Is je kind thuis komen te zitten vanwege een kuchje of omdat er geen leerkracht voor de klas staat? Dan kun je overwegen om zelf tijdelijk thuisonderwijs te geven. Dit is net wat anders dan afstandsonderwijs, omdat je als ouder zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je kind en het programma. Dat wil niet zeggen dat je opeens zelf het wiel moet uitvinden, maar wel dat je verantwoordelijk bent voor de randvoorwaarden en het aanbieden van de stof. Veel leerkrachten zijn hier ook mee bezig door te overwegen welke opties er zijn en hoe ze materialen kunnen aanbieden, ook uitgeverijen stellen dit tijdelijk kosteloos beschikbaar zodat je kind gewoon verder kan gaan met dezelfde stof van school en niet opeens moet kennismaken met een heel andere methode. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je kind thuis het onderwijsprogramma kan volgen?
Let op: Dit is tijdelijk, je bent geen juf of meester dus je hoeft geen schooltje te spelen! Het gaat er eerder om het faciliteren.
Word lid van de facebookgroep Lockdown Parenting voor tips en vragen.
Thuisonderwijs Corona
Thuisonderwijs; leer- & werkplek
Zorg ervoor dat je kind een rustige werkplek heeft waar het zonder al teveel afleiding kan werken, dus niet naast de box van een jonger broertje of zusje. Of in de keuken terwijl jij aan het koken bent. Zorg er voor dat er wel een stopcontact of een verlengsnoer aanwezig is zodat de laptop daarop aangesloten kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een bureau (of kantoortje als je dat hebt) of de keukentafel. Als je aan de keukentafel gaat zitten, zorg er dan wel voor dat hij leeg is en je kind geen afleiding heeft van rommeltjes die daar liggen en de ruimte heeft om te werken. Natuurlijk kun je zelf bijvoorbeeld tegenover je kind plaatsnemen, zodat je kind ziet dat jij ook gewoon moet werken.
Natuurlijk kun je ook creatief zijn; thuisonderwijs kan overal. Dus bij mooi weer ook lekker buiten in het zonnetje. Met je kind insecten zoeken en bestuderen kan ook heel educatief zijn!
Dagplanning corona en structuur
Als de leerkracht geen plan heeft kan je zelf ook een planning opstellen. Hiervoor maak een planning per dag van wat je wanneer gaat doen. Houd ook zoveel mogelijk de routine aan. Natuurlijk een pyjamadagje of uitslapen tussendoor kan, het is tenslotte een unieke situatie waar we nu inzitten. Probeer verder gewoon de standaard routine aan te houden, dus wekker zetten, aankleden, ontbijten en dan aan de slag. Op school wordt er vaak gewerkt met een planning wanneer er wat gemaakt wordt, probeer dit zelf ook te bedenken. Zo zorg je voor duidelijkheid en structuur bij je kind dat die houvast echt nodig heeft. Werk niet alleen wanneer je kind of jij daar zin in hebt, maar houd je ook aan deze planning! Laat je kind niet langer dan 20 minuten digitaal werken en zet een timer. Zorg ervoor dat die 20 minuten ook echt gewerkt wordt, en niet een kwartier staren en dan in vijf minuten alsnog even ‘knallen’.
Hoe maak je een dagplanning?
- Maak iedere avond een planning voor de volgende dag; of plan een week vooruit.
- Plan bijvoorbeeld drie blokken in per dag van maximaal 45 minuten; dit zijn 2 x 20 minuten (online en offline) met 5 minuten een energizer. Dat is wellicht minder dan een schooldag, maar als je kind op de laptop werkt vergt dat veel meer van de ogen. Daarnaast is het toch een andere situatie dan in de klas dus maak keuzes wat wel of niet. Zeker als je kind op jouw telefoon, tablet of laptop moet werken zorg je er voor dat ook andere kinderen en jij zelf tijd overhoudt om te werken. Zo zorg je er ook voor dat ze niet heel lang aan hetzelfde blijven werken, maar verschillende dingen doen. Als je kind ergens in zit kan het helemaal doorgaan waarna er geen energie meer is om iets anders (minder leuks) te doen.
- Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een deel rekenen, een deel taal / lezen en een deel wat per dag verschilt zoals toekomstkunde, robotica, creatief etc.
Voorbeeld schema thuisonderwijs
Lees ook: Dagplanning met pictogrammen in plaats van uur tot uur schema
Online tijdelijk thuisonderwijs, ook voor kleuters
Als de leerkracht een pakket heeft samengesteld volg je natuurlijk zijn / haar programma; de leerkracht weet het beste wat aansluit bij het niveau van de klas en sluit aan met waar ze mee bezig zijn. Mocht dat niet het geval zijn, of ben je zelf op zoek naar aanvulling dan vindt je hieronder een aantal handige websites en programma’s. Er zitten een aantal Vlaamse websites tussen, in Vlaanderen zijn de scholen al wat langer dicht. Deze kunnen echter ook in Nederland gebruikt worden!
Thuislessen lezen van Zwijsen
Om het onderwijs tegemoet te komen en de basis door te laten gaan, biedt Zwijsen vanaf vandaag online leeslessen voor thuis aan. Nu verschillende leerkrachten geen les kunnen geven doordat ze hoesten of verkouden zijn, zitten al hele groepen leerlingen thuis. Het RIVM geeft nog geen signalen dat hun advies wordt opgeheven, dus dit kan nog even duren. Lezen is één van de belangrijkste basisvaardigheden en het is van belang dat kinderen dit blijven doen en oefenen. Tachtig procent van de leerlingen in Nederland leert lezen met Veilig leren lezen.
Zwijsen heeft gekeken waar de meeste scholen op dit moment zijn in de methode en heeft van dat lesblok instructievideo’s en PDF’s klaargezet. Het is absoluut niet het idee dat de leerkracht hiermee vervangen wordt, maar dient als noodoplossing voor de leerlingen. In de tijd dat ze thuiszitten, kunnen ze zo het lezen op een veilige manier onderhouden. Zwijsen bekijkt of scholen hier ook behoefte aan hebben bij de andere methodes. De keuze om deze instructielessen voor thuis in te zetten, ligt bij de scholen.
Ouders kunnen hun kinderen die thuis zitten, wel alvast motiveren om een boek te lezen. Ter ondersteuning biedt Zwijsen gratis werkbladen met algemene vragen en opdrachten over boeken aan. Als de leerlingen daarna weer naar school gaan, kunnen ze die samen in de klas bespreken. Zo zetten leerlingen de extra vrije tijd heel nuttig in!
Deze thuislessen vind je hier.
Squla gratis overdag
Squla is een online oefenprogramma voor thuis met meer dan 70.000 games en quizzen in alle schoolvakken. Voor ieder kind in groep 1 t/m 8, op elk niveau. Voor scholen biedt Squla een gratis login, zodat leerkrachten Squla ook in de klas kunnen gebruiken. Veel scholen maken hier ook gebruik van, waardoor je kind er al bekend mee is en gewoon verder kan gaan met de oefeningen. Oefenen met Squla geeft ze zelfvertrouwen en leerplezier. Squla is een aanvulling, bedoeld als hulpmiddel, om elk kind op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo te stimuleren. Doordat ze oefenen op hun eigen niveau, boeken ze snel vooruitgang. Samen met ouders en leerkrachten helpen ze kinderen dagelijks om het beste uit zichzelf te halen.
Meer informatie vind je hier.
Junior Einstein gratis proefabonnement
Op Junior Einstein staan oefeningen bij alle vakken die uw kind op school krijgt. Uw kind kan ze maken op de computer, tablet en mobiele telefoon. De oefeningen zijn door professionals uit het onderwijs opgesteld. Door het maken van deze oefeningen wordt uw kind beter in een vak en zal hij een stuk zelfverzekerder worden. Heb je geen abonnement dan kan je tijdelijk een proefabonnement afsluiten.
Meer informatie vind je hier.
Algemeen
- Junior Einstein; 4 weken gratis proefabonnement
- Squla (tussen 9 en 15 gratis)
- Kids4cito; voor groep 6,7 en 8
- Gynzy; bij oefenen diverse apps; wel even zoeken welke spelletjes passen bij het niveau van je kind
- Xnapda
- Computermeester
- Leskompas
- Kleutersdigitaal; Educatieve apps voor kleuters
- Apps voor kinderen
Taal / lezen
- Veilig Leren Lezen & Estafette van Uitgeverij Zwijssen
- Spellingoefenen.nl
- Online AVI lezen
- Woorden flitsen
- Woorden Trainer
- Liedjeskast
- JufBijtje