Niets zo vervelend als een kind dat maar blijft doorzeuren en niets zo verleidelijk om maar gewoon toe te geven. Toch weten we allemaal dat we consequent moeten blijven. Mijn kinderen waren heel goed in doorzeuren en toch had ik het idee dat ik altijd heel consequent was. Ik ging op zoek naar manieren om van het gezeur af te komen. Ik kwam terecht op een site over Triple P (Positive Parenting Program) waarin een techniek werd uitgelegd hoe je voor eens en voor altijd van het gezeur af kunt zijn. Ik probeerde het op mijn kinderen, en… het werkt!

Zeuren

Zeuren is aangeleerd gedrag dat een kind zo heeft opgepikt. Ze kunnen hiermee beginnen omdat je één keer in een zwak moment hebt toegegeven en ze een half uurtje later naar bed hebt gebracht nadat ze het al tien keer hadden gevraagd. Maar, net als bijna al het aangeleerde gedrag, kun je ook zeurgedrag afleren.

Het kost maar 3 woorden: “Gevraagd en Beantwoord”

Het concept is eenvoudig. Als de achtjarige Max vraagt of hij een kuil mag graven in de voortuin en hij “nee” als antwoord krijg, is de kans groot dat hij het na 5 minuten nog een keer komt vragen, dit keer met een “alsjeblieeeeeft” erbij zodat je weet dat hij echt héél, héél erg graag een kuil in de voortuin wil graven.

In plaats van jezelf te herhalen of in discussie te gaan kun je ervoor zorgen dat je kind niet gaan zeuren door op oogniveau met je kindje te komen en de volgend stappen te doorlopen:

Stap 1: vraag, “Heb je weleens gehoord van “Gevraagd en Beantwoord?” (Waarschijnlijk zegt hij nee).

Stap 2: vraag, “heb je me zojuist gevraagd of je een gat mag graven?” (Waarschijnlijk zegt hij ja).

Stap 3: vraag, “heb ik je antwoord gegeven?”(waarschijnlijk zegt hij, “Ja, maar, ik wil heel graag…”).

Stap 4: vraag, “Lijk ik op een moeder die van gedachten gaat veranderen als je erover door blijft zeuren?” (De kans is groot dat Max teleurgesteld wegloopt en iets anders gaat doen).

Stap 5: als Max het nog eens komt vragen, dan zeg je simpel “Gevraagd en Beantwoord” (geen extra woorden nodig!). Als je deze techniek een beetje onder de knie hebt en je kind heeft ook door hoe het werkt, dan zul je alleen nog maar deze woorden nodig hebben bij gezeur.

Wees consequent!

Zodra je besluit om “Gevraagd en Beantwoord” te gebruiken als je kind aan het zeuren is, dan moet je je er ook aan houden. Als je 14-jarige dochter Anne blijft zeuren om een navelpiercing, wees dan sterk. Beantwoord je haar vraag nogmaals – of erger, verander je je antwoord – dan weet ze direct dat haar zeuren effect heeft. Hoewel het enige oefening vergt, je kind weet uiteindelijk precies hoe het werkt en het zeuren zal tot het verleden behoren.

Lees ook: Consequent consistent opvoeden & grenzen stellen aan je kind

Dit artikel werd geschreven door Sharon van Mama-Magazine Moeders.nu. Op moeders.nu verzamelen moeders informatie voor andere moeders. Je vindt er van alles. Informatie over baby’s, peuters, kleuters en pubers. Informatie over financiën, op vakantie gaan, kinderpartijtjes, over werk en gezin combineren.

Lees ook:

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)