Als je een tweeling krijgt of als je twee jonge kinderen snel achter elkaar hebt, is een duowagen onmisbaar. Nu is een kinderwagen kiezen al geen makkelijke opgave, bij een duowagen heb je er nog even een paar eisen bij. Het grootste verschil tussen duowagens is: zitten ze naast elkaar of achter elkaar? En de één rijdt een stuk makkelijker dan de andere. Maar welke verschillen zijn er nog meer?

Beste tweeling kinderwagen duo wagen naast elkaar

Een duowagen met de kinderen naast elkaar wordt het meest gekozen door ouders met een tweeling. Het eerste waar je naar kijkt met een duowagen-naast-elkaar is de breedte. Want je wilt straks wel gewoon boodschappen kunnen doen zonder klem te komen tussen twee kassa’s. Dat hoeft in ieder geval niet te gebeuren, want er zijn zelfs side-by-side duowagens die door de deuren van je eigen huis passen. Ideaal! Side-by-sidebuggy’s zijn makkelijk te vinden, eentje met reiswiegjes naast elkaar is lastiger.

De voordelen op een rijtje van een side-by-side duowagen:

  • De kinderen zitten naast elkaar en dat is goed voor de onderlinge hechting, en ze kunnen elkaar vermaken (of juist niet, maar meestal wel)
  • Beide kinderen hebben evenveel zicht
  • De draaicirkel is klein waardoor hij makkelijker te besturen is
  • Beide kinderen hebben evenveel ruimte en de wagen is daardoor makkelijker te gebruiken als ze wat ouder zijn
  • Je kunt de zitjes in alle standen zetten, van helemaal rechtop tot liggend
  • Stoep op en stoep af gaat makkelijk, omdat het gewicht over de breedte verdeeld is.

En de nadelen:

  • Hij is meestal breder dan een tandem duowagen, sommige modellen zijn even breed

Bugaboo Donkey

Deze kinderwagen groeit letterlijk met je mee. Hij is als mono te gebruiken met een bagagemand onder én naast het zitje. Ideaal als je gewend bent om lopend de boodschappen te doen. Heb je een tweeling of krijg je nog een baby, dan klik je er zo een nieuw stoeltje op en je hebt een volwaardige duowagen. Het grappige van deze wagen is dan ook dat het én een mono én een duowagen is. Bij andere ombouwwagens wordt het een tandem, deze monowagen kun je met drie klikken omtoveren in een side-by-side duowagen.

Meer informatie vind je hier.

 

Thule Urban Glide 2 Double

Ga je graag joggen met de kids, dan is dit de ideale duo-kinderwagen. Het voorwiel kan alle kanten op zwenken waardoor hij heel wendbaar is, maar het wiel kan ook vastgezet worden wat erg fijn is tijdens het joggen. De zitjes zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen en de mand is redelijk groot. Wat ook erg fijn is: de wagen is met één hand in te klappen en met maar 14,5 kilo kun je hem ook nog de auto in krijgen. Eén nadeel: er kunnen geen reiswiegjes op, dus deze kinderwagen is echt pas vanaf 6 maanden te gebruiken. Je kunt hem wel weer heel lang gebruiken, tot je kindjes 45(!) kilo zijn. Valt je keuze op deze robuuste duowagen? Dan kun je het de eerste tijd bijvoorbeeld oplossen met een (geleende) normale reiswiegkinderwagen en draagdoek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Review Thule Urban Glide 2

Mountain Buggy Duet V3

Deze side-by-side wagen is EVEN breed als een mono kinderwagen. Hoe tof is dat! Je kunt hem met reiswiegjes gebruiken of met zitjes. Ook reiswieg en zitje is een optie. Er kunnen ook twee maxi-cosi’s op. Omdat een duowagen best wel wat gewicht kan hebben, remt deze kinderwagen met een handrem. Uiteraard zit er ook een voetrem op voor als je de kinderwagen even ergens neer wilt zetten. Waar je wel even op moet letten: in de ligpositie kan een zitje maximaal 9 kilo hebben. In zitpositie is dit 18 kilo.

Meer informatie vind je hier.

 

Easy Walker duo

De Easy Walker Duo heft alles wat je wilt in één: twee reiswiegjes naast elkaar, twee maxi-cosi’s naast elkaar en de optie voor 2 buggy’s naast elkaar. Onderling gecombineerd kan ook, bijvoorbeeld reiswieg en buggy, zdoat je een jonger en ouder kindje kunt vervoeren. Leuk weetje: Hij kan compact opgevouwen worden, en als je de wielen eraf haalt kunnen de wielen tussen het opgevouwen pakketje zodat hij zo min mogelijk ruimte in neemt. Daar is over nagedacht!

Let op: Deze wandelwagen is niet meer nieuw te koop in de winkel, alleen nog via Marktplaats.

Meer informatie vind je hier.

Bassonbaby Björn

Deze kinderwagen is uniek omdat de kindjes in dezelfde, brede, reiswieg liggen. Vooral bij pasgeboren tweelingen is dit een uitkomst omdat ze elkaar vaak in hun slaap opzoeken. Als je het programma ‘Een huis vol’ weleens kijkt, ken je deze wagen wel. De familie Adema gebruikte deze wagen toen hun vierling (met een beetje passen en meten past dat dus ook) klein was.

Let op: Deze wandelwagen is in Nederland lastig te krijgen.

 

Tandem duowagen achter of boven / onder elkaar

Een duowagen met de kinderen achter elkaar of boven/onder elkaar wordt het meest gekozen door ouders met een baby en peuter. Heb je geen baby+peuter maar een tweeling dan kan dit ideaal zijn.. Je hebt de duowagen dan echt voor minimaal 2 jaar nodig, terwijl met baby+peuter gebruik je de duocombinatie misschien maar 6 maanden. In een niet-omgebouwde duowagen hebben de kinderen meer ruimte en voor zo’n lange tijd is dat toch een groot voordeel.

De voordelen van een tandem duowagen:

  • Hij is even smal als een gewone kinderwagen
  • Een tandem duowagen is meestal compacter op te vouwen en dus makkelijker mee te nemen (je klikt de zitjes eraf en het onderstel is even smal als van een gewone kinderwagen).

En de nadelen:

  • Een grotere draaicirkel dan een gewone kinderwagen en ee