Skip to Content

Verhuizen na scheiding met kinderen; tips voor een nieuwe start

Verhuizen na scheiding met kinderen; tips voor een nieuwe start

Eens hebben jullie voor elkaar gekozen, jullie wilden de rest van jullie leven samen blijven. Helaas lukt dit toch niet altijd. Mensen gaan dan scheiden.

Als dit bij jullie ook het geval is, dan gaan jullie een moeilijke tijd tegemoet en zullen jullie allebei je eigen weg gaan, mentaal maar zodra het rond is ook fysiek, en zal er in ieder geval één, maar misschien wel allebei, verhuizen na scheiding.

Dit kan een ingewikkelde situatie zijn, zeker als jullie kinderen hebben. Het is dan niet alleen voor jullie moeilijk, maar ook voor de kinderen.

Samen vertellen

Als jullie besluiten om te gaan scheiden, is het belangrijk dat jullie eerst goed weten wat er gaat gebeuren: gaan jullie beiden verhuizen of blijft er één in het vertrouwde huis.

Daarna moeten jullie het samen aan de kinderen vertellen! Het is belangrijk dat jullie dit samen doen en elkaar niet afvallen!

Het kan fijn zijn als jullie al wat knopen hebben doorgehakt over hoe de toekomst er uit gaat zien, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn.

Wie blijft er bijvoorbeeld in huis wonen, of gaan jullie allebei verhuizen? Misschien heb je al eens gekeken of je een verhuisbedrijf vinden kan?

Verhuizen na scheiding

Met zijn tweeën onder hetzelfde dak blijven wonen is niet altijd haalbaar. Zelfs als je als vrienden uit elkaar gaat is de ‘koek’ op en kan het fijn zijn om ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, je zit tenslotte met een hypotheek, die je wellicht op twee salarissen hebt afgesloten

En zelfs als dat niet het probleem is moet je maar net geluk hebben om een andere huisvesting te vinden, want kopen is niet heel makkelijk op 1 salaris en er zijn behoorlijke wachtlijsten om te huren met het risico dat je al snel teveel betaalt.

Met een beetje geluk kan je bij je ouders / familie of vrienden intrekken mochten de spanningen ook echt te veel worden. De meubels kunnen in de tussentijd in een opslag opgestald worden, terwijl je verder zoekt en alvast verder informatie opzoekt zoals verhuisbedrijf prijzen.

Geen ruzie maken

Vaak is één van de twee ouders erg boos of verdrietig. Dit komt, omdat vaak één van de twee ouders de beslissing neemt om te gaan scheiden. De ander wil dit eigenlijk niet en is daarom boos en / of verdrietig.

Het is belangrijk dat jullie nooit ruzie maken waar de kinderen bij zijn. Zij worden daar erg verdrietig door en krijgen wellicht het gevoel dat zij een kant moeten kiezen. Dit kunnen zij echter niet, omdat zij van jullie allebei evenveel houden. Zeker als zij nog jong zijn.

Probeer daarom altijd gewoon normaal over de andere ouder te praten en wens jouw kind veel plezier als hij / zij naar de andere ouder gaat. Informeer naderhand hoe het geweest is, of zij leuke dingen hebben gedaan, etc.

Wees dan oprecht blij voor jouw kind. Jouw kind zal dan met veel plezier naar de andere ouder gaan en weer met veel plezier terugkomen naar jou. Op deze manier is het het makkelijkste en fijnste voor iedereen.

Spullen verdelen of juist niet

Als jullie gaan scheiden, zullen er spullen verdeeld moeten worden. De persoonlijke spullen van de ouders is niet zo lastig. Maar de persoonlijke spullen van de kinderen zijn wellicht wel lastig om te verdelen.

Als jullie beiden in een nieuw huis gaan wonen, kunnen jullie de spullen proberen evenredig te verdelen, zodat de kinderen in beide woningen vertrouwde spullen hebben.

Als één van de twee in het vertrouwde huis blijft wonen, kan je er voor kiezen om wat meer vertrouwde spullen mee naar het nieuwe huis te nemen. Ook kan je er voor kiezen om de meeste spullen mee te nemen naar het huis waar jouw kind het meeste is.

Als de kinderen groot genoeg zijn, kunnen jullie de kinderen hierbij betrekken. Zij zullen het fijn vinden om een inspraak te hebben over hun eigen spullen: wat willen ze waar hebben.

Kleding van de kinderen

De meeste kinderen hebben hun kleding bij hun moeder liggen. Als zij naar hun vader gaan, pakken zij een tas in en nemen die mee naar hun vader. Dit vinden niet alle kinderen fijn.

Het is voor hen vaak fijner als bij beide ouders kleren, ondergoed, sokken, etc. liggen. Ze hoeven dan niet elke keer hun tas in te pakken.

Want een tas inpakken voelt als op vakantie of uit logeren gaan. En ze moeten zich juist thuis voelen bij beide ouders.

Probeer dus zo veel mogelijk spullen bij beide ouders in huis te hebben.

Schoolspullen moeten helaas nog wel heen en weer gaan, maar voor de meeste overige spullen is dat niet perse nodig. Dit geeft voor zowel de kinderen als de ouders rust.

Ouderschapsplan

Het is belangrijk dat jullie een ouderschapsplan opstellen. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken omtrent de kinderen genoteerd.

Je kunt dan denken aan de hoogte van de alimentatie, de omgangsregeling, hoe jullie omgaan met de verdeling van feestdagen en vakanties, hoe jullie omgaan met de verjaardag van vader, moeder en grootouders, wie gaat met de kinderen naar de kapper, naar de dokter / tandarts, etc.

Jaarlijks kunnen jullie bekijken of het ouderschapsplan nog up-to-date is of dat dit aangepast moet worden.

Een goed ouderschapsplan schept veel duidelijkheid en dus rust. Uiteraard hoeven jullie niet altijd heel stellig vast te houden aan de afspraken en regels. Soms moet er ook, in goed overleg, vanaf geweken kunnen worden.

Bijvoorbeeld als jouw nichtje of neefje jarig is en jouw kind wil graag mee naar die verjaardag, maar op die betreffende dag is jouw kind bij jouw ex-partner.

Overleg dan met elkaar en laat jouw kind even gezellig meegaan. Dit is een wisselwerking en als jullie beiden flexibel zijn, maakt dat het een stuk fijner. Het is tenslotte als lastig genoeg voor de kinderen.

Lees ook: Waarmee rekening houden in ouderschapsplan na scheiding?

Regels als de kinderen wat ouder worden

Als de kinderen nog erg klein zijn, bepalen jullie alles voor hen. Dit zullen zij ook accepteren.

Als zij wat groter worden, zullen zij het fijn vinden als zij ook wat meer inspraak krijgen. Het is daarom belangrijk dat jullie ook eens met hen in gesprek gaan om te vragen hoe zij het allemaal vinden, of er zaken zijn die zij anders zouden willen, etc.

Geef daarbij duidelijk aan dat het altijd goed is, er is niets verkeerds. Probeer de regels en afspraken dan eventueel zo aan te passen, zodat de kinderen zich daar ook fijn bij voelen.

Niet alles wat zij willen, zal mogelijk zijn, maar dat begrijpen zij vast en zeker als jullie dat uitleggen. Ze zullen het al fijn vinden als er naar hen geluisterd wordt.

Regels voor als jullie dicht bij elkaar blijven wonen & halen / brengen

Als jullie dicht bij elkaar blijven wonen, dan maakt dat een aantal zaken makkelijker. De kinderen zullen altijd (bij wie ze ook zijn) met dezelfde vriendjes kunnen blijven spelen. Ook kunnen ze altijd lopend of met de fiets naar school. Daarnaast is het handig als zij bij beide ouders naar hun favoriete sportclub kunnen gaan.

Het wordt makkelijker als de kinderen wat ouder worden. Ze kunnen dan zelf van de ene naar de andere ouder fietsen op de wisselmomenten. Maar ook tussendoor (bijvoorbeeld in vakanties) kunnen ze dan even langs de andere ouder.

Het is wel belangrijk dat beide ouders hier vanaf weten en mee akkoord gaan. De kinderen zullen het als zeer fijn ervaren als jullie hier beiden niet moeilijk over doen.

Succes met het maken van de juiste afspraken, succes met de verhuizing en veel sterkte in deze moeilijke tijd!

Redactie Mamaliefde