Skip to Content

Tricky fingers review; spel zonder winnaars

Tricky fingers review; spel zonder winnaars

Van Leuk van Lieke kreeg ik het spel Tricky fingers om uit te proberen. Dit spel is ook nog leuk als ze wat ouder zijn. Je kent misschien wel van die schuifpuzzeltjes, daar heeft het een beetje van weg. Terwijl je daar op een gegeven moment moedeloos van wordt.

Spelletjes spelen; kinderen vinden dat superleuk. Maar zodra er iemand is die wint of verliest… Dan is het huis te klein. Want dat is best moeilijk te accepteren. Een spel moet ook niet teveel regels hebben. Daarvoor moeten ze toch echt wat jaartjes ouder zijn.

Tien redenen waarom Tricky Fingers een absolute musthave is voor in ieder gezin

Tricky Fingers is leuk voor kinderen van alle leeftijden; peuter/kleuters hebben misschien nog een beetje begeleiding nodig. Dat je bijvoorbeeld het spel vasthoudt zodat zij de balletjes op de juiste plaats kunnen wippen.

Dit is een spel zonder winnaars of verliezers. Als je toe bent aan wat meer competitie kan je natuurlijk wel een wedstrijdje doen wie als eerste een bepaald voorbeeld heeft gelegd. Waarbij het een voordeel is om kleine kindervingetjes te hebben die makkelijker door de gaatjes wippen.

Er zijn geen spelregels voor dit spel; je hebt alleen een doel. En hoe je dat bereikt is aan de speler. Je kan dus ook niet valsspelen of iets dergelijks.

Het spel is een klein formaat spel, daarom erg handig om als back-up bij je te dragen; bijvoorbeeld voor in de schoudertas, om je kind af te leiden.

Het spelletje is een box, zonder losse onderdelen die je kan kwijtraken zoals bij dobbelstenen etc.

Je oefent onbewust met kleuren leren; van herkenning waarbij je de kleuren op dezelfde plaats moet leggen. Als je erbij zit kan je natuurlijk ook oefenen met benoemen.

Het is perfect om het concentratievermogen van het kind te stimuleren. Je moet namelijk echt even focussen.

Als je dit spel speelt oefen je ook de fijne motoriek van je kind en de oog-handcoördinatie. Met een vinger moet je namelijk de balletjes op de juiste plaats zien te krijgen. Doordat de knikkers niet uit het doosje kunnen, geeft dit een extra training voor de handen.

Je kind oefent met strategisch nadenken. Want als er op een plek al een balletje zit, moet je eerst een ander balletje verplaatsen. Daardoor moet je vooruit gaan denken en stapsgewijs denken. Dit is ook een manier van denken die heel erg nuttig is bij het programmeren en coderen. Een vaardigheid die in de toekomst waarschijnlijk nog heel hard nodig is.

Het is een ideaal spel om zelfstandig te spelen. Je hoeft dit niet samen te doen, maar kan lekker gewoon zelf aan de slag. Dus ook geen geruzie met broertjes en zusjes wie er mag beginnen etc.

Naast de kaartjes met voorbeelden zijn er ook kaarten met blanco bolletjes waar je zelf patronen op kan tekenen.

Tricky fingers review; spel zonder winnaars - Mamaliefde
Linda van Aken