Skip to Content

UV werende kleding; zonwerende pakjes en shirts

UV werende kleding; zonwerende pakjes en shirts

Tegenwoordig zie je steeds meer ‘uv-kleding’ in de schappen hangen, en online is er helemaal een hoop te vinden. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarom zou je het dragen? Is het een modedingetje, of werkt het echt?

De zon

De zon heeft bijzonder veel effect op ons mensen. Breekt de zon door, dan is iedereen plots aardiger tegen elkaar. Mensen spreken elkaar op straat sneller aan, je kunt wat meer van elkaar hebben, je ontspant beter en je voelt je een stuk vrolijker.

Bizar toch? Eerlijk is eerlijk: als je de buurvrouw tegenkomt in een zonovergoten straat, vraag je sneller hoe het met haar gaat, dan wanneer het bewolkt is en hard waait.

Ik geniet altijd het meest op die eerste paar lentedagen. Alsof de hele bevolking wakker wordt.

Tuinstoelen worden naar buiten gesleept, supermarkten verzinnen spontaan een actie voor waterijs, fietsen worden van stal gehaald en overal op straat zie je mensen. Maar, de zon heeft ook een nadeeltje…

Uv-stralen

En dat zit ‘m in de uv-stralen. De stralen van de zon zorgen voor die behaaglijke warmte, maar ondertussen kan er grote schade aan je huid ontstaan.

Vroeger leek ‘niet te lang in de zon’ en ‘zolang je het heetst van de dag maar vermijdt’, genoeg maatregelen. Als tiener vond ik zonnebrand ook helemaal niet stoer, dat was iets voor kinderen en voor mensen die niet bruin wilden worden.

Ik was geen kind meer en ik wilde wél bruin worden, dus ik liet die fles mooi links liggen. Dat had ik beter niet kunnen doen.

Er zijn verschillende soorten uv-stralen. Heel creatief heten ze: uv-A, uv-B en uv-C. Op zonnebrand zie je vaak staan: beschermt tegen uv-A en uv-B. Uv-C wordt namelijk tegengehouden door de ozonlaag.

Uv-A

Uv-A straling hoort niet alleen bij de zomer, die is er het hele jaar door. Net zoals de zon er natuurlijk ook is in de herfst en winter.

Uv-A dringt diep door in je huid en zorgt daar voor huidveroudering. Goed om te weten, maar niet per se schadelijk. Maar deze straling richt ook echte schade aan: het kan namelijk ook huidkanker veroorzaken.

Wij zien er niets van, maar de straling is zo sterk dat hij dwars door wolken en glas heen gaat. Dus ook op een bewolkte dag is er volop uv-A straling aanwezig.

Eerst een uur in de auto naar het strand, en dan daar insmeren omdat je in de zon bent… Dan ben je dus te laat.

Uv-B

Deze straling vind je bijna niet in de herfst en de winter, hij hoort dus echt bij de warmte van de zon. Uv-B zorgt ervoor dat je huid bruin wordt, en kan verbranden. Daarom word je (in Nederland) niet bruin tijdens een zonnige, maar koude winterdag.

Voor kinderen zijn deze stralingen nog gevaarlijker dan voor volwassenen. Wie voor zijn 18e verbrandt, heeft een hogere kans op huidkanker op latere leeftijd.

Dat is bizar… We zijn allemaal als kind of tiener weleens verbrand. Met de informatie over deze stralingen vind ik het nog belangrijker om mijzelf en mijn dochter goed in te smeren.

Zonnebrand

Dus: uv-A zorgt voor huidveroudering en kan zorgen voor huidkanker, en uv-B zorgt voor een verbrande huid.

Nu ik dat weet, lees ik de ‘beschermt tegen uv-A en uv-B’ op een zonnebrand heel anders. Het betekent hetzelfde als: ‘beschermt tegen huidveroudering, huidkanker en een verbrande huid’.

Als ze dat nu eens op die tubes zouden zetten? Zouden mensen dan beter smeren?

Het nadeel van zonnebrand is dat je erg goed moet smeren, hoe vaak kom je er na een dag strand achter dat je toch een stukje overgeslagen hebt?

Daarnaast is het erg lastig met kinderen: ze willen vaak niet ingesmeerd worden waardoor je het toch ‘even snel’ doet. Vervolgens spelen ze in het zand, liggen ze op een handdoek en zwemmen ze in het water of de zee.

Natuurlijk staat er op de tube dat de zonnebrand daar allemaal tegen bestand is. Maar ondertussen verliest het toch aan kracht. En smeer je je kind echt elke 2 uur opnieuw in?

Uv-kleding

Daarom is uv-kleding bedacht. Uv-kleding is kleding waar de straling van de zon niet doorheen kan gaan.

De kleding houdt zowel uv-A als uv-B tegen. En dat is ideaal, want met uv-kleding weet je zeker dat de huid goed beschermd is. Ook na het zwemmen, na afdrogen met een handdoek, etc., uv-kleding blijft altijd beschermen.

De eerste gedachte die bij mij op kwam: beschermt gewone kleding dan niet? Als klein kind moest ik vaak een T-shirtje aan over mijn badpak, tegen het verbranden.

En het hielp, want op die manier verbrandde ik mijn schouders niet. Maar dan hebben we het dus over uv-B straling. Uv-A gaat helemaal of gedeeltelijk door je kleding heen, en dat is de straling die huidkanker kan veroorzaken.

