Skip to Content

Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen

Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen

Natuurlijk, het huidige thema op de peuterspeelzaal is doktertje spelen. Ze lezen boekjes voor, maken de beer beter, er zijn puzzels en ambulances om mee te spelen. Vergeet vooral ook niet de enorme hoeveelheid dokterssetjes die in de themakast liggen.

Voor veel kinderen is dit een erg interessant thema, waarbij ze ook lichaamsdelen leren benoemen. Als ze wat ouder worden kan het ook voorkomen dat je de kinderen ‘betrapt’ op doktertje spelen en het dan een heel andere betekenis heeft gekregen.

Thema ziek zijn op de peuteropvang / kleuterklas

Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde
Doktertje spelen; 10x thema ziek zijn voor peuters en kinderen - Mamaliefde

Er is niets mis met doktertje spelen. Zeker peuters en jonge kinderen hebben nog geen besef van seksualiteit. Dit komt zodra ze doorhebben dat er een verschil is tussen jongens en meisjes rond de 5 / 6 jaar. Ze zijn aan het ontdekken en benoemen graag lichaamsdelen. Met een stethoscoop luisteren kan ook als je je kleren aan hebt.

Een spuit past prima in de oren van mama en plastic pleisters zijn mooie armbanden. Als mama helemaal beter is, is de beer of pop natuurlijk aan de beurt. Met een oud rolletje verband kom je vast een heel eind.

Naast het beter maken moet de pop natuurlijk ook in bed om snel weer beter te worden, of speciale soep eten om snel weer beter te worden.

Het is natuurlijk ook erg leuk om samen met je kind op bezoek te gaan bij een poppendokter. Soms worden er speciale kijkmiddagen georganiseerd.

Nijntje heeft pokken

Plakken vinden veel kinderen één van de leukste activiteiten om te doen. Geef ze een rol met stickers en de rest van de middag hoor je ze niet meer, in principe.

Op internet vind je bijvoorbeeld heel makkelijk een mooie tekening van Nijntje die in bed lag. Wat mooie rode cirkelvormige stickers erbij. En je kindje kan helemaal los gaan. Nog leuker is het misschien om een plakwerk te maken met pleisters.  ;-) Is het plakken toch een beetje voorbij, dan kan Nijntje natuurlijk ook nog ingekleurd worden.

Ambulance spelen

Lang leve de Ikea. Met een paar van de kinderstoeltjes en een dekentje op het lacktafeltje maak je je eigen ambulance. Daar kan de beer dan op liggen als hij naar het ziekenhuis vervoerd wordt.

Bij de Hema verkopen ze ook heel leuke houten ambulances. Bij de serie Toettoet van V-tech zit een speciale auto-ambulance. Auto’s moeten natuurlijk ook gemaakt worden.

Boekjes lezen

Als je ziek bent is het natuurlijk ook fijn om lekker op de bank een boekje te lezen. Er zijn meerdere boekjes die gaan over ziek zijn. Prentenboeken om voor te lezen, of boekjes om zelf te lezen.

Denk bijvoorbeeld eens aan:

Hier vind je trouwens een handige lijst met meer titels op leeftijd gerangschikt.

Even geen tijd om voor te lezen omdat er gekookt moet worden? Op Disney junior zenden ze de serie speelgoeddokter uit, waarbij het meisje haar speelgoed, dat tot leven komt, beter maakt. Ze laat ze genezen van kauwgom, zand in de scharnieren, pluisjesvulling in de oren en meer.

Mijn kind speelt doktertje, wat te doen?

Vrijwel alle kinderen komen in de fase dat ze een keer doktertje spelen. Kom je de slaapkamer binnen en zie je ineens je kind zonder kleren plus het speelmaatje. Of dat ze met het spelen elkaars broek naar beneden trekken.

Met name kleuters zijn zeer gefascineerd door hun eigen lichaam en dat van anderen. Ze kunnen dubbel liggen om het woord ‘billen’. En weten die ook feilloos in een voorleesboek net te vinden op de tekening. Wat doe je als je kind doktertje speelt? En is dit wel of geen reden om je zorgen te maken?

Seksuele ontwikkeling

Doktertje spelen vormt een onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Bij kinderen kan de bewustwording van seksualiteit al jong ontstaan. Niet met de gevoelens zoals wij die ervaren, maar wel met het idee: ‘Hé jij ziet er anders uit!’

Jongensbaby’s kunnen met het verschonen al een erectie krijgen. Dit is vaak reden dat ze eraan willen zitten. Ook bij het in bad gaan merk je dat je kind veel aan de plasser of billen zit. Allemaal onderdeel van de ontwikkeling.

Kinderen leren door het lichaam aan te raken wat ze wel en niet prettig vinden. Als ze een jonger broertje of zusje hebben en samen in bad gaan, zullen ze zien dat de ander er anders uit ziet. Dit wekt nieuwsgierigheid op. Maar ook twee jongens of twee meisjes kunnen zich vergelijken.

Geen plasser of navel is hetzelfde immers. Het spel doktertje spelen is een vorm van nieuwsgierigheid bij kinderen.

De grote vraag is: Hoe ziet het er bij jou onder je kleren uit? Heeft jouw navel ook een bolletje of zit deze naar binnen?

