Skip to Content

TV kijken voor het slapen gaan; ook in slaapkamer vanuit bed is dit slecht voor je?

TV kijken voor het slapen gaan; ook in slaapkamer vanuit bed is dit slecht voor je?

Televisie, wie is er niet groot mee geworden? De beeldbuis is niet meer weg te denken uit onze woonkamer en tv kijken we dagelijks. Hoewel, er zijn ook huishoudens waar er geen televisie prijkt op het televisiekastje. Zij hebben de visie dat het leven mooier is zonder televisie.

En dan zijn er ook gezinnen waarbij er geen televisie is, maar ze wel gebruik maken van andere beeldschermen. Denk aan: smartphones, tablets, laptops.

Vroeger

Mijn moeder keek naar zwart-wit beeld. Zo vertelde ze: “Vroeger renden we allemaal op vrijdag naar opa toe en zaten we met z’n allen naar Swiebertje te kijken.” Een hele belevenis. Bijzonder hoe zoiets kan uitgroeien naar wat tegenwoordig heel normaal is.

Iets minder vroeger zat ik zelf ’s avonds voor de beeldbuis met kleur. Ik weet nog dat ik heel stil en braaf ging kijken naar “Oppassen”. Zodat ik niet te veel op zou vallen. En ze misschien wel zouden vergeten dat het al lang voorbij bedtijd was. Maar was dat nou wel zo’n slim idee om tv te kijken voor het slapen gaan?

Bedtijd

Hoe laat gaat je kind naar bed? Dat is aan jou. Jij bepaalt hoe laat jouw kind naar bed gaat. Je maakt afwegingen: Is het weekend? Hoe oud is zij? Heeft ze een drukke dag gehad? 

Een kind van 5 jaar moet volgens de ‘gezonde’ richtlijnen ongeveer rond 19:00 uur op bed liggen. Zodat zij ongeveer 12 uur slaap kan pakken. Tel er elk levensjaar een kwartier bovenop. Onze dochter van 7 jaar gaat dus rond 19:30 naar bed.

Weekend

In het weekend mogen onze kinderen iets langer opblijven. Let wel: iets. Meestal 15 à 20 minuten. Zo is het voor de kids relaxter en het geeft de weekenddagen net dat beetje extra.

We willen hen alleen niet te veel extra minuutjes langer laten opblijven, want dan raakt hun biologische ritme in de war. Als ze een uur langer opblijven, dan is het moeilijker omschakelen naar de doordeweekse slaaptijden. Uitzonderingen daargelaten. Geniet in het weekend, met mate ?.

Ontspannen

Het is belangrijk om je lichaam alvast te laten ontspannen voordat je onder de wol kruipt. Onder andere: sporten en televisie kijken zijn niet de juiste activiteiten voor het slapen gaan. Want je lichaam is dan actief en je geest alert.

Blauw licht

Wanneer het donker wordt komt er melatonine vrij in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Je lichaam maakt zich klaar om te gaan slapen. Doordat beeldschermen blauw licht geven, komt het hormoon niet vrij. Waardoor het natuurlijke proces in je lichaam ontregeld wordt.

Bij de drogist is melatonine te koop, ook voor kinderen. Maar bedenk eerst eens of het kind wat minder tijd achter het beeldscherm kan doorbrengen, zodat de melatonine gratis door het lichaam wordt gegeven.

Beeldscherm

Wat zijn de regels bij jouw thuis over andere beeldschermen? Gelden daar dezelfde regels voor als die voor de televisie?

Prikkels

Via beeldschermen krijgen kinderen veel prikkels binnen. Denk aan autoracewedstrijden tussen de Artie en Axle bij Cars. Worden Applejack en Fluttershy wel weer vrienden tijdens de My Little Pony aflevering? En zal Ior zijn staart ooit terugvinden?

De kinderen krijgen allemaal informatie binnen die ze vervolgens voor en in hun slaap gaan verwerken. Zo wordt het een drukke bedoeling in hun mooie koppies.

Slaapkamer

Geen televisie op de slaapkamer. Regel 1 in onze slaapkamer en die van de kinderen. Het erge is, is dat ik wel een smartphone op mijn nachtkastje heb liggen. Daarmee kan ik net zo goed televisie kijken als ik dat wil. Ik doe dat niet.

Maar wat ik wel doe is in de ochtend, als ik wakker word, even kijken op social media of er nog wat spannends gebeurd is in de nachtelijke uren. Niks! Niet verwonderlijk ook, als je nagaat dat het grootste gedeelte van Nederland dan slaapt.

Jeugdjournaal

Ik ben geen fan van televisie kijken voordat onze kinderen naar bed gaan. En toch mag onze dochter van 7 jaar om 19:00 uur het Jeugdjournaal kijken. Ze vindt het onwijs interessant om te zien en slaat alle nieuwsberichten op. Zo kreeg ik vandaag de vraag: “Mam, hoe zou jij ontsnappen uit de gevangenis?

El Chapo deed dat via een waskarretje en de tweede keer groeven ze een lange tunnel naar zijn cel.”

Ik heb zitten denken om haar het Jeugdjournaal de volgende dag te laten kijken, om 16:30 uur bijvoorbeeld. Het enige wat dan niet meer klopt is het weerbericht. Tegelijkertijd zie ik haar ook genieten van haar eigen momentje zonder gerommel van haar zusje en broertje tijdens het programma. We zijn nog in dubio.

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is hier thuis helemaal een uitzondering. Wanneer we het deuntje horen mogen alle kinderen tijdens het avondeten van tafel rennen om te luisteren naar Dieuwertje Blok.

Netflix

Netflix, een woord wat snel in het vocabulaire van onze kinderen is opgenomen. Onbeperkt filmpjes kijken, geen reclames, megaruime keuze. Uren achter elkaar afleveringen kijken wanneer papa en mama niet opletten. Maar ze raken ook gewend aan deze luxe. Zo kijken ze raar op wanneer er reclame op televisie is tussen Het Klokhuis en Het Jeugdjournaal.

Wat heeft Netflix nou voor invloed op het slapen gaan? Televisie kijken is televisie kijken. Dat geldt dus ook voor Netflix. Het is even slecht voor het slapen gaan. Netflix maakt het wel makkelijker om tv te kijken voor het slapen gaan.

Want je kunt elk filmpje kiezen wat je leuk vindt. Op de tv-zenders is dat anders, want de programmering bepaalt dan wat er uitgezonden wordt. En niet jij.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat tv kijken voor het slapen gaan een slechte invloed heeft op het slapen. Het blauwe licht zorgt ervoor dat er geen melatonine wordt aangemaakt, het hormoon wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Daarnaast heeft het blauwe licht wat het toestel uitzendt het effect dat ons brein actief blijft. Het kan de nachtrust belemmeren.

Discussie

Onze kinderen van 4 en 1 jaar kijken geen televisie in de avond. Maar zoals je las onze oudste van 7 jaar tegenwoordig wel. Waar kies je voor? Dat is helemaal aan jullie. Hoewel onze kinderen prima slapen, ben ik me wel bewuster van het feit wat televisie kijken voor het niet slapen gaan voor invloed heeft.

Maar we kunnen het half uur wat onze oudste dochter langer mag opblijven ook anders besteden dan aan televisie kijken en de volgende dag haar Het Jeugdjournaal laten kijken. We gaan morgen maar eens overleggen met haar. Ik weet zeker dat als we besluiten dat ze om 16:30 uur tv mag kijken ze dit niet gaat vergeten ?.

Ps. Ior heeft samen met zijn vrienden zijn staart teruggevonden. Kun je weer gerust slapen. Welterusten!

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van MamaPlaneet MamaPlaneet schreef:

    Onze kinderen zijn 3.5 en bijna 5. De meiden liggen om 18.45 op bed. Laatste uur (voor het eten dus) kijken zij geen tv meer. Nog zijn het vreselijk slechte slapers helaas.

  2. Avatar van Larissa Larissa schreef:

    Ik weet niet hoe het met tv’s zit, maar ik weet wel dat je tegenwoordig met mobiele apparaten kan instellen dat het scherm wat warmer gekleurd is in de avond, zodat het geen blauw licht afgeeft. Zou mooi zijn als dat ook met de tv kon 🙂