Even op een rijtje:

  • Natuurlijke materialen beschermen het minst goed tegen straling. Denk aan katoen, bamboe, linnen…
  • Synthetische materialen beschermen gedeeltelijk tegen de zon. Denk aan polyester, elastaan, polyamide…
  • Hoe dichter de stof geweven is, hoe beter het beschermt.
  • Hoe donkerder de kleur van de stof, hoe beter het beschermt. Een zwart shirt beschermt dus beter dan een wit shirt.
  • Natte kleding beschermt minder goed dan droge kleding.
  • Kleding die los om je lijf zit, beschermt beter dan een kledingstuk wat strak zit.
  • Uv-kleding beschermt als factor 30 of 50, je kunt dit in het label zien.

Uv-kleding en smeren

Nu kun je je moeilijk in een volledig uv-werend pak hijsen, dus er zullen altijd stukken huid aan de zon blootgesteld worden. Vergeet die niet in te smeren!

Zonnebrand is er in alle prijscategorieën, maar de grap is: ze moeten allemaal aan dezelfde criteria voldoen. Dus ook de allergoedkoopste variant bij de Action.

Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding zei: beter goedkoop en regelmatig dik smeren, dan dure zonnebrand en zuinig smeren.

Uv-kleding merken en waar kopen?

Tegenwoordig zie je uv-kleding steeds vaker in de winkels hangen. Er zijn merken zoals Lässig en Molo die ook uv-kleding aanbieden,. Bekende merken die gespecialiseerd zijn in uv-kleding zijn;

Beach & Bandits

UV werende kleding; zonwerende pakjes en shirts - Mamaliefde

Het hippe merk Beach & Bandits is opgericht in 2015 door het stel Hans en Jo-anne. Het was “Love on first sight”. Je kan goed zien dat de oprichters dol op het strand zijn en zelf kindjes hebben.

De zwemkledig is namelijk supersafe in de zon door de UV-blocker (UPF50+) en ziet er ook fantastisch uit en volgt de laatste trends.

Elke illustratie is handgemaakt en uniek. Je zal deze niet ergens anders tegen komen. Dit in combinatie met de gave kleuren en je kindje zal als snel niets anders meer willen dragen.

En met deze gave pakjes, shorts en shirt kan het genieten van de zon beginnen. Veilig beschermd tegen de schadelijke UV-straling.

Coolibar

UV werende kleding; zonwerende pakjes en shirts - Mamaliefde

De UV-kleding van Coolibar heeft zijn naam te danken aan een eucalyptusboom die gevonden is in Australië. Net zoals de boom biedt het merk Coolibar verkoeling en bescherming tegen de zon.

Coolibar legt alle focus op het maken van UV-kleding, hierin zijn ze echte specialisten. Zo maken ze gebruik van de ZnO SUNTECT® techniek.

Om de kwaliteit te waarborgen, testen ze altijd de stof voor de kleding, zo verzekeren ze de beste kwaliteit UV-bescherming van UPF 50+.

De stof wordt gebruikt bij het maken voor zwemkleding als vrijetijdskleding en voelt erg zacht aan is, heeft een licht gewicht en is sneldrogend.

Petit Crabe

In 2012 kwam Petit Crabe met de eerste UV-zwemcollectie voor jongens en meisjes. UV-zwemkleding dat er stylisch uitziet maar ook heel comfortabel te dragen is.

Met als hoofdzaak dat het beschermt tegen schadelijke zonnestralen. De collectie is geschikt voor zowel jonge als oudere kinderen. Bekijk de kleurrijke items gauw!

Playshoes

Modieuze producten van de beste kwaliteit staan centraal bij Playshoes. Naast schoenen biedt Playshoes ook een ruim assortiment kinderkleding waaronder uv-kleding.

Dankzij de hoge kwaliteit van de accessoires speelt, kruipt en klautert iedere kleine avonturier met het grootste plezier. De kleding en schoenen zijn gemaakt met kwaliteitsmaterialen en aandacht voor details. Daarnaast is het draagcomfort erg belangrijk.

De fijne materialen worden nauwkeurig uitgekozen. Zo worden alleen nikkelvrije sluitingen gebruikt.

Daarnaast zijn de gekozen materialen vrij van chemische kleurstoffen. Gun je kleintje optimaal speelplezier met al zijn vriendjes dankzij de comfortabele, veilige kleding. Niets is te gek voor dit Duitse topmerk.

Snapperrock

UV werende kleding; zonwerende pakjes en shirts - Mamaliefde

De UV-zwemkleding van Snapperrock heeft heel veel voordelen: het droogt snel, sluit goed aan, ziet er superleuk uit en beschermt ook nog eens met factuur 50+ UPF tegen schadelijk straling.

Het merk is opgericht in 2003 en komt uit Nieuw-Zeeland. Bij dit toffe merk maken ze alleen collecties die kids ook heel graag willen dragen met daarbij de functionaliteit die ouders ervan verwachten.

Belangrijkste hierbij is de UV-bescherming. De kleding blokt 98% van alle schadelijke straling, is licht van gewicht, ademend en droogt snel zonder daarbij op stijl in te leveren.

Waarbij altijd gebruik wordt gemaakt van de nieuwste stoffen en technologieën, kleuren en prints. Van babyzwempakjes tot coole mix and match sets, biknitopjes, zwemshorts en hoeden.

Met Snapper Rock is jouw kindje van top tot teen in stijl en beschermd.

  • De Hema verkoopt bijvoorbeeld mooie uv-zwemkleding voor kinderen inclusief bijpassend hoedje, petje en zonnebril.
  • Daarnaast zie je regelmatig een actie bij de Lidl
  • En outdoorwinkels zoals Bever.
  • Ook kledingwinkels zoals Kleertjes.com verkopen tegenwoordig uv-badkleding.
Martine Pieters-de Wit