Skip to Content

Wat kun je doen als je kind zich verveelt; 10 tips tegen verveling

Wat kun je doen als je kind zich verveelt; 10 tips tegen verveling

“Mám, ik weet niet wat ik moet doen…” Je zucht eens diep en wil het liefst een oplossing aandragen waarmee kindlief lekker aan het spelen gaat. Maar wat je ook zegt, niets is goed en helpt tegen verveling. Meneer of mevrouw heeft nergens zin in.

Zucht, en dan regent het ook nog. Dus naar buiten sturen is ook al niet echt mogelijk. Wat kan je in zo’n situatie nu het beste doen? En waarom kan je zoon of dochter niet gewoon zelf eens iets gaan doen? Je bent toch zeker zijn slaaf niet…

Vervelen is niet erg

Bedenk dat ‘zich vervelen’ eigenlijk helemaal niet zo erg is. Sterker nog: je kind leert er juist van. Het kan even tot zichzelf komen en zelf dingen gaan verzinnen. Maar dan moet jij natuurlijk niet meteen een beeldscherm voor zijn neusje houden!

Eindelijk even rust in zijn hoofd om zo alle prikkels die op hem af zijn gekomen te kunnen verwerken. En uiteindelijk weet hij vast zelf wel iets om te gaan doen! Uit onderzoek is gebleken dat vervelen juist creatiever maakt en ervoor zorgt dat een kind in oplossingen leert denken.

Als je dit in je achterhoofd houdt, kan je vast ook langer voet bij stuk houden en “nee” zeggen als hij om beeldschermtijd vraagt…

Geef uitdaging

Een kind kan zich vervelen omdat het niet genoeg geprikkeld wordt. Voor zo’n kind kan je leuke spelletjes verzinnen die hem of haar juist uitdagen. Uitdaging zorgt voor motivatie.

Houdt je kind van puzzels of andere moeilijke dingen? Prima, zorg dan dat er puzzels voor handen zijn die voor jouw zoon of dochter een uitdaging zijn, maar pas op dat je ook weer niet overdrijft. Te moeilijk zorgt ook voor afhakers!

 Spreek een tijd af

Zet een eierwekker en spreek af dat als je kind tien minuten rustig zit te spelen of te lezen jij daarna iets met hem of haar gaat doen. Geef het complimenten als het ook daadwerkelijk lukt. Ga daarna even gezellig samen iets ondernemen.

Ook een kind kan moe zijn

Vervelen kan ook komen doordat je kind geen fut heeft om te spelen. Heb je het idee dat het dit is? Maak er dan een gezellig “lekker-lui-zijn-dagje” van.

Heerlijk op de bank hangen met een leuke film, samen met mama op bed liggen terwijl ze voorleest: gewoon lekker lui doen dus. Gezellig samen met mama of papa en zo weer even bijtanken…

Maak een lijst

Heeft je kind vaker last van verveelmomenten? Probeer samen met jouw uk een lijst te maken met leuke dingen, die het kind natuurlijk zelf mag verzinnen.

Geef hem deze lijst als hij zich verveelt: met een beetje geluk vindt hij een leuk idee! En eigenlijk heeft hij het ook nog zelf verzonnen!

Laat hem dat ook weten zodat hij zelf ook gaat snappen dat hij heel goed zelf dingen kan verzinnen om te doen. Complimentjes geven doet wonderen!

Leer het kind dat niets doen mag

Maak je kindje duidelijk dat vervelen niet geeft. Misschien denkt hij wel dat hij altijd iets MOET doen. Leg uit dat jij het weleens lekker vindt om niks te hoeven.

Misschien is dat wel een opluchting voor jouw kleine en gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Een wereld van even lekker tot rust komen!

Aandacht is een toverwoord

Aandacht is wat een kind wil en niets anders. Dus verveelt het zich echt wel of wil hij gewoon niets anders dan jouw onverdeelde aandacht? Aan jou de keus of je hier wel of niet in meegaat.

Als je samen iets gaat doen, doe het dan ook met plezier. Een ouder die je wel aandacht geeft, maar wel op een negatieve manier, is ook niet helemaal de bedoeling…

Heb je wel zin maar weinig tijd? Spreek dan duidelijk af dat je straks weer iets anders moet doen! Duidelijkheid werkt het beste.

Alleen spelen afgeleerd

Kan het zo zijn dat je kind echt altijd vermaakt wordt? Door jou zelf, een broertje of zusje of dat hij anders altijd wel een beeldscherm tot zijn beschikking heeft? In zo’n geval kan het zijn dat een kind het alleen spelen gewoon nooit geleerd heeft.

Is er dan even niemand bij de hand, dan weet hij dus ook echt niet wat hij moet doen en slaat de verveling toe en soms zelfs de paniek.

Je zult het vrouwtje of mannetje helpen als het gaat leren om zichzelf te vermaken. Doe dit stapsgewijs. Werk bijvoorbeeld met stickertjes en zeker met complimenten als het goed gaat.

Spreek een tijd af dat het kind even alleen moet spelen en je kunt hier een beloningssysteem aan vast koppelen om het kind extra te motiveren. Zo open je nieuwe manieren voor je kind om zichzelf te leren vermaken.

Samen aan het werk

Heeft jouw wurm gewoon een baaldag en loopt het echt met zijn ziel onder zijn arm? Vaak vinden ze het wel leuk als ze echt even mogen helpen. Koken, samen iets lekkers bakken of werken in de tuin: je kind voelt zich nuttig, zeker als het ook nog eigen taken krijgt.

Zorg voor MINDER speelgoed

Klinkt heel tegenstrijdig, maar zorg voor overzicht in de speelgoedhoek. Teveel speelgoed zorgt ervoor dat je kind niet meer weet waar hij nu mee spelen zal. Hij of zij kan zich beter concentreren als er minder keus is én je kunt afwisselen met het speelgoed. Daardoor blijven dingen leuk en zal hij of zij dus minder snel uitgekeken zijn op het speelgoed.

Samen het speelgoed even opruimen kan trouwens ook helpen. Je maakt een grote kans dat jouw kleine iets tegenkomt waar hij of zij opeens heel graag mee wil gaan spelen: missie geslaagd!

Heb jij nog een gouden tip voor als je kind zich verveelt?

Wil Cats
Volg me via: