Skip to Content

Gebroken nachten met baby; Tips voor als je pasgeboren baby niet slaapt of onrustig is en veel beweegt

Gebroken nachten met baby; Tips voor als je pasgeboren baby niet slaapt of onrustig is en veel beweegt

Gebroken nachten… welke kersverse ouder heeft er niet mee te maken? Ook Marieke, moeder van 3 kinderen, stond heel wat nachten naast haar bed. Maar kind nummer 2, zoontje Stef, maakte het pas echt bont.

Overdag was hij een prachtig en lief knulletje met een enorme bos donker haar. Zodra het avond werd veranderde hij in een draakje, een huilbaby. Maandenlang was hij ’s nachts niet stil te krijgen.

Onze oudste dochter Lene was, en is, een makkelijk meisje. De nachtvoedingen vond ik pittig, maar zodra ze gevoed was sliep ze meestal gewoon verder.

De periodes tussen de voedingen werden steeds langer en op een gegeven moment sliep ze door. Appeltje eitje. Zo werkt het dus bij baby’s, dacht ik naïef.

En toen werd onze zoon Stef geboren. Een schatje met grote blauwe kijkers en een enorme bos zwart haar. Maar ook een jongetje dat vanaf seconde één het niet eens was met wat we ook deden. Gebroken nachten kon ik het niet eens noemen, hij sliep ’s nachts gewoon nauwelijks. Hij huilde en huilde.

We accepteerden het, uiteraard, de eerste weken. Het hoort er toch bij. Maar de weken werden maanden en nog steeds huilde hij.

Er was maar één manier om hem stil te houden: in de draagdoek, hussend en sussend. Zo bracht ik dus mijn dagen door; wandelend, kokend, boodschappen doen, dochter in bad en naar bed brengen…

Alles met Stef in de draagdoek. Het verbaasde me hoe handig ik daar in werd. De dagen kwamen we zo wel door, maar de nachten bleven rampzalig.

Dertig minuten laten huilen?

Via het consultatiebureau kwam ik niet veel verder. “Mevrouw, u verwent hem te veel. Gewoon laten huilen. Dertig minuten, daar is niets mis mee.” Zo lang laten huilen stuitte me tegen de borst, daar begon ik niet aan.

Bovendien waren er momenten geweest dat we van pure vermoeidheid in slaap waren gevallen en hem niet gehoord hadden. Het hielp allemaal niets om de gebroken nachten te voorkomen.

Na zes maanden verlof moest ik weer naar kantoor. Ik herinner me nog goed hoe ik zwalkend van vermoeidheid op een paar uur slaap probeerde te werken.

De wc bood uitkomst, daar kon ik voor vijf minuten even mijn ogen dicht doen. En koffie, liters koffie…

Een peuter die slaapt!

Uiteindelijk is het goed gekomen met onze Stef. Na 8 maanden volgde een doorverwijzing naar de kinderarts, waar bleek dat Stef chronische bronchitis had. Een aantal maanden later met flink wat medicijnen achter de kiezen veranderde hij in een blije peuter. Een peuter die, jawel, sliep!

Maar het feit dat ik er op het moment zelf zo alleen voor stond en dat er online zo weinig te vinden was over baby’s en slapen frustreerde me. Alle jonge ouders hebben immers te maken met gebroken nachten, sommigen (lucky ones!) een paar weken en de meesten (heel normaal!) een paar maanden.

Moe zijn we allemaal in die periode, en onzeker. Het leidde tot de website slaapbabyslaap waarop ik alle kennis deel.

Niet om ouders te vertellen hoe ze het móeten doen, maar om tips te geven en ouders zelf te laten uitzoeken wat bij hen het beste past.

Als er geen medische oorzaak ten grondslag ligt aan de gebroken nachten, heeft het vaak te maken met de indeling van de dag. Om je op weg te helpen de belangrijkste tips voor rustige nachten, voor jezelf én je baby.

Baby slaapt onrustig

Als je baby in zijn slaap veel beweegt, vraag je je misschien af of dat erg is. Komt je kindje zo wel tot rust? Nu kan dat meerdere oorzaken hebben. Zo kan het afhangen van het soort slaap waar je kindje mee bezig is.

Er zijn meerdere fases te onderscheiden in slapen. Deze fases doorlopen we, bij gezonde slapers in ieder geval, allemaal meerdere keren per nacht.

Bij de actieve slaap is je kindje nog bezig met alles te verwerken. Ook kan hij schrikken van eventuele eigen ongecontroleerde bewegingen.

Hierdoor kan hij gaan huilen en jullie gebroken nachten bezorgen. In deze slaap kan het ook zo zijn dat je kindje gekke gezichtjes trekt, geluiden en bewegingen maakt en je bijvoorbeeld ziet dat zijn oogjes bewegen.

Dit is dus heel normaal en in deze fase kan je je kindje ook beter gewoon lekker met rust laten. Zo krijgt hij de kans om alles te verwerken en vanzelf rustig te gaan worden in de volgende slaapfase.

