Skip to Content

Tweedehands cadeau geven

Tweedehands cadeau geven

“Mam, ik zie heus wel dat deze borden van de kringloopwinkel komen. Gatsie! Ik ga daar echt niet van eten”, zei ik als 14-jarige puber. Mijn moeder was en is dol op de kringloopwinkel. Ik vond het maar een smerig idee.

Tot de tijd aanbrak dat wij zelf kinderen kregen. We gingen beiden minder werken en we kregen het krapper. De tijd met onze dochter die we ervoor terugkregen was het allemaal meer dan waard.

Het bracht ons niet alleen waardevolle tijd met onze dochter. Het bracht ons ook tot meerdere inzichten want waarom zou je geen tweedehands cadeautjes kopen?

Wat heb ik echt nodig?

Wij hebben geleerd dat tijd en herinneringen samen met de geliefdes om ons heen het meest waardevol zijn. Dat neemt niet weg dat er spullen zijn die je graag wilt hebben. Het maakt je niet meteen een materialist, want elk mens heeft dromen.

Als je het geld niet hebt om die dure producten te kopen, dan is zo’n verjaardag een mooie gelegenheid om het te vragen aan je genodigden.

Maar wat vindt de maatschappij nou van tweedehands cadeaus geven en krijgen?

Belemmerende gedachtes

Er zijn bij mij belemmerende gedachtes:

  • Komt het niet gierig over?
  • Wat nou als het ietwat beschadigd is?
  • Wat vindt de ontvanger?
  • Kan ik wel tweedehands cadeaus geven?
  • Zit iemand wel te wachten op tweedehands cadeaus?
  • Is het al maatschappelijk geaccepteerd?

Liefde

Met een cadeau uit de winkel of een cadeaubon kan je het jezelf gemakkelijk maken. Door een tweedehands cadeau te geven, laat je zien dat je er moeite in stopt. Je gaat op pad naar de kringloopwinkel, struint de weggeefhoeken af en stuurt berichten naar Marktplaatsverkopers.

Je maakt het persoonlijk door er een likje verf overheen te doen, vergezeld met glitters.

Kringloopwinkel

Ongeveer 7 jaar geleden stapte ik voor het eerst vrijwillig de kringloopwinkel binnen. Op zoek naar speelgoed voor onze dochter. We kochten een houten racebaan. De ‘oude’ kleuren rood, groen, geel en blauw hebben we vervangen door lichtblauw en paars.

Samen met mijn man zat ik ’s middags aan tafel met de verfpotten om ons heen. Een leuke herinnering wat de racebaan nog meer waarde geeft. Onze kinderen spelen er nog altijd mee.

Elke keer ga ik weer even terug naar dat moment dat we aan het verven waren.

Een cadeau voor een ander kopen buiten je gezin om, vind ik van andere orde. Ik heb daar meer moeite mee. Ik weet niet of de ander zit te wachten op tweedehands spullen. Daarentegen ben ik wel van recyclen, tweedehands spullen kopen, zelf fruitnetjes meenemen naar de markt etc.

Oftewel ik ben bewust bezig met duurzaamheid. Een cadeau geven waarvoor geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden, past hier heel mooi bij.

Wat kun je doen wanneer je een drempel ervaart om tweedehands cadeaus te geven?

  • Bedenk wat je beweegredenen zijn om een tweedehands cadeau te geven. (milieu, geld, waarde)
  • Vraag de jarige hoe hij tegenover tweedehands cadeaus staat.
  • Ben je zelf jarig, geef dan aan dat de cadeaus ook tweedehands mogen zijn. Zo laat je aan de ander zien dat jij het heel normaal vindt. En voelt het voor jou minder raar om zelf ook een tweedehands cadeau te geven.
  • Gewoon doen!

Bol.com

Bij het begrip ‘tweedehands spullen’ denk ik niet meteen aan bol.com. En toch kan deze website mij helpen aan tweedehands cadeautjes. Onder meer boeken. Ben je op zoek naar een boek over ‘schoonmaken en wassen’.

Wat in mijn geval heel handig was geweest toen mijn moeder met tweedehands borden kwam aanzetten. Dan is dit boek te koop bij bol.com. Tweedehands welteverstaan.

En wil je groots uitpakken. Ze verkopen ook tweedehands elektronica. Een refurbishediPhone 6 voor je moeder die voor het eerst gaat leren appen. Je koopt hem hier.

Marktplaats

De website die iedereen kent. Een prachtige plek om je spullen te verkopen en te kopen. Hier zijn miljoenen cadeaus te kopen voor je familie en vrienden. Los van het feit dat het prettiger is voor je portemonnee, is het ook beter voor het milieu.

Producten worden gerecycled en daardoor zijn er minder uitstootgassen nodig om nieuwe producten maken. Is er minder vraag? Dan gaat het aanbod ook naar beneden. En zo kunnen wij en jullie kinderen langer genieten van een gezonde aarde.

Facebook

Weggeefhoek Facebook: niet alleen handig om de blogs van Mamaliefde te lezen. Maar ook handig vanwege de weggeefhoeken. Er zijn in mijn dorpje meerdere weggeef- en vraag&aanbod-hoeken.

Er komen leuke spulletjes voorbij. Bedenk goed wat je echt nodig hebt. Hebben om het hebben, maakt niet gelukkig. Bedenk bij sommige artikelen of het leuk is om cadeau te doen.

Vraag en aanbod; in ons dorpje zijn er ook groepen op Facebook waar je moet betalen voor artikelen die mensen aanbieden. Zo hebben wij Lego op de kop getikt voor de helft van het geld. Er is door andere kinderen gespeeld met Lego, maar bij Lego weet je zeker dat het zijn waarde behoudt. Al het Lego in een kussensloop en wassen in de wasmachine.

Cadeaus die je zelf hebt gekregen, maar minder goed bij je passen

Op de zolder bij ons vind je een doorzichtige doos met cadeautjes. Hier verzamel ik cadeautjes die ik tussendoor overal en nergens vandaan haal.

Je vindt er ook cadeaus die ik zelf heb gekregen, maar niet goed bij mij als persoon passen. Zoals boeken over tuinieren of een fotolijstje. Zo kan ik van een fotolijstje iets persoonlijks knutselen of doe er een High Tea tegoedbon in.

Onze dochter heeft een kwartet gekregen die ze al had. Het bonnetje was er niet meer, dus leggen we deze ook in de doos. Ongebruikt met het plastic er nog omheen. Ze mag dan wat anders uit deze bak zoeken, wat ze nog niet heeft. Het kwartet gaat een ander kindje blij maken.

Cadeaus die je zelf niet meer gebruikt, maar wel hebt gebruikt

Die titel… doet ze dit daadwerkelijk?, hoor ik je denken. Het is waar, ik geef cadeaus weg die ik ook al gebruikt heb. Spullen die ik cadeau geef zijn waardevast.

Denk bijvoorbeeld aan twee vaasjes. Ik stop een klein boeketje in beide vaasjes. Ik druk op de deurbel en geef trots mijn cadeau aan de jarige.

Zo heb ik laatst een mandje wat ik zelf al had staan, cadeau gegeven aan een vriendin. Zij had griep en ik ben even langsgegaan met een mandje vol met niet-tweedehands fruit ?.

Ruilfeestje

Vraag aan al je familie en vrienden of ze twee dingen van zichzelf willen meenemen. Spullen waar ze niets meer mee doen, maar wat nog wel een ronde mee kan.

Zo kan je op je verjaardag het ruilspel spelen (wat ook wel gespeeld wordt als ‘sinterklaasspel’). Ditmaal met alleen maar tweedehands spullen. Je kunt het ook zonder spelletje doen en uitstallen op tafel. Zoeken maar!

Dit is ook te realiseren met kleding. Hiervoor heb je wel meer mensen nodig, want niet iedereen heeft dezelfde maat. Neem ook kleding mee van je kinderen en partner.

Thuis kom je met tassen vol de woonkamer binnen lopen. “Schat, heb je nou alweer geshopt. Je hebt net een nieuwe jas gekocht?!”, zucht manlief. En dit keer kun je zeggen: “Ja, alleen hebben deze kleren mij helemaal niets gekost.”

Voedsel

  • Je kunt aardbeien die je geoogst hebt cadeau doen. Aardbeienplantjes schieten massaal, dus zelfs een plantje cadeau doen kan.
  • Wanneer je een tuin vol met bloemen hebt staan, is een zelfgemaakt boeket uit eigen tuin te gek om te geven en ontvangen.
  • Of haal de provisiekast eens leeg en kijk eens kritisch naar de producten. Wat staat er al een hele tijd, maar eet je eigenlijk nooit. Maak er samen een mooi pakketje van en stop er een leuke kaart bij. Heb je weer eens wat anders als je bij oma op visite gaat.
  • Happy birthday to you. En het is niet alleen jouw verjaardag. Het is ook de 7e verjaardag van de tweedehands klok die voor je staat ingepakt met cellofaan. Gefeliciteerd maal twee!

Zou jij tweedehands cadeautjes geven?

Anita Schokker
  1. Raymond says:

    Grappig om te lezen dat je bij tweedehands spullen niet meteen aan bol.com denkt. Volgens mij hebben meer mensen dat en dat is natuurlijk erg jammer voor het milieu en voor je portemonnee. Door een tweedehands cadeau te kopen, koop je met een relatief klein budget een veel groter cadeau!

Comments are closed.