Skip to Content

Arabische toetjes en desserts uit Midden-Oosten; recepten voor lekkernijen en zoetigheden

Arabische toetjes en desserts uit Midden-Oosten; recepten voor lekkernijen en zoetigheden

Zoet, zoeter, zoetst….na een flinke maaltijd gaat een zoet toetje er altijd nog wel in. Geen idee hoe dit kan, maar na het eten verlang ik altijd naar iets zoets. Een goed stuk chocola, een snoepje, een bolletje ijs, maakt niet uit wat zolang het maar lekker zoet is.

Ook andere culturen weten je in hun keuken te verleiden met zoete lekkernijen. En dan met name de Arabische keuken weet als geen ander hoe je een zoete lekkernij op tafel moet zetten. Arabische landen maken rijkelijk gebruik van onder andere honing, noten, zoete (gries)meel en kruidige siropen.

Krijg je binnenkort dus visite, bezoek van vrienden of familie, geef je een feest? En wil je al je gasten verwennen met een overheerlijke lekkernij, kies dan een recept hieronder uit en geniet er lekker van.

Zoete couscoustaart met rozenwater

Een toetje wat wel snel zwaar op de maag gaat liggen, dus een klein puntje serveren en wat achterhouden als er nog een extra puntje bij past zou ik zeggen. Dit taartje combineert erg goed met een bolletje roomijs.

Meer informatie vind je hier.

Palouza

In de Algarijnse keuken maakt men graag een Palouza voor je klaar. Dit toetje zal iets minder zwaar op de maag vallen dan de couscoustaart. De Palouza wordt gemaakt op basis van maïzena en melk, dit vormt een zachte massa die verstopt ligt onder een crunch jasje van gehakte noten als pistache of walnoot.

Meer informatie vind je hier.

Halva met amandelen

Wie dol is op nougat, zal deze snack niet kunnen laten liggen. Qua smaak komt dit lekkere hapje verdraaid dicht in de buurt van onze nougat. Het enige verschil zit hem in de structuur. Onze nougat is nogal brokkelig en hard, halva blijft daarentegen lekker zacht.

Maak verschillende porties en wissel af met ingrediënten. Op deze manier heb je een gevarieerd plankje op tafel met verschillende smaaksensaties.

Meer informatie vind je hier.

Loukoumades

Wij eten graag oliebollen, maar alleen tijdens de decembermaand, bij oud en nieuw. In Griekenland kun je hier het hele jaar door getrakteerd worden op een lekker oliebolletje. Ze noemen dit Loukoumades.

Het zijn kleine oliebollen die net als onze (grotere) bollen gefrituurd worden in olie, maar daarna worden deze bolletjes nog doordrenkt met honingsiroop voor extra zoetigheid. Je kunt de bolletjes daarna nog aftoppen met gehakte walnootjes en kaneel, maar je kunt er ook chocoladesaus over schenken.

Meer informatie vind je hier.

Sfenj

Marokkaanse donuts, oftewel Sfenjs, zijn deegballetjes met een gat in het midden net als een donut en worden krokant goudbruin gebakken in een koekenpan. Even laten afkoelen en daarna lekker smullen.

Meer informatie vind je hier.

Bniwen

Bniwen zijn Algerijnse chocolade-kokoskoekjes. Om hier een koektrommel mee te kunnen vullen heb je geen oven nodig. Een paar stevige handen die goed kunnen kneden en mengen is hierbij al voldoende.

Ik zou zeggen handen uit de mouwen, roep ook nog een aantal kids naar je keuken en maak de mooiste ronde balletjes die straks bij de koffie of thee opgesnoept mogen worden.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekjes met dukkah

Een toetje van het Midden-Oosten. Lekker luchtige kleine pannenkoekjes met stukjes fruit, kruimelige nootjes en geurige smaken van kaneel, gember en sinaasappel. Duurt het te lang om helemaal tot het toetje te wachten op dit lekkers? Maak er dan een feestelijk ontbijtje van voor een zoete start van je dag.

Meer informatie vind je hier.

Roti Kukus

Deze bijzondere cake komt uit Indonesië en wordt bereid in een stoompan. Deze cake gaat dus niet de oven in. Mocht je niet in het bezit zijn van een stoompan, dan zou je het ook kunnen proberen om het au bain-marie klaar te maken.

Dan vul je een ruime pan met water, laat het water goed koken en dan zet je hierin een kom met de ingrediënten om de cake te maken.

Meer informatie vind je hier.

Basbousa

Basbousa is een arabische cake op basis van griesmeel. De cake blijft wat vochtig, nattig van structuur en is rijk gevuld met noten. Voor het serveren giet je nog een zoete siroop gemaakt met honing over de cake. Een traktatie bij de koffie of thee.

Meer informatie vind je hier.

Makrout

Bijzonder hoe verschillend landen met bepaalde producten om kunnen gaan. Keer op keer kan ik me blijven verbazen. Zo ken ik griesmeel eigenlijk alleen maar als pudding, een drillerig toetje dat mijn moeder vroeger vaak maakte en wat moest opstijven in de koelkast. Ik zie nog voor me hoe de deksel van de tupperware vorm eraf getrokken werd en de pudding halveerde in volume…

Nooit geweten dus dat je met griesmeel ook een cake kon bakken. En zie hier, je kunt er zelfs ook koekjes mee bakken. Deze makroutkoekjes zijn lekker krokant en gevuld met een mooie plakkerige dadelpasta. Nog even een beetje honing erover druppelen en daarna smullen met een flinke kop muntthee in je handen.

Meer informatie vind je hier.

Arabische Baklava

De baklava mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Het is misschien wel het meest bekende recept uit de Turkse keuken. Mierzoet, maar oh zo lekker. Het vergt best veel werk, maar het is al met al wel een simpel klusje.

Veel laagjes van velletjes deeg bekleed met een knapperige notenmix die opgestapeld moeten worden en dan uiteindelijk in de oven wordt afgebakken. Daarna is het een kwestie van onwijs veel geduld, de vulling blijft namelijk heel lang gloeiend heet en niemand wil zijn of haar mond verbranden natuurlijk.

De koek heeft echt een lange tijd nodig om goed af te koelen, volgens de beschrijving in dit recept minimaal een halve dag! Nu weet ik niet of dat buiten de koelkast bedoeld wordt….ik zou dus vooral een schaaltje in de koelkast zetten als je van je zelf al weet dat geduld niet je sterkste punt is.

Meer informatie vind je hier.

Oum Ali

Als wij in Nederland brood overhouden kun je twee dingen doen, of de eendjes voeren of je bakt er wentelteefjes van. In Egypte maken ze een ander lekker gerecht met oud brood. Hier maken ze er Oum Ali van, een broodpudding.

Een arabisch broodmengsel met noten en rozijnen doordrenkt met opgeklopte eieren, suiker en oranjebloesemwater. Lekker met een beetje kaneel. Nu maar hopen dat er brood over blijft aan het einde van de week.

Meer informatie vind je hier.

Pistache rolletjes

Een lekker hapje uit de Marokkaanse keuken, pistache-amandelrolletjes. Een zoet knapperig hapje van filodeeg met pistache en amandelnootjes, gezoet met honing. Een andere notenmix is hierbij ook te gebruiken, denk aan walnoten of hazelnootjes. Dus kijk wat je in de kast hebt liggen en ga lekker aan de slag. Ideaal voor na een maaltijd met bijvoorbeeld Marokkaanse vleesgerechten.

Meer informatie vind je hier.

Anoual koekjes

Gevaarlijk lekkere koekjes, deze anoualkoekjes uit Marokko. Maak maar een grote hoeveelheid zodat de koektrommel goed gevuld kan blijven, voor een dag. Want de trommel is leeg voor je je hebt omgedraaid.

Een simpel, makkelijk arabisch recept wat binnen een handomdraai gemaakt is en bovendien zo kinderlijk eenvoudig dat kleine handjes jou prima kunnen helpen bij het maakproces.

Meer informatie vind je hier.

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *