Skip to Content

Nieuwe partner voorstellen aan ex of kinderen; wanneer en tips goede relatie

Nieuwe partner voorstellen aan ex of kinderen; wanneer en tips goede relatie

Als je gaat scheiden, is er grote kans dat je na verloop van tijd een nieuwe liefde tegenkomt. Hoe introduceer je het beste een nieuwe partner bij familie? En nog belangrijker: bij je eigen kinderen? Het laatste wat je wilt is dat ze denken dat je hun vader of moeder ‘vervangt’. En je gunt ze vooral een stabiele situatie.

Na grondig onderzoek hebben we diverse tips van experts voor je op een rij gezet. Want scheiden gaat altijd met veel emoties gepaard. Zo is het ook met dit nieuwe hoofdstuk.

Neem de tijd om erachter te komen hoe serieus jullie relatie samen is

Bijna alle experts raden aan om eerst zonder kinderen rustig te onderzoeken hoe goed jullie match samen is. Dus veel daten en praten. Hoe zien jullie de toekomst voor je? Heeft de ander ook kinderen? Bespreek dan eens hoe je de opvoeding voor je ziet.

Een bekende journaliste en zelf gescheiden, heeft met haar vriend de constructie: je let op je eigen kind(eren) en ik op de mijne. Pas als er echt gevaar dreigt, bijvoorbeeld omdat het kind van je partner zich dreigt te verbranden of te vallen, komt ook de ander in actie.

Dit hoeft natuurlijk niet jullie afspraak en tactiek te zijn. Even een voorbeeld van een ervaringsdeskundige.

Door er eerst samen achter te komen of jullie goed matchen, weet je hoe de basis is. En zo voorkom je dat je je kinderen vaak aan nieuwe liefdes voorstelt. Want hoe fijn het ook is om een nieuwe liefde te hebben, je wilt voorkomen dat je kind ook te maken krijgt met veel afscheid.

Of als je uit een relatie met veel ruzie en spanning komt, dit binnen de kortste keren met je nieuwe partner ook weer gebeurt. Spreek af in de weekenden dat je kind bij de andere ouder is.

Een neutrale ontmoetingsplek

Als je zeker bent van de basis en je nieuwe liefde graag aan je kinderen wilt voorstellen, rijst de vraag: waar en hoe dan? Mediators geven de tip om dit op een neutrale plek te doen. Dus niet als ze de slaapkamerdeur opendoen en ineens zo kennis maken met je nieuwe partner.

Nee, het beste is in een speel- of dierentuin. Jonge kinderen zullen dit makkelijker opnemen dan bij oudere kinderen.

Bij oudere kinderen komt allereerst een heel scala aan emoties voorbij. Ze hebben langer meegemaakt dat je met hun vader of moeder samen was. En ze voelen zich loyaal naar beide ouders. Dit kan voor innerlijke conflicten zorgen.

Een nieuwe relatie kan ervoor zorgen dat ze de hoop dat hun ouders weer bij elkaar komen, wordt stilgezet. Heb hier oog en oor voor! Stel nooit een nieuwe partner voor als hun nieuwe vader of moeder.

Maak het niet te groot

Je kunt het beste eenvoudig en zonder teveel poespas je nieuwe partner introduceren bij je kinderen. Denk aan: ‘Dit is mama’s vriend en hij heet… Hij gaat vandaag een dagje mee naar de speeltuin/dierentuin. Of: ‘Vanavond komt… bij ons poffertjes eten’.

Doseer je fysieke uitingen

Je bent verliefd en wilt het liefste de hele dag hand in hand lopen, knuffelen en zoenen? Best begrijpelijk. Maar doe dit liever gedoseerd als je je kind erbij is. Laat je kind eerst uitgebreid wennen aan je nieuwe liefde.

Maar ook je partner aan je kind. Geef ze tijd en ruimte om elkaar dingen te vragen. En ook een activiteit samen ondernemen is goed voor de onderlinge band. Dit kan pas als ze elkaar als veilig ervaren.

Licht de andere ouder in

Het is heel fijn als je nog steeds on speaking terms met de andere ouder van je kind bent. Dit zal best wel eens hard werken zijn en flink je woorden of emoties inslikken.. Maak je nieuwe liefde ook bij je ex bespreekbaar.

Dit allereerst uit respect voor je ex. Hij of zij heeft er recht op te weten dat er een nieuw iemand in de omgeving van jullie kind bij zal zijn. Daarnaast is het ook fijn als je kind thuis over je nieuwe vriend of vriendin kan praten.

Probeer overeen te komen dat je nooit negatief over de ander spreekt waar je kind bij is. Als dit lastig is, schakel dan een mediator in.

Andersom geldt dit ook: als je ex een nieuwe partner heeft, waar jij het zelf moeilijk mee hebt, uit dit dan niet bij de kinderen. Probeer ze niet uit te horen over de ander. Maar uit je emoties bij een goede vriend(in) of familie.

Geef je kind ruimte

Of je nu lang of kort alleenstaand was, het is voor ieder kind wennen. Geef hier ruimte voor. Misschien kun je afspreken dat je kind naar een eigen, fijn plekje kan gaan op zijn slaapkamer bijvoorbeeld als deze even overmand wordt door alles.

Probeer het niet als aanval op jouw keuze te zien. Er zijn gezinnen waarin ze op vaste dagen de afspraak hebben dat de nieuwe partner aanschuift. Voor het avondeten of om mee te kijken bij de voetbalwedstrijd. Deze gezinnen bouwen dit in intensiteit op.

Het kan erbij horen dat je kind de ander uitprobeert. Of ineens een grote mond tegen je opzet. Jonge kinderen kunnen last krijgen van verlatingsangst of een terugval hebben in bedplassen.

Niet iedereen kan emoties goed benoemen. Jonge kinderen maar ook pubers kunnen overhoop liggen. Ze gunnen je diep van binnen echt een nieuwe liefde, maar denken ook aan de andere ouder. Als je er niet uitkomt, denk dan eens aan een speeltherapeut of kinderpsycholoog. Deze kan je kind en jullie door deze nieuwe fase heen loodsen.

Samenwonen

Er is geen ideale tijd voor het samenwonen. De ene expert zegt na een jaar, de ander langer of korter. Het belangrijkste is om dit op te bouwen. Laat je nieuwe partner eerst een aantal keren logeren. Daarna een dag met een logeerpartijtje en dan een weekend

. Probeer echt pas dit op te bouwen als de situatie stabiel is. Heeft je nieuwe partner zelf ook kinderen? Dan kun je de kinderen onderling ook aan elkaar laten wennen op dezelfde manier.

Er zijn gezinnen die bij samenwonen de kinderen allemaal op 1 weekend laten komen. Andere ouders houden dit gescheiden. Dus het ene weekend de kinderen van de één en het andere weekend van de ander. Aarzel niet om hulp en begeleiding hierbij te vragen.

Een samengesteld gezin is een lastig proces. En hoe mooi is het, als je na een tijd van voorzichtig opbouwen dan met elkaar aan tafel zit. Gezamenlijk op vakantie gaat. En de kring van opvoeders voor je kind nog groter wordt.

Mirjam de Stigter