Skip to Content

Tot welke leeftijd een kinderfeestje organiseren?

Tot welke leeftijd een kinderfeestje organiseren?

Kinderfeestjes: het hoort er toch helemaal bij als je zoon of dochter weer een jaartje ouder wordt. Maar tot welke leeftijd blijft dit nu eigenlijk bestaan? Stopt het als je kind de basisschool verlaat of is een feestje geven daarna ook nog leuk? En zo ja, wat zou je dan nog kunnen doen? En als we dan toch bezig zijn: met welke leeftijd begin je er eigenlijk mee?

Hoelang blijven kinderfeestjes leuk?

Een regel tot welke leeftijd je kinderfeestjes organiseert is er (uiteraard) niet. Maar vaak zie je toch wel dat de echte kinderfeestjes de basisschoolleeftijd volgen. Over het algemeen zullen er geen echte kinderfeestjes meer gegeven worden als de kinderen op de middelbare school zitten. Vrienden worden wel uitgenodigd voor de verjaardag, maar meer ook niet. Dus zitten ze gewoon met elkaar in de kamer, kijken een film of gamen wat. Niks mis mee, maar het kan ook anders… Hoelang feestjes leuk blijven? Net zo lang als dat er een feest gegeven wordt wat aansluit bij de leeftijd! En hoelang jij daarin meegaat, is helemaal aan jou! En aan je kind, natuurlijk.

Vanaf welke leeftijd begin je ermee?

Ook op de vraag wanneer je ermee begint komen we uit op de basisschool. Ik denk dat de meeste kinderen hun eerste partijtje hebben als ze vijf worden. Dan hebben ze hun eigen vriendjes gemaakt en zijn misschien ook al eens op een feestje van een klasgenootje geweest. Heb je er ontzettend zin in en wil je graag al eerder beginnen? Zorg dan in ieder geval dat je niet te veel kindjes vraagt, het heel kort houdt en er extra hulp is. Jongere kinderen hebben waarschijnlijk nog helemaal de behoefte niet en zijn nog helemaal niet gewend om bij anderen te spelen. Dus of je dit nu echt moet willen, is de vraag. 

Welke factoren spelen mee?

Maar hoe beslis je nu of je wel of niet een feestje geeft voor je kind? We laten je een aantal factoren zien die mee kunnen wegen voor deze beslissing. Maar weet vooral dat jij en je kind degene zijn die bepalen wat je wel of niet doet!

Kinderfeestjes zijn er voor…het kind

Of je wel of niet een feestje geeft hangt in de eerste plaats af van je zoon of dochter. Is je puber er zelf klaar mee, waarom zou je dan nog moeilijk doen? Gewoon vrienden uitnodigen op de verjaardag zelf en klaar. Maar: misschien is de reden dat je kind geen speciaal feestje meer geven wilt wel omdat het niet zou weten wat het dan nog kan doen. Laat hem of haar dan onderstaande ideeën maar eens lezen! En laten we het ook gewoon over feestje hebben…want het is ook te begrijpen dat een kinderfeestje wel heel kinderachtig klinkt voor een puber!

Budget 

Tja, met pubers op stap kan een behoorlijke financiële uitdaging zijn. Of je iets van onderstaande ideeën dus kunt of wilt doen vanuit dit oogpunt kan alleen jij beantwoorden!

Familie op de verjaardag

Het maakt natuurlijk ook wel verschil hoe een gewone verjaardag is bij jullie. Heb je een grote familie en komen die allemaal ‘borrelen’ op de verjaardag van je zoon of dochter? Dan is er eigenlijk helemaal geen ruimte voor de pubers. Dan kun je misschien inderdaad beter een apart feest voor hen geven. Dan kun je kiezen voor toch een filmavond of gewoon wat geklets met elkaar (of uiteraard toch gamen). Maar je kunt ook kiezen voor een echt tienerfeestje en er met elkaar op uit gaan! Hier hielden ze wel eens slaapfeestjes. Gewoon een avond zo lang mogelijk films kijken en dan blijven slapen. 

Andere invulling

Je kinderen worden ouder en jouw rol zal dus sowieso anders worden. En dat is prima. De kids zullen steeds meer zelf gaan regelen en hebben jou niet meer nodig om alles goed te laten verlopen. Dat jij wel in de gaten houdt dat er geen rare dingen gebeuren, zoals kratten bier op hun 15e verjaardag…dat mag duidelijk zijn. 

Wat kun je doen met pubers?

Maar goed: een echt tienerfeest is natuurlijk meer dan enkel achter een beeldscherm zakken met een zak chips. Je kunt er ook een echt feest van maken, met van alles erop en eraan. Uiteraard hoef je de kids niet meer bezig te houden zoals je deed bij kinderfeestjes. Wat zou je kunnen doen zodat het meer wordt dan enkel een avondje op de bank hangen?

Leuke ideeën voor thuis

Wil je niet weg, maar wel iets speciaals voor de jarige organiseren? Dan heb je misschien wel iets aan deze ideeën:

 • Samen pizza of ander eten maken en uiteraard opeten.
 • Een creatieve workshop bij jou thuis laten verzorgen. Of iets met make-up of kleding.
 • Je kunt een thuisbioscoop huren! Dan wordt het toch weer een speciaal filmavondje.

Actieve feestjes

Veel pubers vinden een actief feestje ook wel wat. Wat dacht je van:

 • Klimmen, binnen of buiten. In een klimpark, bij een klimmuur of ga eens boulderen.
 • Waterskiën of wakeboarden (met les).
 • Skiën of snowboarden (in een sneeuwhal. Met les als niet iedereen het kan).
 • Naar een subtropisch zwembad.
 • Bowlen.
 • Karten.
 • Lasergamen.

Andere feestjes buiten de deur

Maar ook voor niet-actieve feestjes kun je prima op stap:

 • Escaperoom.
 • Een make-over ergens laten doen met de meiden.
 • Bezoek aan een ‘Instagram’ museum, zoals The Upside Down in Amsterdam.
 • Naar de bios, eventueel met eten vooraf of een ‘drankje’ toe.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)