In de zogenaamde stille slaapfase zal je kind echt ontspannen en in deze fase floreren ook de groeihormonen. Heb je het idee dat het je kindje echt niet lukt om tot rust te komen, dan kan je dit bespreken op het consultatiebureau.

Inbakeren kan een uitkomst zijn, maar dit moet wel op de juiste manier gebeuren! Als dit niet goed gedaan wordt, kan het gezondheidsrisico’s met zich meenemen, dus ga nooit zelf zomaar iets doen.

Laat je hier goed over voorlichten. Ook dit kan het consultatiebureau voor jou doen. Maar er zijn meer dingen die je zelf kunt uitproberen:

  • Zorg voor voorspelbaarheid voordat je kindje gaat slapen. Een vast ritme dus. Verschoon op een vaste plek, zorg voor eenzelfde muziekje of zing zelf iets en voorkom onnodige afleiding. Rust, reinheid en regelmaat, zullen we maar zeggen
  • Daarop inhakend: zorg voor een fijne omgeving waar het goed toeven is. Dus niet te warm of te koud, lekker schoon en fris en let ook op de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Er zijn kinderen die echt moeite hebben om in slaap te vallen als het te licht is. Daarnaast leer je een baby zo ook een juist dag- en nachtritme aan
  • Leg je kindje op tijd in bed. Langer wakker houden in de hoop dat ze dan in slaap vallen werkt meestal eerder averechts.
  • Oververmoeide kindjes zullen namelijk nog meer moeite hebben om tot rust te komen
  • Wakker in bed leggen kan helpen om je kindje te leren zelf in slaap te vallen

6 tips voor rustige nachten met een baby

Accepteren….

Je pasgeboren baby wordt heel vaak wakker. Echt. Heel. Vaak. Dat is namelijk wat pasgeboren baby’s doen.

Verhalen over baby’s die direct doorslapen? Ongetwijfeld zullen die er zijn, maar het zijn uitzonderingen.

Het is heel normaal dat baby’s ’s nachts wakker worden. Pas na zes maanden gaan doorslapen is eigenlijk heel normaal. Stel dus je verwachtingen bij en accepteer dat je baby nog geen volle nacht kan slapen. En die gebroken nachten er dus gewoon bij horen.

Creëer je eigen gewoontes en routines

Gebruik deze maanden om gewoontjes te creëren, zoals een slaaproutine. Bij elk slaapje volg je dezelfde handelingen, bijvoorbeeld: pyjamaatje aan, liedje, een kusje en in bed.

Wat je doet maakt eigenlijk niet uit, zolang het maar rustig is en elke dag hetzelfde. Daardoor herkent je baby het ritueeltje en weet hij wat er gaat gebeuren: namelijk slapen.

Uit onderzoek blijkt dat baby’s met een vast slaapritueel zich makkelijker overgeven aan de slaap. Bovendien is zo’n ritueeltje ook een heel fijn moment, geniet ervan!

Maak een onderscheid tussen dag en nacht

Leer je baby het verschil tussen dag en nacht. Overdag is het licht, ’s nachts is het donker.

Overdag mag er bij het slaapje echt wel wat licht in de kamer schijnen, zorg er voor dat het in de avond en nacht echt donker is. Gooi zodra het ochtend is de gordijnen lekker open en zorg voor veel daglicht.

Extra tip: naar buiten gaan in de ochtend helpt hierbij enorm. Het ochtendlicht zorgt voor een gezond dag- en nachtritme. Ook voor jezelf!

Bouw prikkels af

Ongeveer een half uur voor bedtijd bouw je de prikkels af. Geen harde geluiden, geen tv, geen wilde spelletjes. Het helpt je baby ontspannen. Een warm bad doet ook wonderen.

Nachtvoeding? Zo min mogelijk contact

Het is verleidelijk, zeker in de eerste weken. Ook in de nacht wil je je kleintje knuffelen en met hem brabbelen.

Niet doen! Maak je er ’s nachts een feestje van, dan heeft je kindje een reden om ’s nachts om je te roepen, hij mist de gezelligheid.

Hoe stiller je bent bij de voeding, hoe makkelijker je kindje daarna weer verder slaapt. Dat geldt zelfs voor oogcontact. Leg je baby na de voeding weer in het wiegje? Kijk dan niet in de ogen.

Reageer niet op elk geluidje

De truc tot doorslapen is dat je baby zichzelf gerust kan stellen zodra hij wakker wordt. Geef hem dus de kans om dat te leren. Hoor je je baby?

Luister dan even. Je zal ontdekken dat je baby heel wat geluidjes in zijn slaap maakt. Bij wat pruttelen blijf je luisteren. Gaat je baby huilen? Uiteraard troost je hem dan.

En onthoud, eens gaan alle baby’s slapen. Ik kon die opmerking niet meer horen toen we midden in de gebroken nachten zaten, maar het is echt waar.

Wat hielp bij jou om je baby te laten doorslapen?

Floortje