Skip to Content

Traditioneel kerstdiner met een gevulde kalkoen!

Traditioneel kerstdiner met een gevulde kalkoen!

Kerst draait voor mij en ons gezin echt om het samen zijn en gezelligheid. Geen cadeautjes, dat hebben we al met Sinterklaas gedaan. Maar lekker eten en samen op pad. Ook familie is heel belangrijk; hoe fijn is het om gezellig met zijn allen aan tafel te schuiven voor het kerstdiner.

De meeste mensen toch een stuk meer dan normaal, gourmetten is heel populair maar ook een uitgebreid diner scoort altijd goed. De supermarkten liggen vol met extra luxe producten en gerechten die je normaal niet snel zal maken. Die komen nu op tafel.

Het is geen uitzondering als je eerst een dag (of langer) in de keuken staat vanwege alle voorbereidingen om daarna plaats te nemen aan tafel.

Als je het hebt over een traditioneel kerstdiner is één van de klassiekers toch wel de gevulde kalkoen! Vroeger heb ik mijn moeder weleens geholpen met het vullen daarvan; heeft hilarische situaties opgeleverd.

Maar eerlijk is eerlijk, we moesten vervolgens wel heel lang wachten tot hij gaar was en het liep allemaal heel erg uit. Gelukkig kan het ook anders! Eerder dit jaar hebben we de Hapjespan van Kippie mogen proberen, superhandig bij verjaardagen.

Maar ook rond de Kerstperiode zijn ze een uitkomst; je kan hier namelijk een gevulde kerstkalkoen bestellen die je zelf dan alleen nog maar hoeft af te bakken in de oven! Kan jij lekker shinen en hoef jij je nergens druk over te maken.

Kalkoen als kerstdiner serveren?

Als je het hebt over een traditioneel kerstdiner is één van de klassiekers toch wel de gevulde kalkoen! Vroeger heb ik mijn moeder weleens geholpen met het vullen daarvan; heeft hilarische situaties opgeleverd.

Je zult het niet snel verwachten; maar ook de kalkoen voor het kerstdiner is een traditie die vanuit Amerika is over komen waaien! De kalkoen is tenslotte een absolute must bij de Thanksgivingmaaltijd. Amerikaanse soldaten namen deze mee na de oorlog en hebben dit zo in Europa geïntroduceerd.

Aangezien Thanksgiving hier niet gevierd wordt, werd die een traditie met kerst. In die tijd was er ook weinig voedsel en met een kalkoen konden meerdere mensen eten; ideaal dus voor een familiefeest waarbij je met meerdere mensen bij elkaar bent.

Daarvoor was kalkoen ook al populair onder andere in Engeland, maar dan bij de adel. De rest van het volk moest het doen met een gans of kip. Kalkoen combineert de voordelen van mager wit vlees zoals kip met de krachtige smaak van rode vleesvarianten en is daarom ook nu nog een populaire gast bij het kerstdiner.

Kalkoen is ook zeer veelzijdig en kan op verschillende manieren bereid worden; denk bijvoorbeeld aan een klassiek gevulde en gebraden kalkoen, rollade of als terrine.

Kalkoen bestellen en handige tips voor bereiding

Als je het hebt over een traditioneel kerstdiner is één van de klassiekers toch wel de gevulde kalkoen! Vroeger heb ik mijn moeder weleens geholpen met het vullen daarvan; heeft hilarische situaties opgeleverd.

Wil je kalkoen gaan bereiden dan is het verstandig om rekening te houden met de volgende tips:

  • Keep it simple; als jij er gelukkig van wordt om dagen lang in de keuken te staan en proef te draaien. Doe vooral je ding! Zie jij dat niet zo zitten; houdt het dan zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Kun je ook gezellig bij de rest van de gasten zitten ipv je op te sluiten bij de oven. Zo was ik heel erg blij met mijn gevulde en voorgegaarde kalkoen. Dat is toch zeker de eye-catcher op tafel. En verder heb ik het eenvoudig gehouden met een aantal aardappel-, groentengerechten en een salade. Allemaal zo klaar en uit de oven. Ideaal want onze keuken wordt verbouwd dus ik had maar twee gaspitten en een oven tot mijn beschikking!
  • Bestel je de kerstkalkoen ook bij Kippie zorg dan dat hij op tijd in huis is. Doordat hij vacuüm is verpakt kun je hem langer bewaren in de koelkast en weet je zeker dat je er niet naast grijpt. Je krijgt er een braadzak bij zodat je verder niets meer nodig hebt. Net zoals de overige gerechten is deze heerlijk; de vulling van kipgehakt is echt heel smaakvol en de kalkoen is zo vers dat het vlees zo van het bot afglijdt.
  • Kleinere kalkoenen (tot 4 kg) zijn over het algemeen sappiger en smaakvoller dan een grote kalkoen, de kans is ook groot dat die een stuk droger is. Geen idee hoeveel je nodig hebt? Een kalkoen van 2 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van 4 tot 6 personen, krijg je gasten over de vloer dan heb je per persoon een halve kg extra nodig.
  • De kalkoen van Kippie is al voorgegaard zodat je hem alleen nog maar hoeft ‘op te warmen’. Dit doe je door een kalkoen van 4 kg 120 minuten te verwarmen op 180°C. De vuistregel is over het algemeen 20 minuten per 0,5 kg vlees (inclusief vulling).
  • Mocht de kalkoen te groot zijn voor in de oven dan kun je hem in twee keer bereiden. Het beste snijd je dan het achterwerk eraf om apart te bakken; deze hebben over het algemeen een langere baktijd nodig.
  • Een kalkoen kun je serveren met saus; een vuistregel is 250 ml per 4 personen. Bij Kippie hebben ze ook een cranberrysaus rond de kerstdagen en de peperroomsaus die wij meekregen was echt om je vingers bij af te likken zo lekker!
  • Met een tafelkleed, servetjes en wat kaarsjes ziet je tafel er meteen al heel feestelijk uit. Houdt ook ruimte voor de gerechten of zorg voor een aparte tafel / kastje die je kan gebruiken om het op weg te zetten.

Saus voor bij de kalkoen

Een saus mag zeker niet ontbreken op tafel als je kalkoen gaat serveren. Er zijn verschillende sausen die je zelf kan bereiden of kant-en-klaar kan kopen zodat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen. Net wat je zelf lekker vindt.

  • Een eenvoudige jus maak je van het braadsap dat overblijft na het garen van de kalkoen. Hiervoor breng je 750ml liter water samen met 250ml rode wijn, selderij en ui aan de kook en laat je 20 minuten zonder deksel doorkoken. Daarna zeven en opnieuw koken. Je voegt dan een roux van bloem en boter bij de basis om de jus te binden en dit laat je 20 minuten staan. Eventueel kun je nog wat boter toevoegen zodat het een mooie glans krijgt en op smaak brengen met zout en peper.
  • Van deze jus kun je ook een heerlijke sinaasappelsaus maken door er uitgeperste sinaasappelsap, suiker opgelost in water en venkel en anijs aan toe te voegen.
  • Cranberry peperroomsaus. Deze saus is echt heel eenvoudig te bereiden. Hiervoor heb je een pepersaus nodig die je volgens de bereidingswijze maakt (of de peperroomsaus van Kippie), vervolgens meng je daar cranberrycompote en crème fraîche doorheen. Daarna goed roeren, maar niet meer koken om te voorkomen dat hij gaat schiften.

Tip: Bij Kippie kun je er ook heel eenvoudig een cranberrysaus bij bestellen; dit is ook echt een absolute kerstklassieker!

Als je het hebt over een traditioneel kerstdiner is één van de klassiekers toch wel de gevulde kalkoen! Vroeger heb ik mijn moeder weleens geholpen met het vullen daarvan; heeft hilarische situaties opgeleverd.

Bijgerechten kalkoen

Maar wat eet je nu bij een kerstdiner? Vaak zie je diverse soorten aardappelgerechtjes, groenten en ook salades voorbijkomen. Rond de kersttijd vaak toch met wat andere ingrediënten dan normaal; zoals bonen, spruitjes, venkel, mandarijnen, cranberry’s en ook gestoofde peertjes horen er helemaal bij!

Aardappelgerechten

  • Pommes Duchesses zie je rond de kersttijd overal in de winkel; natuurlijk kun je deze zelf maken van aardappelpuree. Maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen zodat je ze alleen hoeft af te bakken in de oven. Is de oven in gebruik voor de kalkoen, kan je dit ook prima in de airfryer bereiden of voorzichtig in een koekenpan.
  • Gepofte aardappelen; hiervoor maak je een soort bakje van zilverfolie waarin je de aardappel stopt (nadat je hem hebt schoongemaakt) om vervolgens 45 tot 60 minuten te poffen in de oven op 200 graden. Voor extra smaak en om er voor te zorgen dat hij goed smeuiig wordt, maak je een inkeping die je vult met kruidenboter. Ook zoete aardappels kun je prima poffen!
  • Hasselback potatoes naar recept van Jamie Oliver; hiervoor gebruik je kleine aardappeltjes waar je kleine sneetjes in maakt. Vervolgens giet je hier olie overheen en breng je op smaak met peper, zout en gekneusde tijmblaadjes om vervolgens een uur af te bakken in de oven. Jamie Oliver maakt het af met broodkruimels en fijngehakte hazelnoot en blauwe kaaskruimels die op het laatst meegebakken worden. Vooral dochter vond dit echt heel lekker!
  • Aardappelgratin is bij mijn kinderen toch wel één van de grote favorieten. Hiervoor gebruik ik vaak aardappelschijfjes die ik combineer met een saus van geraspte kaas en crème fraîche op smaak gebracht met bosui. Soms doe ik er ook wat hamblokjes of spek doorheen voor extra smaak.

Welke groenten bij kalkoen?

  • Ovengroenten scoren ook altijd enorm goed bij de kerstmaaltijd. Hiervoor snijd je de groenten zoals bieten, wortels, ui, venkel, paprika, courgette, witlof en andere ingrediënten naar smaak en overgiet deze met olie om te braden in de oven. Daarna wat zout, peper en bacon erbij om het wat meer smaak te geven en smullen maar.
  • Stoofpeertjes. Oké niet echt een groente, maar stoofpeertjes zijn echt een typische kerstmaaltijd en passen heel goed bij de gevulde kalkoen. Hiervoor kook je geschilde stoofpeertjes in een pan met 250 ml bessensap, 100 ml water en 75 gr basterdsuiker en 1 kaneelstokje. Dit laat je ongeveer anderhalf uur sudderen op een laag vuurtje.
  • Brocollikerstboompjes zullen hoge ogen scoren bij kinderen. Deze maak je door roosjes brocolli in plakjes te snijden en ongeveer 3 minuten te blancheren in kokend water. Vervolgens besprenkel je deze met fijn gemalen brood- en kaaskruimels en bak je ongeveer 10 minuten in de oven.
  • Geglaceerde worteltjes; hiervoor heb je een zakje Parijse worteltjes nodig. Deze kook je in het water en giet je af. Daarna smelt je 20 gr boter in een pan, waar je de worteltjes 1 minuut op hoog vuur meebakt. Vervolgens voeg je limoenrasp en sap toe en 4 eetlepels schenkhoning. Serveren kan met fijn gesneden bieslook.
  • Asperges in bacon. De asperges schil je en maak je schoon om daarna even kort te blancheren. Daarna rol je ze als een bosje in een strookje bacon en bak je ze in 20 minuten op 200 graden in de oven. Liever geen asperges; in plaats daarvan kun je ook goede, stevige sperziebonen gebruiken.

Salades

Een frisse salade maakt de maaltijd helemaal compleet. Wat dacht je van één van de volgende drie salades?

  • Een geschikte salade voor bij de kalkoen is de waldorfsalade die je maakt van bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise. Vaak zie je hier ook rozijntjes bij, voor de kerstmaaltijd kun je deze vervangen door cranberry’s.
  • Ook een frisse mandarijnsalade zal hoge ogen scoren, ook bij kinderen. Hiervoor meng je rucola, ijsbergsla, cashewnoten en brie door elkaar. De dressing maak je door olie, azijn, honing te mengen en op smaak te brengen met peper en zout. Vervolgens voeg je de mandarijn toe voor een extra fris element.
  • Tot slot de rucolasalade die je op smaak brengt met bosui, blokjes tomaat en schijfjes van een gekookte ei. Als saus kun je een dressing maken van olijfolie, mayonaise en groene pesto. Eventueel kun je hamblokjes of gebakken spekjes toevoegen voor een extra crunch.
Als je het hebt over een traditioneel kerstdiner is één van de klassiekers toch wel de gevulde kalkoen! Vroeger heb ik mijn moeder weleens geholpen met het vullen daarvan; heeft hilarische situaties opgeleverd.

Tip: Mocht je toch kalkoen overhouden? Bewaar deze dan voor de volgende dag; lekker voor bij de lunch of in combinatie met een warme maaltijd zoals soep, pasta, salade, pizza of quiche.

Wat eten jullie bij het kerstdiner?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *