Het is nog volop vakantie voor de schoolkinderen in het land. Tijdens deze vakantie zijn er heel wat leuke activiteiten met je kinderen te doen thuis. Ik deel wat activiteiten met je die weinig geld en voorbereiding vragen. In het thema vakantie. 

Vakantie doekoffer of doos

Heb je een mooie doos of koffer thuis staan? Maak er een vakantie doekoffer of doos van. Stop er allerlei spulletjes in waarmee je kind kan spelen in de vakantie. Zo wordt het een spannend koffertje en komen de verhalen vanzelf. Je kan je kinderen ook spulletjes laten verzamelen. Die spulletjes kunnen in de vakantiedoos. Denk aan schelpen en mooie stenen. Daar kun je ook leuk mee knutselen als je weer thuis bent.

Verhalenkoffer

Vul de doos met een schrift, mooie kaarten, een pen en andere snuisterijen. Zo heb je een verhalenkoffer. Laat je kinderen verhalen bedenken en deze opschrijven in het schriftje. Laat ze allerlei snuisterijen zoeken van de vakantie waar ze zelf verhalen bij kunnen verzinnen. Ik kreeg dit koffertje van Circus Patz.

Kaartenpuzzel

Verzamel mooie vakantiekaarten. Of leuke zomerse kaarten. Kaarten die je zelf koopt op het vakantieadres of die je krijgt. Maak hier een puzzel van. Je kunt grote stukken uitknippen of kleine. En in allerlei verschillende vormen. Je kunt ook je kind laten knippen. Teken dan op de achterkant de lijnen uit om over te knippen. Of laat je kind dit vooraf tekenen. Goed voor de fijne motoriek.

Je kind kan lekker puzzelen met de zelfgemaakte puzzel. Om het moeilijker te maken kun je verschillende puzzels maken en deze door elkaar leggen. Of maak er een wedstrijdje van. Wie heeft als eerste de puzzel klaar?

Lichtje maken

Bij de vakantie hoort lang buiten kunnen zitten. Het liefst ’s avonds met een gezellig kaarsje. Of een speciale citroenkaars tegen muggen. Een mooi potje voor buiten waar je de kaars in kunt doen, kun je makkelijk zelf maken. Koop verschillende kleuren washi-tape. Wikkel deze om en om om een goed schoon gemaakt jampotje. Stop een kaars in het glas en je potje is klaar.

Onder water

Bij het thema vakantie denk ik meteen aan de zee. Wat is daar veel te zien! Je kunt een stukje van de zee mee nemen je huis in. Verzamel allerlei schelpen, zend, steentjes en ander materiaal van het strand. Hier kun je mooie flessen mee maken om de zee te blijven zien.

Sensomotorische fles

Stop die mooie steentjes, zand en schelpen in een fles en maak er een sensomotorische fles van. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Kwal in een fles

Helaas vind je ook vaak kwallen in de zee, bah! Je kunt een kwal verstoppen in een fles, zodat hij je niet meer kan steken. Of er zelf eentje maken van een plastic zakje. Een kwal die je niets doet, geen eten hoeft, maar wel mooi als huisdier kunt bewaren. Hoe je dat maakt, lees je hier.

Veel vakantieplezier! 

Lees ook

  • Knutselen zomer; thema knutselwerkjes peuters kleuters
Maike Douglas
Volg me op