Veel activiteiten en uitjes zijn niet meer mogelijk; je kan niet even naar het zwembad, een dierentuin bezoeken is niet meer mogelijk en ga zo maar door. Maar of je dan de hele tijd binnen moet zitten? De een vindt van wel; want dat is de enige manier om het virus het hoofd te bieden. De ander is daar wat gemakkelijker in en maakt van een bezoek aan de supermarkt een familie-uitje. Wat het beste is; naar mijn mening ligt dat er tussen in. Helemaal binnen blijven, is gelukkig nog niet verplicht.

De kinderen mogen nog even naar buiten en het is de vraag hoe lang dat nog kan of dat er verdere maatregelen worden genomen. Daarom neemt manlief de kinderen iedere dag ongeveer anderhalf uur mee naar buiten; lekker even de frisse buitenlucht in en ik heb dan anderhalf uur werktijd of tijd om telefoontjes te plegen. Wat voor uitjes nog wel geschikt zijn? De natuur! Even terug genieten van al het moois wat de wereld heeft te bieden nu de lente er aan komt.  Ver reizen is ook zeker niet nodig; het perfecte moment om je eigen omgeving wat beter te leren kennen! Wist je trouwens dat je ook prima kan reizen vanuit huis ondanks corona!

Let op: Volg natuurlijk altijd de adviezen en maatregelen van het RIVM op.
Zorg dat je minimaal 1,5 m afstand houdt tot anderen en blijf binnen als je hoest of verkouden bent.

Stoepkrijten

Even lekker creatief, maar dan wel in de buitenlucht. Maak zo van de straat een vrolijk geheel. Helemaal leuk als de andere kinderen in de straat ook een aandeel leveren. Dat hoeft niet allemaal tegelijk, maar als iedereen omstebeurt een stukje tekent wordt het een vrolijk geheel voor de mensen die nog buiten lopen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om allemaal hartjes te tekenen om er zo een #hartjesstraat van te maken?

Lees ook: Stoepkrijten

Stoepkrijtparcours

Wat momenteel ook helemaal in is; het stoepkrijtparcours! Met stoepkrijt wordt er een baan getekend op de weg al dan niet met hindernissen. Je moet bijvoorbeeld zigzaggen, springen, hinkelen, rondjes draaien, ergens overheen of onderdoor, rondje om de lantaarnpaal, op een been springen of juist met twee. Het kan allemaal. Je kan er zelfs wat educatieve elementen in verwerken door bijvoorbeeld een letterveld waar ze hun naam moeten spellen of met rekensommetjes waarbij ze naar het antwoord moeten huppen.

In de tuin spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin kan je prima spelen. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen alles kan. Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken. Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En super leuk om daarna een mierenboerderij  (hier) te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

Trampoline

Een absolute musthave op dit moment om te hebben is toch wel een trampoline; groot, klein, ingebouwd of met net eromheen dat maakt niet uit. Zolang de kinderen maar even de ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen! En stiekem is het zelf ook wel leuk om even te springen en zo in beweging te blijven ;-)

Balspelletjes

Een bal en meer heeft je kind niet nodig om zich te vermaken. Om voetbal mee te spelen, te kegelen, of om het populaire spel kingen te spelen. Alleen, met broertjes of zusjes of als je afstand bewaard met een vriendje.

Knikkeren

Vroeger had iedereen wel een knikkerzak waarmee je ging spelen op straat of op het schoolplein. Had je gewonnen dan mocht je de knikkers van een ander hebben. En ohoh, wat een probleem als je dan toch je lievelingsknikker kwijt was. Of je je kalebas kwijt raakte; want grotere knikkers waren natuurlijk ook meer waard.

Spelen met zand

Als moeder ben je misschien wat terughoudend, maar spelen met zand is altijd een groot succes. Een traditionele schelp in de achtertuin, of gewoon een berg met zand. Een schepje en emmer, auto of een emmer water en ze zullen zich niet vervelen! Liever geen zand; ga dan voor kinetisch zand waar je buiten mee kan spelen of gekleurde rijst.

Lees ook: Zandbak voor kinderen
Lees ook: Spelletjes met zand

Zwembadje vullen

Heb je nog een opblaaszwembadje liggen? Nee, dan bestel je hem eenvoudig online of kan je ze bij de action vinden. Niet alleen grappig voor in huis maar met dit weer ook heerlijk voor buiten. Iets te fris voor water, vul hem dan met ballenbadballen! En de glijbaan in het bad laten eindigen is natuurlijk helemaal het einde!

Spelen met water

Geef ze een emmer, wat kleine waterpistooltjes, een paar sponsen of een kwast en ze zullen zich niet vervelen. Heerlijk spelen, kliederen en verven met water. En het grote voordeel; geen rommel!

Lees ook: Spelen met water
Lees ook: Spelletjes met waterballonnen

Buiten creatief zijn

Lekker buiten op een picknicktafel kleuren en knutselen. Gewoon lekker binnen naar buiten brengen! Wel even opletten dat het niet te hard waait en het kunstwerk gelijk weer wegwaait.

Spelen met de natuur

Verzamel takjes, steentjes, bloemen en andere materialen die je tegenkomt tijdens een rondje wandelen of in de achtertuin. Hier kan je allemaal leuke dingen mee doen; wat dacht je bijvoorbeeld van stenen verven, een schilderij maken met natuurlijke materialen, stokken slijpen, katapulten maken, knikkerbanen maken van hout en ga zo maar door.

Rollenspel

Ook rollenspel is prima geschikt voor buiten; lekker de poppen naar buiten brengen om vadertje en moedertje te spelen. Of een theekransje organiseren met ‘zelfgebakken’ koekjes. Of wat dacht je van een kleedje buiten leggen voor de playmobil of lego om te spelen! De poppetjes kunnen gelijk mooi op ontdekkingsreis door het huis. En autoś, brandweerwagens of andere wagens doen het natuurlijk ook goed.

Buiten sporten

Gezellig met zijn allen buiten sporten en oefeningen doen, al dan niet op muziek.

Tuinieren

Sowieso is het voorjaar een heerlijk moment om de tuin zomerklaar te maken. En dat is zeker nu ook mogelijk. Onkruid verwijderen en eventueel veranderingen aanpakken en alles goed schoonmaken is nu het ideale moment. Geen tuin maar een balkon; koop dan wat planten (steun je gelijk de middenstand) en maak het zo een stuk gezelliger en groener!

Picknicken

Lekker ‘ouderwets’ picknicken; mijn kinderen vinden dat altijd super en het hoeft echt niet heel ingewikkeld of uitgebreid. Smeer een lunchtrommeltje zoals je normaal ook zou doen voor school, drinkbekers mee en zoek een gezellig plekje op om te eten. Vaak is het ‘buitenshuis eten’ al genoeg om er een leuke middag van te maken.

Lees ook: Picknick met kinderen ideeën

Berenjacht spel Nederland

Misschien is het je al eens opgevallen; al die vrolijke beren voor het raam. Die staan er niet zonder reden. In navolging van landen zoals Australië, België en Frankrijk kan je hier nu ook op berenjacht. Op de kaart vind je een overzicht van alle beren per stad of je maakt gewoon een wandeling door de wijk en kijkt goed naar de ramen of je een beer ziet!

Lees ook: Berenjacht spel in Nederland; met kaart, telkaart en tip waar aanmelden

Rondje fietsen, steppen of rolschaatsen

Je hoeft niet per definitie ergens heen te gaan of een bepaalde bestemming te bezoeken, gewoon een blokje ‘om’ is ook erg gezellig. Wie weet kom je een nieuw speeltuintje tegen waar je gezellig kan spelen. Als de kinderen fietsen kan jij ook een stukje hardlopen, of je laat ze mee gaan op de step of rolschaatsen.

De hond uitlaten

Heb je een hond? Dan moet hij natuurlijk ook uitgelaten worden, kan je gelijk mooi even een blokje om lopen.

Geocachen

Geocaching is een erg leuk en actief buitenspel, dat je prima met het hele gezin kunt doen. Zelf heb ik het nu een aantal keer met mijn partner gedaan, maar we zijn zeker van plan dit in de aankomende vakantie ook met onze dochters te doen. Samen de natuur in gaan en zoeken maar! Want daar draait het om bij geocaching, je bent op zoek naar een voorwerp om die vervolgens te scannen of aan te geven binnen de app, dat je die hebt gevonden. Eigenlijk een soort moderne variant van schatzoeken maar dan met behulp van moderne technologie en ook zeker een leuke activiteit met pubers om ze even naar buiten te sturen.

Lees ook: Geocachen Nederland

Walkie talkie

In plaats van geocachen is het ook heel leuk om de kinderen met walkie talkies op pad te sturen.

De speeltuin

Lekker naar de speeltuin toe, vooral aan het begin van de dag in de ochtend of juist aan het einde van de dag rond etenstijd is het er heerlijk rustig. Houdt wel rekening met elkaar, zie je dat er meer willen spelen blijf dan niet te lang. Of als het te druk is loop dan verder of ga op zoek naar een ander speeltuintje.

Het strand

Het strand is groot genoeg voor iedereen, je hebt daar alle ruimte om even heerlijk uit te waaien, zandkastelen te bouwen of wat dan ook terwijl je je ook aan de adviesregels van het RIVM kan houden en minimaal anderhalf meter afstand houden van anderen. Een bezoek aan het strand is altijd heerlijk; of het zonnetje schijnt of het lekker waait. Beide opties zijn zeer aangenaam en heeft zijn charme!

Lees ook: Leukste stranden in Nederland

Het bos

Heerlijk een rondje wandelen door het bos, alleen die geur alleen al is heerlijk. Het bos is ook zeer geschikt voor leuke spelletjes om het voor de kinderen ook leuk te maken of te combineren met een educatieve activiteit. Bomen knuffelen is natuurlijk ook altijd een heel bijzondere ervaring. Ook een kinderfietsje of step zijn ideaal om mee te nemen naar het bos.

Lees ook: Spelletjes in het bos
Lees ook: Mooiste bossen Nederland

Natuurpark

Nederland kent naast de Nationaal Park Hoge Veluwe nog veel meer prachtige natuurparken; loop een rondje over de heide, of over de zandvlakte of door het bos. Grote kans is de enige andere levende wezens die je tegenkomt schapen zijn of een verdwaald paard.

Zwerfafval Bingo

Als je toch naar buiten gaat kan je gelijk ook iets moois doen voor de omgeving; namelijk zwerfvuil opruimen. Liselore heeft daarom een handige bingokaart gemaakt die je hier vindt waar je op kan afstrepen wat je tegenkomt en hebt weggegooid! Mooie manier om kinderen te stimuleren en er een spel van te maken.

 

Wat doen jullie nu buiten?

Lees ook:

Linda van Aken