Uitingen van de seksuele ontwikkeling

Naast dat kinderen elkaars billen willen zien, uit het zich ook op andere maieren. Er zijn kinderen die een vasthoudende fase hebben in alles met billen en er het liefste constant op slaan of tikken.

Vooral bij anderen. Of dat je kind met de klei ineens een piemel / plasser nabootst. Ook het tekenen van het lichaam en lichaamsdeel hoort er allemaal bij. Het blotebillenlied zingen en dat honderd keer willen horen? Ook een onderdeel van die seksuele ontwikkeling.

Peuters ontdekken al duidelijk dat ze een eigen ‘ik’ hebben. En dat maakt dat ze ook nieuwsgierig zijn naar de ander. Hoe zit jij in elkaar? Doordat kleuters al een stapje verder zijn, weten zij beter dat het not done is om je broek zomaar te laten zakken.

Het gevolg? De kans is er dat je kleuter het stiekem gaat doen. ’s Avonds wriemelen in bed of in de gymles bijvoorbeeld.

Hoe ga je er om?

Zie het als een gezond teken van de ontwikkeling van je kind. Deze ontwikkelt zich ook op seksueel gebied. Net als lopen en praten hoort dit erbij. Als je je kind ‘betrapt’ op doktertje spelen, helpt het om rustig te blijven.

Straf niet, want dan kan je kind schaamte ontwikkelen. Je eigen lichaam als ‘vies’ zien bijvoorbeeld. Of juist zichzelf meer terugtrekken om dan stiekem aan het eigen lichaam te voelen.

Verder is het belangrijk om een kind ook op seksueel gebied grenzen aan te leren. Leer dat het lichaam van je kind van zichzelf is. Dat vriendjes en vriendinnetjes bijvoorbeeld daar nooit zomaar aan mogen zitten. Maar ook grote mensen mogen je niet zomaar zoenen, op schoot trekken of knuffelen. Dat je het altijd mag zeggen als je iets niet wilt.

Het bespreken van de gevoelens kan ook helpen. Dat het zitten aan de billen en de plasser een fijn gevoel geeft. Maar dat je dit enkel in de badkamer en op de wc doet bijvoorbeeld. Of een andere plek afspreken waar je kind kan ‘friemelen’. Zo leert een kind dat het fijne gevoel er zeker mag zijn, alleen binnen grenzen.

Verder is het spel doktertje spelen het leukste met de kleren aan. Het is wel eens voorgekomen dat tijdens het doktertje spelen, ongelukken gebeurden.

Kinderen die uit nieuwsgierigheid in elkaars lichaam openingen voorwerpen stopten. Of met de vingers naar binnen voelden. Met kleren aan spelen en we stoppen niks in ‘uitgangen’ (anus of vagina).

Het allermooiste is als we onze kinderen kunnen leren dat ze zich niet voor hun lichaam hoeven te schamen. Dat je goed bent zoals je bent. En als ze later ouder zijn, dat seks gewoon een cadeau is binnen de juiste setting. Bedoeld om ervan te genieten, voor beide partijen.

Seks uit de geheimzone halen

Geef aan dat seks nooit met geheimen gepaard moet gaan. Je leest helaas nog steeds vaak dat volwassenen of andere pubers een kind of andere puber misbruiken. Met name door te vertellen dat diegene het zelf wilde bijvoorbeeld. Of dat het hun geheim is.

Seksueel misbruik komt helaas nog voor. En ieder geval is er één teveel. Door je lichaam als eigen bezit te zien en jezelf als baas, breng je hopelijk je kind een gezond bewustzijn bij.

Seksuele opvoeding lessen school

Scholen geven ook lessen op dit gebied. Dit noemen we vaak seksuele vorming. Bij kleuters gaat het nog meer om een fijn gevoel of hoe je lichaam eruit ziet. Ze leren dat jongens en meisjes er anders uitzien.

In groep 3 kan het dan in simpele taal gaan over hoe een vrouw een baby krijgt. Maar ook onderwerpen als vriendschap, jaloezie en je grenzen aangeven komen hier aan bod.

Doktertje spelen? Dit laat zien dat je kind een gezonde seksuele ontwikkeling doormaakt. Met kleren aan en door erover te praten, heb je meteen een waardevol levensles te pakken.

Wat doet jouw kindje graag als het ziek is?

Mirjam de Stigter
  1. Wytske says:

    Toen mijn peuter laatst ziek was, kwam er weinig uit. Vooral veel hangen, een beetje tv kijken (normaal mag dat van mij bijna nooit en in ieder geval max een halfuur per dag, maar nu maakte ik een uitzondering) en boekjes lezen.
    Hij had ook koorts en ik had hem graag een paracetamol willen geven, omdat hij zó vaak wakker werd, doordat hij zich zo ellendig voelde. Maar manlief is ambulancechauffeur en wil absoluut geen paracetamol geven als hij koorts heeft, omdat hij bang is voor een koortsstuip. Ja, het onderdrukt de koorts, maar daarna kan de koorts extra heftig terugkomen. Kán ja, want zo vaak komt het niet voor hoor. Maar het is misschien wel goed om te weten, het heeft mij iets voorzichtiger gemaakt.

Comments are closed.