Houd je van de bloemetjes buiten zetten, maar ga je soms een beetje de perken te buiten? Dit jaar komt daar een einde aan! Wist je bijvoorbeeld dat kleurrijke vroegbloeiers in je tuin de bijen een handje helpen? En dat deze bijen jou dan weer een handje kunnen helpen je moestuinoogst te laten slagen?

Bezige bij | Laat bijen je moestuin bestuiven

We zien insecten soms als een plaag, maar wist je dat ze juist onmisbaar zijn voor je groene tuin? Maak van je tuin daarom een paradijs voor dieren met voldoende bloeiende planten en veilige plekjes om uit te rusten. Op die manier draag je bij aan een gezonde natuur én help je onder andere vogels, vlinders en bijen aan een gezonde leefomgeving. En daar heb jij ook profijt van, want ongeveer 80% van ons voedsel moet bestoven worden door bijen. Heb je zelf een moestuin? Bijen kunnen je tevens helpen bij een mooie groente- en fruitoogst.

Nog meer beestjes in de tuin? Met een bij- en vlindervriendelijke ‘Black Knight’ vlinderstruik, sering, muurbloem of salieplant zit je sowieso goed.

Een insectenhotel vind je hier.

Indekken | Groener dak dan bij de buren

Een echte tuintopper maakt overal een groene oase van, zo ook van het dak. April is een goede maand om een sedumdak aan te leggen omdat de planten dan nog volop aan het groeien zijn en de regen het dak vochtig houdt. De vetplanten slaan het water op in hun dikke blad, waaruit ze weer putten in droge tijden. Bijna geen onderhoud dus! Bovendien werkt een groen dak isolerend, wat goed is voor je energierekening. Het neemt warmte op in hete zomers en laat minder kou door in de winter. Zo heeft de temperatuur minder invloed op je huis, garage of schuur. Er zijn makkelijke doe-het-zelfsystemen, bijvoorbeeld met sedumtrays, zodat iedereen aan de slag kan. Met een groen dak help je meteen insecten en vogels met extra leefruimte en voedsel. Let op: Laat wel eerst een expert beoordelen of jouw dak geschikt is voor bedekking met sedum.

Vroegbloeiers | Jong geleerd, is oud gedaan…

Ben je bang om de bloemetjes té vroeg buiten te zetten? Geen zorgen. Sommige planten kunnen niet wachten om je tuin of balkon te sieren. Begin dus in april met het aanplanten van vroegbloeiers in alle kleuren van de regenboog. Sierlijke Mandevilla’s en Oleanders zijn van die vroege vogels, maar zet ze bij nachtvorst eventjes binnen, want daar kunnen ze niet zo goed tegen. Daarna kunnen ze weer lekker naar buiten. Deze bloeiende planten doen het erg goed in een pot en helpen ook nog eens vlinders en bijen aan de eerste nectar. Zo maak jij je balkon of terras helemaal af en breng je het meteen in lentesfeer. Als échte tuintopper haal je geregeld de uitgebloeide bloemen uit je vroegbloeiers weg, dan houden ze het namelijk de hele zomer vol!

Make-over tijd | Tegels eruit, plant erin

Het lijkt in eerste instantie de meest makkelijke keuze, maar zorg dat je niet te veel tegels in je tuin legt: want bij te veel tegels en te weinig vegetatie kan het water niet wegzakken en heb je grote kans op overstromingen in je riool. Met 40% groen en maximaal 60% bestrating in je tuin ben je al goed op weg. Bedek je de bodem in plaats van met tegels, met grind, gras of planten, dan zakt het water gelijkmatiger weg en heeft de bodem de kans om het vocht te absorberen. Elke tegel die je vervangt door planten maakt al verschil. Ook een optie: wissel tegels af met bodembedekkers in plaats van een heel pad te bestraten. Dat ziet er ook nog eens prachtig uit!

Watervatten | April doet wat het wil

April kan ons nog wel eens verrassen met fikse regenbuien. Houd je ook liever droge voeten? Zorg dan dat het regenwater goed kan wegstromen of vang het op. Heb je een kleinere tuin, zet dan een regenton (hier) in de tuin om water op te vangen. Dit kun je dan weer goed gebruiken tijdens drogere dagen om je planten water te geven. Heb je iets meer ruimte in je tuin, dan kun je ervoor kiezen een vijver aan te leggen. Dit zorgt meteen voor een goede afwatering en je helpt er ook een hoop insecten, vogels en kleine dieren mee.

Voedertijd | Groeiseizoen daar, bemesten maar

Heb je het idee dat je planten het op eigen houtje wel redden? Niet dus. Je planten hebben tijdens het groeiseizoen biologische voedingsstoffen nodig voor extra energie. Dat verrijkt de bodem en zorgt voor minder plantenziektes. Hoef je die ook niet meer te bestrijden! Doe het nu, want in april zijn je planten in de groei en krijgen ze door de voeding een boost. Daar profiteer je nog de rest van de zomer van.

Grill-klaar | Tijd om te barbecueën

Laat jij je barbecue altijd met rust tótdat je hem nodig hebt? Tijd om je routine om te gooien. Wie weet organiseer je deze maand de eerste barbecue van het jaar, dus zorg dat je barbecue altijd klaar staat. Of je nu een tafel-, gas-, houtskoolbarbecue of kamado hebt, je barbecue bescherm je het best tegen vuil, wind en regen met een regenhoes. Met een barbecueborstel houd je tussen het grillen door het rooster schoon. Mocht je dit vorige zomer even vergeten zijn, kun je nu mooi al het vuil ermee weg boenen. Een laatste tip voor als het zo ver is: vet het rooster bij gebruik altijd goed in of smeer je vlees of groente in met olie voordat je het op de barbecue legt, dan blijft er sowieso minder vuil aan hangen. Eet smakelijk!

Hoog en droog | Tijd om naar buiten te gaan

Met het lekkere weer in aantocht is het tijd voor alles en iedereen om naar buiten te gaan. Ook je kuipplanten kunnen weer naar buiten om te schitteren in je tuin óf op je balkon. Maar, let op: mocht het nog gaan vriezen in april, haal ze dan even naar binnen. De meeste kuipplanten beginnen binnenkort aan een groeispurt en je houdt ze mooi door ze hiervoor te snoeien. Zo kunnen ze goed in vorm komen voor de zomer. Dat willen we toch allemaal?!

Kun je nou geen genoeg krijgen van je kuipplanten? Haal tenminste één van deze 5 prachtige exemplaren voor in je tuin of op je balkon om het geheel compleet te maken: een robuuste olijfboom, sierlijke vijg, Chinese waaierpalm of een kleurrijke oleander of mandevilla.

De haag | Tijd voor een frisse knipbeurt

Heb je geen idee wanneer je de haag moet snoeien? Je bent niet de enige. April is voor veel hagen een goed moment voor de eerste frisse knipbeurt. Snoei niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkanten. Laat hierbij de onderkant iets breder dan de bovenkant, zodat het zonlicht overal goed bij kan. Tot slot, voed je de haag na het snoeien met meststoffen; zo kan je haag nog beter groeien en wordt hij mooi vol.

Snoeien doet groeien | Sierheesters snoeien

Sierheesters, of bloeiende struiken, houd je mooi door ze te snoeien. Maar, let er wel op dat niet elke sierheester in april gesnoeid kan worden. Een gouden tuintopperregel is: sierheesters die bloeien vóór 21 juni, zoals het Chinees klokje (forsythia) en de sering, snoei je direct na de bloei in model. Ze hebben dan genoeg tijd om weer nieuwe bloemknoppen aan te maken voor volgend jaar. Struiken die bloeien ná 21 juni, zoals de vlinderstruik en de hibiscus, snoei je juist beter in april. Door ze in het voorjaar te snoeien, zullen ze deze zomer weer volop bloeien.

Intratuinkalender

Voor iedereen die met de hand(schoen) in het haar zit en wiens mandevillas en oleanders het nog geen twee weken volhouden; de Intratuinkalender voor april biedt uitkomst. Intratuin deelt deze maand tips over hoe je aan de slag kunt om je tuin of balkon in vorm te brengen deze lente. Zo kan écht iedereen een heuse tuintopper worden. Om ook de rest van het jaar je tuintopperstatus vast te houden, brengt Intratuin je het hele jaar door tips en tricks per maand, die gratis te raadplegen zijn hier.

Lees ook: