet het veel spugen? Gebruik toch gewoon ORS.

Er blijft altijd wel iets binnen. Wil je kindje dit echt niet nemen omdat hij of zij het vies vindt? Gebruik dan andere manieren om vocht binnen te krijgen, zoals hierboven aangegeven.

Bij diarree

Heeft je baby diarree? Neem dan meteen contact op met de huisarts als er symptomen optreden van uitdroging of als hij niet wil drinken, of bijvoorbeeld erg ziek is. Dit geldt ook als hij koorts heeft of de hele dag waterdunne diarree heeft, als hij ook overgeeft, of als er bloed of slijm bij de ontlasting zit.

Bij overgeven

Moet je baby overgeven? Als je baby niet wil drinken of ook diarree heeft (en koorts) dan bel je met de huisarts. Is het alleen overgeven maar is het na een dag nog niet minder, dan bel je ook met de huisarts.

Wanneer arts inschakelen?

Vanwege het grote gevaar, wat bij een baby snel optreedt, is het van belang dat je snel contact opneemt met je huisarts. Afwachten moet je echt nooit doen.

Hoe ernstig is uitdroging?

Zoals al eerder genoemd kan uitdroging tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Coma kan hierdoor ontstaan, wat uiteraard verkeerd kan aflopen.

In ernstige gevallen van uitdroging is het dan ook noodzakelijk dat de baby opgenomen wordt in het ziekenhuis. In het ziekenhuis zal de baby via een infuus vocht toegediend krijgen.

Uitdroging baby; van symptomen bij kinderen tot behandeling - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)