Skip to Content

Kindvriendelijke deodorant; wat helpt bij zweetgeur of overmatig zweten?

Kindvriendelijke deodorant; wat helpt bij zweetgeur of overmatig zweten?

Ik weet nog heel goed dat ik op de middelbare school onder mijn oksels keek. Daar zat een grote donkere transpiratie vlek op mijn trui. En als ik het kan ruiken, dan kan iedereen dat, dacht ik. Elke pauze snelde ik naar het toilet om het zweet weg te deppen en wat deo op te spuiten.

In de hoop dat niemand anders het zou merken en al helemaal om te voorkomen dat iemand er iets over zou zeggen. Op de middelbare school wil je niet om de verkeerde redenen opvallen.

Ik hield mijn oksels stevig op elkaar, zodat anderen het niet konden zien. Niet erg handig natuurlijk, want zo werd het daar nog klammer, waardoor de bacteriën lekker hun gang konden gaan.

Je ruikt je eigen zweet (of dat van je kinderen) altijd eerder, dan dat anderen dit doen. Dit omdat je dichterbij bent en je kent de geur van jezelf en je kinderen als best.

Deodorant voor kinderen?

Stel dat je kind gepest of gemeden wordt doordat deze sterk naar zweet stinkt. Ook al doe je iedere dag andere kleding aan en verzorgt hij of zij het lichaam goed. Je zou nog naar voeding kunnen kijken. Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat je minder zweet of ‘ruikt’.

Het beste kun je dan bij een huisarts en kinderdiëtiste langsgaan om zo persoonlijk advies te krijgen

Er is geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat het gebruik van deodorant schadelijk is voor kinderen. Mocht je een deodorant willen gebruiken, kies er dan voor één zonder parfum of alcohol. Dit om te voorkomen dat de huid allergisch kan reageren.

Deodorant houdt het zweten niet tegen, maar maskeert wel de geur die vrijkomt tijdens het zweten. Gebruik voor kinderen geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in.

Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind. Kies alleen de juiste. Koop een roller deodorant. Bijvoorbeeld: Sanex Zero%, DO2, Deoleen.

Meer informatie vind je hier.

Vanaf welke leeftijd zweten kinderen?

Tegenwoordig zweten steeds meer kinderen op een jonge leeftijd. Dit is wat ik veel om mij heen hoor. In werkelijkheid zweten kinderen niet eerder dan in de jaren ’80. Wel is onze maatschappij steeds meer ingesteld op hygiëne.

Waardoor ook zweetluchtjes minder getolereerd worden. Vroeger keek niemand raar op als een bouwvakker al zwetend langsliep. Tegenwoordig trekken mensen hun neus op als ze een zweetlucht ruiken.

Terwijl het eigenlijk alleen maar een natuurlijke reactie van het lichaam is wanneer het lichaam oververhit raakt.

In de leeftijd van 7 – 9 jaar komt een kind in de prepuberteit en kan een kind meer gaan zweten. Het zal over het algemeen niet extreme zweetgeuren veroorzaken.

Kinderen en zweetlucht vanaf 7 jaar

Ook al zweet je baby of kind, vaak ruik je dit nog niet. Dit kan veranderen vanaf de leeftijd van 7 jaar. hoewel zweet in principe geurloos is, hebben huidbacteriën invloed op de zweetgeur die ontstaat.

Ieder mens heeft een andere bacterieflora. In je lichaam komen op talloze plekken bacteriën voor. Denk maar aan je darmen of in je maag. Deze zijn er niet zomaar, ze hebben de belangrijke taak om je lichaam te helpen bij het verwerken van je eten.

Ook op je huid komen bacteriën voor. Kleine baby’s hebben deze al. In de eerste dagen van een babyleven wordt al deels doorgegeven welke bacteriën je meedraagt op de huid.

Het is heel normaal dat je kind al een zweetlucht kan hebben. De huidbacteriën breken het zogenaamde transpiratievocht af. In dit proces ontstaat de bekende zweetlucht.

Hormonen zorgen ervoor dat er die kenmerkende, dagelijkse okselgeur te ruiken is. Jongens krijgen dit vaak wat later als meisjes. Bij meisjes kan dit al vanaf 10 jaar zijn en bij jongens vanaf 11 of 12 jaar.

Hebben kinderen eerder een zweetlucht als vroeger?

