Ik weet nog heel goed dat ik op de middelbare school onder mijn oksels keek. Daar zat een grote donkere plek van het zweet op mijn trui. En als ik het kan ruiken, dan kan iedereen dat, dacht ik. Elke pauze snelde ik naar het toilet om het zweet weg te deppen en wat deo op te spuiten. In de hoop dat niemand anders het zou merken en al helemaal om te voorkomen dat iemand er iets over zou zeggen. Op de middelbare school wil je niet om de verkeerde redenen opvallen. Ik hield mijn oksels stevig op elkaar, zodat anderen het niet konden zien. Niet erg handig natuurlijk, want zo werd het daar nog klammer, waardoor de bacteriën lekker hun gang konden gaan. Je ruikt je eigen zweet (of dat van je kinderen) altijd eerder, dan dat anderen dit doen. Dit omdat je dichterbij bent en je kent de geur van jezelf en je kinderen als best.

Waarom ruikt je het ene kind meer dan het andere kind?

Zweten is normaal, het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Wanneer een kind gaat sporten gaat zijn lichaamstemperatuur omhoog door de inspanning die hij levert tijdens, bijvoorbeeld, de voetbaltraining. Het lichaam gaat automatisch zweten. Dit zweet verdampt en zorgt er op die manier voor dat de huid afkoelt.

Het zweet is eigenlijk geurloos. Maar doordat het in contact komt met de huid waar bacteriën op zitten, krijgt het een sterke geur. Elk kind heeft andere bacteriën op zijn of haar huid. Dit wordt meestal bij de geboorte al bepaald en heeft een kind verder geen invloed op.

Vanaf welke leeftijd zweten kinderen?

Tegenwoordig zweten steeds meer kinderen op een jonge leeftijd. Dit is wat ik veel om mij heen hoor. In werkelijkheid zweten kinderen niet eerder dan in de jaren ’80. Wel is onze maatschappij steeds meer ingesteld op hygiëne. Waardoor ook zweetluchtjes minder getolereerd worden. Vroeger keek niemand raar op als een bouwvakker al zwetend langsliep. Tegenwoordig trekken mensen hun neus op als ze een zweetlucht ruiken. Terwijl het eigenlijk alleen maar een natuurlijke reactie van het lichaam is wanneer het lichaam oververhit raakt.
In de leeftijd van 7 – 9 jaar komt een kind in de prepuberteit en kan een kind meer gaan zweten. Het zal over het algemeen niet extreme zweetgeuren veroorzaken.

Overmatig zweten

In de puberteit zal je kind overmatig gaan zweten. Dit is vaak voor een bepaalde periode en gaat ook vanzelf weer over. In sommige gevallen blijven kinderen en mensen overmatig zweten. Hier ligt meestal geen ziekte aan ten grondslag. Mensen zweten voornamelijk bij inspanning, maar ook wanneer ze iets spannend vinden.

Wanneer moet je je kind extra in de gaten houden?

Gaat het overmatig zweten gepaard met andere symptomen zoals: moeheid, kortademigheid of kenmerken van de puberteit. Dan is het raadzaam om even de huisarts te bezoeken.

Kenmerken meiden:

  • groei van borsten
  • okselhaar of schaamhaar voor de achtste verjaardag
  • of als jouw kind voor haar tiende verjaardag menstrueert.

Kenmerken jongens:

  • groei van de penis en/of ballen
  • haargroei bij de penis of oksels voor de negende verjaardag.

Zweetgeur verminderen en/of maskeren

Als kind en/of puber wil je niet dat anderen je ruiken. Het kan je zelfvertrouwen aantasten. Er zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat je zweetgeuren kunt verminderen en maskeren.

Deodorant

Je kind kan deodorant spuiten. Dit houdt het zweten niet tegen, maar maskeert wel de geur die vrijkomt tijdens het zweten. Gebruik geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in. Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind. Kies alleen de juiste. Koop een roller deodorant. Bijvoorbeeld: Sanex Zero%, DO2, Deoleen.

Luchtige kleding
Zorg ervoor dat je kind luchtige kleding draagt dat niet tegen de oksels plakt. Kies voor katoenen kleding, dit ademt beter. Vermijd kleding van polyester.

Elke dag schone kleding

Als je kind veel zweet is het prettig als ze elke dag een schoon shirt aantrekken. Zo start je fris met de dag en voorkom je dat je de geur ook niet meer uit het shirt krijgt.

Schoenen

Voeten kunnen ook zweten, ruik maar eens aan die heerlijke schattige voetjes. Dan zijn ze een stuk minder heerlijk. Laat de schoenen vooral luchten. Dus als ze thuiskomen, de schoenen uit en direct laten luchten. Niet alleen schoon voor hun schoenen, ook voor je huis.

Lichamelijke verzorging

Daarnaast is het ook belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Als je merkt dat je kind meer gaat transpireren, zorg er dan voor dat je kind elke dag even doucht. Of in ieder geval een washand onder zijn of haar oksels haalt. Belangrijk is om dit ook in de ochtend te doen, voordat de kinderen naar school gaan. Op zich hoef je je oksels niet met zeep schoon te maken, grondig schoonmaken met water is ook voldoende. Let er wel op dat je naderhand de oksels weer droog maakt. Want anders start je kind al met natte oksels. En waar het nat en broeierig is, zijn bacteriën op hun best. Zo voorkom je een valse start.

Als je onder de doucht hebt gestaan of zeep hebt gebruikt, controleer dan extra de oksels of er geen zeepresten blijven hangen van bijvoorbeeld de shampoo.

Wassen op hoge temperatuur

Was de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur. Want als je kleding was op 30 graden dan doodt dit geen bacteriën en blijven deze sneller hangen in de kleding. Katoenen kleding was je het liefst zo laag mogelijk, omdat de kleding anders krimpt. Zorg er dan wel voor dat je het juiste wasmiddel gebruikt wat goed wast bij 30 of 40 graden.

Laat de wasmachine af en toe draaien op 90 graden, zodat je jouw wasmachine ook schoon houdt en de bacteriën doodt.

Schaamte

Ik weet nog goed dat ik mij schaamde voor het overmatig transpireren. Ik durfde er ook niet over te praten met mijn moeder. Mijn moeder kon dus ook niet met mij meedenken over oplossingen of mij geruststellen. Merk je dat jouw kind er mee worstelt, ga dan eens het gesprek aan. Of leg een artikel op haar bureau over transpireren. Wat ook helpt bij pubers is om te horen dat jij er ook tegenaan bent gelopen en er ook uitgekomen bent. Die pubers hebben stiekem toch iemand nodig, ook al zeggen ze heel hard dat ze het wel allemaal alleen kunnen.

Anita Schokker