Het is nog volop vakantie voor de schoolkinderen in het land. Tijdens deze vakantie zijn er heel wat leuke activiteiten met je kinderen te doen thuis. Ik deel wat activiteiten met je die weinig geld en voorbereiding vragen. In het thema zomer & vakantie.

Vakantie doekoffer of doos

Heb je een mooie doos of koffer thuis staan? Maak er een vakantiedoekoffer of -doos van. Stop er allerlei spulletjes in waarmee je kind kan spelen in de vakantie. Zo wordt het een spannend koffertje en komen de verhalen vanzelf. Je kunt je kinderen ook spulletjes laten verzamelen. Die spulletjes kunnen in de vakantiedoos. Denk aan schelpen en mooie stenen. Daar kun je ook leuk mee knutselen als je weer thuis bent.

Thema zomerspelletjes & activiteiten

Verhalenkoffer

Vul de doos met een schrift, mooie kaarten, een pen en andere snuisterijen. Zo heb je een verhalenkoffer. Laat je kinderen verhalen bedenken en deze opschrijven in het schriftje. Laat ze allerlei snuisterijen zoeken van de vakantie waar ze zelf verhalen bij kunnen verzinnen. Ik kreeg dit koffertje van Circus Patz.

Kaartenpuzzel

Verzamel mooie vakantiekaarten. Of leuke zomerse kaarten. Kaarten die je zelf koopt op het vakantieadres of die je krijgt. Maak hier een puzzel van. Je kunt grote stukken uitknippen of kleine. En in allerlei verschillende vormen. Je kunt ook je kind laten knippen. Teken dan op de achterkant de lijnen uit om over te knippen. Of laat je kind dit vooraf tekenen. Goed voor de fijne motoriek.

Je kind kan lekker puzzelen met de zelfgemaakte puzzel. Om het moeilijker te maken kun je verschillende puzzels maken en deze door elkaar leggen. Of maak er een wedstrijdje van. Wie heeft als eerste de puzzel klaar?

Lichtje maken

Bij de vakantie hoort lang buiten kunnen zitten. Het liefst ’s avonds met een gezellig kaarsje. Of een speciale citroenkaars tegen de muggen. Een mooi potje voor buiten waar je de kaars in kunt doen, kun je makkelijk zelf maken. Koop verschillende kleuren washi-tape. Wikkel deze om en om om een goed schoongemaakt jampotje. Stop een kaars in het glas en je potje is klaar.

Onder water

Bij het thema vakantie denk ik meteen aan de zee. Wat is daar veel te zien! Je kunt een stukje van de zee meenemen je huis in. Verzamel allerlei schelpen, zand, steentjes en ander materiaal van het strand. Hier kun je mooie flessen mee maken om de zee te blijven zien.

Sensomotorische fles

Stop die mooie steentjes, zand en schelpen in een fles en maak er een sensomotorische fles van. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Kwal in een fles

Helaas vind je ook vaak kwallen in de zee, bah! Je kunt een kwal verstoppen in een fles, zodat hij je niet meer kan steken. Of er zelf eentje maken van een plastic zakje. Een kwal die je niets doet, geen eten hoeft, maar wel mooi als huisdier kunt bewaren. Hoe je dat maakt, lees je hier.

Spelletjes voor in de straat

Woon je op een woonerf en kan er dus buiten ook van alles gedaan worden? Dan heb je misschien iets aan deze ideetjes:

 • Knikkeren
 • Hinkelbaan maken
 • Met stoepkrijt iets moois maken
 • Met stoepkrijt een ‘rijbaan’ uitzetten en daarna met de fiets of skelter deze rijden
 • Anne Maria Koekoek
 • Bellenblazen (kan ook in je eigen tuin natuurlijk)

Camping in de tuin

Zijn jullie gewend om te gaan kamperen? Dan heb je misschien wel een tent. Waarom zou je die dan niet lekker in de tuin opzetten en het campingleven je eigen tuin in smokkelen? Gezellig eten in het gras, slapen in de tent (al is het al alleen maar het middagslaapje…) en natuurlijk lekker met elkaar dollen.

Misschien heeft je kind wel leuke herinneringen aan de vakantie op de camping en kunnen jullie dit ook in je eigen tuin proberen te doen. Jij treedt op als animatieteam bijvoorbeeld. Je zorgt voor leuke knutselwerkjes aan de buitentafel. Of je nodigt een ouder neefje of nichtje uit om als animatieteam te fungeren! Een optreden van iemand (jij?) of zet lekker die muziek op die er altijd gedraaid werd. Lief, klein konijntje, had een vliegje op zijn neus….

Waterfestijn

En dan zijn er natuurlijk ook nog waterspelletjes, die op een warme zomerdag zeker niet mogen ontbreken! Ze zorgen voor veel plezier, en de afkoeling die je nodig hebt. Een win-winsituatie dus, wat mij betreft. Ook voor de ouders, want de kinderen kunnen zich uren vermaken. Het thema water is voor peuters en kleuters een uitkomst. Moet het wel echt mooi weer zijn natuurlijk. Of je nu zoekt naar een activiteit voor eventjes of dat je echt een middagvullend programma wilt hebben, met waterspelletjes kom je vast heel ver! De volgende activiteiten voor peuters en kleuters hebben allemaal water als thema en je kunt ze uiteraard allemaal doen of je pikt er simpelweg 1 uit…

 • Waterballonnengevecht
 • Waterpistolengevecht
 • Waterbaan of als je die niet hebt een watertafel. Deze zijn natuurlijk te koop, maar gewoon grote bakken water op een tafel neerzetten voldoet net zo goed. Doe er spulletjes in waarmee ze kunnen spelen. Badeendjes, maar ook Duplo of plastic autootjes
 • Modder maken: combineer de watertafel met een bak zand…
 • Waterglijbaan maken door vuilniszakken of een zeil op de grond neer te leggen. Zorg wel voor een zachte ondergrond…dus op een grasveldje. Heb je het geluk een verhoging te hebben in de buurt (een dijkje ofzo), dan kun je er tevens aan denken om het zeil daar neer te leggen. Uiteraard vraag je dan even aan de boer waar het land van is of dat mag…! Je maakt het zeil glad door er sop overheen te laten lopen. Zorg voor goed toezicht én dat de kinderen niet gaan hollen enzo, want dan kunnen er vervelende valpartijen ontstaan. Roetsjen op je buik dus over die baan!
 • Heel erg warm weer? Sproei de kinderen nat met water uit de tuinslang! Of hang de tuinslang ergens overheen zodat de kinderen er onder kunnen gaan staan
 • Maak een leuke hindernisbaan waarbij de kinderen met water in aanraking komen. Ze moeten door bakken water heen lopen, bijvoorbeeld, en onder de tuinslangdouche doorlopen
 • Blotevoetenpad maken door bakken met verschillende materialen te vullen. Uiteraard zitten hier ook bakken met water bij. Een bak met koud water, één met warm water, één met water en zand, één met een sopje, één met modder…
 • Bekers omschieten; bij dit spel heb je een aantal bekers nodig, en een tuinslang. De bedoeling is dat je de bekers op een tafel zet, en met de tuinslang de bekers omverschiet. Degene die de meeste bekers geraakt en omgegooid heeft, heeft gewonnen.
 • Waterballonnen vangen; bij dit spel ga je in een kring staan, en heeft één kind een waterballon. De bedoeling is dat die ballon gegooid wordt naar een ander. Als je hem vangt, mag je zelf gooien naar iemand, vang je hem niet? Dan ben je kletsnat, en af! Degene die als laatste overblijft heeft gewonnen.
 • Sponzentikkertje; dit is de natte