Je hoort het wel eens als je op het schoolplein staat. ‘Het lijkt wel of kinderen steeds eerder volwassen zijn’ Is dit zo? En komt zweetlucht ook eerder voor bij kinderen als vroeger?

Een rondje navragen bij oma’s en moeders geeft al snel duidelijkheid. Volgens oma’s roken kinderen vroeger ook al naar zweet. Maar de tijd was anders. Kinderen gingen niet altijd dagelijks in een schone teil.

Laat staan in grote gezinnen. Daar deed je vaak met het badsop van je oudere broer of zus en ging iedereen in dezelfde teil.

Tegenwoordig zijn we heel schoon. Onze lichaamshygiëne is ook erg verbeterd net als alle producten die er zijn voor lichamelijke verzorging. Daardoor zal een zweetluchtje ook meer opvallen.

Wat kun je aan zweetlucht zelf doen?

Een goede lichaamshygiëne helpt allereerst om zweet en zweetlucht weer te verwijderen. Denk aan elke dag je gezicht, handen en voeten wassen. Een kind met erge zweetvoeten heeft ook baat bij het dragen van katoenen sokken. Deze kun je ook verwisselen, dus twee of drie keer per dag nieuwe katoenen sokken aandoen.

Als je gaat douchen, kan het helpen om producten als Sanex te gebruiken. Deze zijn PH neutraal, wat ten goede komt aan de conditie van je huid. Zorg er verder voor dat je na het douchen goed afdroogt. Niet alleen onder de oksels, maar ook tussen de tenen en aan de achterkant van de voet.

Luchtige kleding van katoen of linnen helpt ook een zweetlucht te voorkomen. Je huid kan hierdoor beter ademen. Synthetische kleding zorgt vaak voor zweetluchtjes, deze kun je beter vermijden. Net als (te) strakke kleding.

Daarnaast helpt het om iedere dag schone kleding aan te doen. Laat schoenen met een zweetlucht buiten lucht. Ook de voetbalschoenen! Er zijn sprays, bijvoorbeeld van HG, die een zweetlucht in schoenen maskeren.

Waarom ruikt het ene kind meer naar transpiratie dan het andere kind?

Zweten is normaal, het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Wanneer een kind gaat sporten gaat zijn lichaamstemperatuur omhoog door de inspanning die hij levert tijdens, bijvoorbeeld, de voetbaltraining.

Het lichaam gaat automatisch zweten. Dit zweet verdampt en zorgt er op die manier voor dat de huid afkoelt.

Het zweet is eigenlijk geurloos. Maar doordat het in contact komt met de huid waar bacteriën op zitten, krijgt het een sterke geur. Elk kind heeft andere bacteriën op zijn of haar huid. Dit wordt meestal bij de geboorte al bepaald en heeft een kind verder geen invloed op.

Wanneer moet je je kind extra in de gaten houden?

Gaat het overmatig zweten gepaard met andere symptomen zoals: moeheid, kortademigheid of kenmerken van de puberteit. Dan is het raadzaam om even de huisarts te bezoeken.

Kenmerken meiden:

  • groei van borsten
  • okselhaar of schaamhaar voor de achtste verjaardag
  • of als jouw kind voor haar tiende verjaardag menstrueert.

Kenmerken jongens:

  • groei van de penis en/of ballen
  • haargroei bij de penis of oksels voor de negende verjaardag.

Zweetgeur verminderen en/of maskeren

Als kind en/of puber wil je niet dat anderen je ruiken. Het kan je zelfvertrouwen aantasten. Er zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat je zweetgeuren kunt verminderen en maskeren.

Luchtige kleding

Zorg ervoor dat je kind luchtige kleding draagt dat niet tegen de oksels plakt. Kies voor katoenen kleding, dit ademt beter. Vermijd kleding van polyester.

Elke dag schone kleding

Als je kind veel zweet is het prettig als ze elke dag een schoon shirt aantrekken. Zo start je fris met de dag en voorkom je dat je de geur ook niet meer uit het shirt krijgt.

Schoenen

Voeten kunnen ook zweten, ruik maar eens aan die heerlijke schattige voetjes. Dan zijn ze een stuk minder heerlijk. Laat de schoenen vooral luchten. Dus als ze thuiskomen, de schoenen uit en direct laten luchten. Niet alleen schoon voor hun schoenen, ook voor je huis.

Lichamelijke verzorging

Daarnaast is het ook belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Als je merkt dat je kind meer gaat transpireren, zorg er dan voor dat je kind elke dag even doucht. Of in ieder geval een washand onder zijn of haar oksels haalt.

Belangrijk is om dit ook in de ochtend te doen, voordat de kinderen naar school gaan. Op zich hoef je je oksels niet met zeep schoon te maken, grondig schoonmaken met water is ook voldoende.

Let er wel op dat je naderhand de oksels weer droog maakt. Want anders start je kind al met natte oksels. En waar het nat en broeierig is, zijn bacteriën op hun best. Zo voorkom je een valse start.

Als je onder de doucht hebt gestaan of zeep hebt gebruikt, controleer dan extra de oksels of er geen zeepresten blijven hangen van bijvoorbeeld de shampoo.

Wassen op hoge temperatuur

Was de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur. Want als je kleding was op 30 graden dan doodt dit geen bacteriën en blijven deze sneller hangen in de kleding. Katoenen kleding was je het liefst zo laag mogelijk, omdat de kleding anders krimpt. Z

org er dan wel voor dat je het juiste wasmiddel gebruikt wat goed wast bij 30 of 40 graden. Laat de wasmachine af en toe draaien op 90 graden, zodat je jouw wasmachine ook schoon houdt en de bacteriën doodt.

Ontharen kan helpen

Als je kind okselhaar heeft, kan de zweetlucht verergeren. Mocht je kind okselhaar hebben, dan helpt het om dit te scheren. Hierdoor heb je minder last van de bacteriën die de zweetlucht veroorzaken. Verder is het zo dat hoe meer haar er op die plek zit, hoe warmer het er is. Het gevolg is dus dat je meer zult zweten.

Overmatig zweten kinderen

In de puberteit zal je kind overmatig gaan zweten. Dit is vaak voor een bepaalde periode en gaat ook vanzelf weer over. In sommige gevallen blijven kinderen en mensen overmatig zweten.

Hier ligt meestal geen ziekte aan ten grondslag. Mensen zweten voornamelijk bij inspanning, maar ook wanneer ze iets spannend vinden.

De volgende tips kunnen helpen als je kind last heeft van overmatig zweten:

  • Pas je voeding aan
  • Eten wat flink gekruid en scherp is, bevordert het zweten. Zijn jullie grootgebruikers van ui, knoflook, pepers en andere scherpe kruiden? Probeer deze dan te vervangen of je maaltijden aan te passen voor iets anders. Dit kan van invloed zijn op de zweetproductie van je kind.
  • Kies de juiste anti-deodorant roller
  • Een huidvriendelijke deodorant, zonder kleurstoffen en conserveermiddelen zijn fijn om als kind te gebruiken. Daarbij kan een deodorant roller effectiever zijn, omdat je het op de huid smeert in plaats van te spuiten. Zo pak je de huid bacteriën ter plekke meteen aan.
  • Vervang de kleding elke dag
  • Niet alleen ondergoed, maar alle kleding. Van sokken tot shirt en broek / jurk aan toe.
  • Was op de goede temperatuur

In de 20 graden was gaat de zweetlucht er niet goed uit. Afhankelijk van wat de kleding aan kan, is het verstandig om wel eens op 40 graden te wassen. Let op: kleding kan hierdoor wel krimpen.

Daarnaast is het fijn als je de wasmachine goed schoon houdt. Maak het rubber van tijd tot tijd schoon en was ook eens een lege trommel met azijn op 90 graden. Zo krijgen zeep en huidresten minder kans. Net als bacteriën.

Ga langs de huisarts

De huisarts kan advies geven hoe je overmatig transpireren het beste aan kunt pakken. Er zijn zelfs medicijnen voor die hij kan voorschrijven. Probeer eerst bovenstaande tips uit. Als dit niet werkt, ga dan langs de huisarts.

Schaamte

Ik weet nog goed dat ik mij schaamde voor het overmatig transpireren. Ik durfde er ook niet over te praten met mijn moeder. Mijn moeder kon dus ook niet met mij meedenken over oplossingen of mij geruststellen.

Merk je dat jouw kind er mee worstelt, ga dan eens het gesprek aan. Of leg een artikel op haar bureau over transpireren.

Wat ook helpt bij pubers is om te horen dat jij er ook tegenaan bent gelopen en er ook uitgekomen bent. Die pubers hebben stiekem toch iemand nodig, ook al zeggen ze heel hard dat ze het wel allemaal alleen kunnen.

Anita Schokker