Skip to Content

12x Topografie voor kinderen leren in de klas of thuis oefenen

12x Topografie voor kinderen leren in de klas of thuis oefenen

Topografie leren, wie is er niet gillend gek van geworden? Oké, er zijn kinderen die het leuk vinden, maar de meeste kinderen die ik heb meegemaakt dachten er toch echt anders over. Toch zit er niets anders op dan deze dingen serieus te nemen, want je hebt er echt wel profijt van.

En helaas is het ook nog een vereiste voor de Cito-toets bijvoorbeeld. Maar hoe maak je het leuk voor je kind om al deze plaatsnamen en wateren uit het hoofd te leren?

300 topografische begrippen!

Niet schrikken, maar van een basisschoolkind wordt verwacht dat hij maar liefst 300 topografische begrippen heeft geleerd! Deze plaatsnamen, wateren, bergen en andere aardrijkskundige namen zijn verspreid over Nederland, Europa en de wereld. Waarbij iedere categorie er dus minimaal 100 moet bevatten.

Poeh…dat is toch echt wel een hoop stampwerk. Hulpmiddelen zijn dus zeker welkom…

Begin op tijd en…

Een paar basisdingen bij het maken en leren van huiswerk. Voorkom frustratie en begin op tijd. Zo hoeft niet alles in 1 keer gedaan te worden. En zorg voor een handig tijdstip. Dus niet als je kind moe is!

Plan een vaste tijd ervoor in, bijvoorbeeld altijd direct na het avondeten. Zo wordt het een routine, is je kind nog niet te moe en kan het toch uit school eerst even lekker uitrazen!

Overzichtelijk afstrepen

Een manier om de boel op een overzichtelijke manier in het hoofd te krijgen, is gewoon een kwestie van ouderwets afstrepen wat je al weet. Kopieer het blad, zodat je lekker erop kan strepen. En iedere plaats en watertje die je kind al weet streep je af van het blad.

Zo wordt het steeds duidelijker dat je kind steeds meer weet en stimuleert het om die laatste paar ook nog te leren.

Ezelsbruggetjes

Weet je het nog: TeVeTAS? Precies, je weet nog steeds daardoor dat Vlieland tussen Texel en Terschelling ligt… Je kan veel van dit soort ezelsbruggetjes vinden, maar het werkt gewoon!

En die ezelsbruggetjes kan je ook ter plekke zelf verzinnen. Heeft je kind echt moeite met een paar (of één) plaatsnamen? Probeer eens iets te verzinnen wat het kan helpen!

En bekende ezelsbruggetjes kan je o.a. vinden op sites als ezelsbruggetje.nl.

Maak het aansprekend

Krijgt je kind zo’n saai zwart/wit kopietje mee die nog eens heel onduidelijk is? Saai én moeilijk om vanaf te leren! Dus tover vanaf internet een mooie kaart naar voren en laat je kind het lekker zo leren.

Tip: wordt je kind overhoord met zo’n zelfde zwart/wit afdruk? Oefen dan toch nog even ook met deze kaart als je kind het eenmaal weet!

Wel of niet een atlas kopen?

Natuurlijk kun je hiervoor ook een atlas kopen. Een handig naslagwerk, waarin je lekker rond kan neuzen. Vaak aangevuld met overige achtergrondinformatie. Zeker als je een kind hebt wat dit soort dingen wel interessant vindt, kan de aanschaf zinvol zijn.

Al snuffelend leer je immers ook én je hebt mooie, duidelijke kaarten om de topo van te leren. Nadeel is alleen wel de prijs… én dat je op internet actuele informatie kan vinden, die in de atlas nog wel eens kan verouderen. Zeker als het een onrustige tijd in de wereld is en landen opeens ‘uit elkaar vallen’.

Handige site

Een mooi hulpmiddel is ook topografie in de klas. Hier kun je zelfs een eigen topografieboekje downloaden! Daarnaast kun je echt trainen met je topo. Bijvoorbeeld per provincie of land.

Hoe begin je met leren

Je kind overziet zo’n hele lijst niet in 1 keer. En dat is niet raar, jij zou het ook niet allemaal in 1 keer in je hoofd hebben, toch? Deel het aantal plaatsen en dergelijke in groepjes in.

Maak deze groepjes niet te groot, bijvoorbeeld 5 stuks. Je kind leert eerst deze 5 voordat het verder gaat. Begin op tijd en laat je kind iedere keer zo’n groepje leren. Heeft het een groepje geleerd, dan herhaal je nog even de vorige…

Apps en games

Ook in topoland kun je digitaal leren. Er zijn games en apps die zich hiermee bezighouden.

  • Zo kun je kijken bij topografie-nederland.nl, waar je via verschillende kaartjes heel Nederland kan leren. Zelfs de Elfstedentocht is hierbij aanwezig…
  • Een leuke app is de TopoMania app. Hierbij kun je zowel op Android als op een variant van Apple (iPad of iPhone) spelen. Je kunt spelen op alle kaarten van de website en je speelt met levels. Zo wordt leren misschien stiekem toch nog leuk…
  • Squla. Net zoals alle andere dingen in het onderwijs is de Squla app een absolute musthave om thuis ook bepaalde dingen te oefenen of herhalen.
  • Ik heb, wie heeft? Juf Yvon heeft het spel ‘Ik heb, wie heeft?’ gemaakt met de provincies van Nederland en de hoofdsteden van Europa.

Nadeel van leuke games

Het leren wordt er uiteraard een stuk leuker op, maar er blijft wel 1 nadeel kleven aan de games. Want meestal zal de toets toch gemaakt moeten worden met een kaartje op papier.

Probeer erachter te komen hoe de overhoring zal plaatsvinden en besluit uiteindelijk de leersessie op deze manier. Een kaartje digitaal, in mooie kleuren kan heel anders overkomen dan een saai, simpel kaartje.

Op de school van mijn kinderen waren de kaartjes soms zelfs zo onduidelijk dat wij ons afvroegen of ze wel klopten! Nu neem ik aan dat dat allemaal wel mee zal vallen, maar als het zelfs voor ons al onduidelijk is…

Je kind dus met games de topo laten oefenen is een prima idee, als je toch wel de schoolmanier nog even erna doet om nare situaties bij de toetsen te vermijden.

In principe is dan 1 keer doen wel voldoende, want het gaat meer om even de verwarring weg te halen. Ze weten dan immers best wel dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is en vlakbij Schiphol ligt…ze moeten alleen even zien hoe dat op dat simpele kaartje is aangegeven.

Speelgoed om topografie te oefenen

Ook is er speelgoed waarmee je spelenderwijs topografie kan oefenen; wat dacht je bijvoorbeeld van puzzels met land- of wereldkaarten waarbij je de landen op de juiste plek moet leggen?

Het is spelen / puzzelen, maar stiekem ben je op een andere manier ook weer bezig met topografie. En juist door iets op verschillende manieren te oefenen in plaats van alleen maar te stampen zorgt er voor dat het beter blijft hangen, ook op de lange termijn.

Puzzels met landkaarten

12x Topografie voor kinderen leren in de klas of thuis oefenen - Mamaliefde

Er zijn diverse puzzels met landkaarten als print. Van Nederland tot Europa of zelfs Wereldkaarten. Deze zijn er in verschillende varianten, waarvan de puzzels van Ravensburger gebruik maken van de officiële kaarten die ook gebruikt worden tijdens de citotoets.

Op deze manier kan je kind op een andere maar toch speelse manier bezig zijn met het leren van de steden, rivieren en landen.

Maxi Loco topografie

12x Topografie voor kinderen leren in de klas of thuis oefenen - Mamaliefde

Met Maxi Loco oefenen kinderen op een andere en leuke manier met wat ze op school geleerd hebben. Met dit unieke spelsysteem kunnen kinderen zelf controleren of ze de opdrachten goed hebben gemaakt.

Met de opdrachten in het boekje kun je op verschillende manieren de topografie van Nederland  of Europa oefenen. Aan bod komen onder andere provincies, gebieden en streken, rivieren, wateren en steden.

Tiptoi wereldatlas

12x Topografie voor kinderen leren in de klas of thuis oefenen - Mamaliefde

Dit is vooral geschikt voor jongere kinderen om alvast spelenderwijs kennis te maken met topografie en nog niet zozeer om ook te oefenen. Op onze aarde is veel te ontdekken.

Met tiptoi® gaan kinderen op een reis rond de wereld en leren ze continenten, zeeën, landen en hoofdsteden kennen. Ze tippen zelf met de tiptoi® op de plaatjes in het boek of op de kaart en horen daarbij passende geluiden, liedjes en spannende informatie.

Met tiptoi® ontdekken kinderen spelenderwijs de continenten en zeeën, landen en hoofdsteden.

Herhalen blijft het toverwoord

Even doornemen en denken dat je het dan wel echt weet, dat werkt vast bij een enkel kind, maar bij de meesten toch echt niet. Begin dan ook op tijd met leren en herhaal iedere keer opnieuw het geleerde.

Maar ja, dat geldt eigenlijk voor al het stampwerk, zoals topo, woordjes leren of bijvoorbeeld begrippen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)