Ik kan het me als de dag van gisteren herinneren. Ik zat ik in groep 8, of misschien toch nog groep 7. Toen ik begon aan een typecursus. Bij de inschrijving kreeg ik een enorme map met wekelijkse opdrachten en een enorme stapel aan enveloppen die ik iedere week moest opsturen met de opdrachten. Het is zelfs zo lang geleden dat ik begon op de typemachine. Er was al wel een computer in huis, toen nog werkend op dos. Deze stond veilig in de slaapkamer van mijn ouders en mocht er hooguit 10 minuutjes per dag spelletjes op spelen. Op van die floppy’s, met de eierwekker er naast. Gelukkig kon ik mijn ouders na een paar weken overhalen om over te stappen op de computer en het toetsenbord. Dat ging toch al een stuk sneller. Internet was er niet dus alles moest nog steeds uitgeprint worden. Nog steeds ben ik mijn ouders enorm dankbaar voor die kans. Ik heb destijds tien-vingerig blind leren typen en doe daar nog steeds mijn voordeel mee. Zelfs tijdens mijn studie kreeg ik nog complimenten dat ik zo snel kon typen. In de huidige samenleving waarbij er meer getypt wordt dan geschreven geen onhandige vaardigheid. Mijn handschrift daarentegen is drie keer niets.

Typecursus

Nu de eerste scholen weer zijn begonnen of gaan beginnen vind ik het enorm leuk dat ik deze cursus zelf mag weggeven. Het is dat mijn eigen kinderen er nog te jong voor zijn anders had ik het wel geweten. Dan had het toetsenbord hier onder de ronde stickertjes gezeten zodat ze niet kunnen smokkelen. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ze dit leren. En niet om met hun vriendjes te kunnen chatten terwijl ze een spelletje minecraft spelen (als ik andere ouders met oudere kinderen moet geloven) maar ook voor hun huiswerk en omdat steeds meer digitaal geregeld wordt. Op de basisschool die we hebben uitgezocht voor onze dochter staan ook in de kleuterklas al twee computers waar de kinderen zelfstandig opdrachten op mogen doen. Zo leren ze hier al jong mee om gaan. Door nu blind te leren typen kan je kind een voorsprong opbouwen ten aanzien van leeftijdsgenootjes. Als adviesleeftijd wordt groep 5 genoemd, drie jaar jonger dan toen ik het zelf deed.

Typetuin

Van Typetuin mag ik een online typecursus van Typetuin weggeven ter waarde van 100 euro! Kinderen kunnen in enkele weken blind leren typen in de educatieve omgeving welke de Typetuin wordt genoemd. Deze typecursus is adaptief. Dit wil zeggen dat het systeem zich aanpast aan het niveau van de cursist. Als je de typecursus hebt bepaald ontvang je tevens ook je eigen typediploma. Tevens heeft blind leren typen ook een positieve invloed op de ontwikkeling van het letter- en woordbeeld van kinderen welke dyslexie hebben. Dit zorgt ervoor dat schrijven een eenvoudigere handeling kan worden en worden op deze manier ook de leerprestaties van het kind verbeterd. Twijfel je, dan kan je online eerst een proefles aanvragen zodat je zeker weet dat dit bij je kind past.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Typecursus kind; blind leren typen middels een cursus zoals loi kidzz of pica of gratis proefles. 

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)