Natuurlijk, het huidige thema op de peuterspeelzaal is doktertje spelen. Ze lezen boekjes voor, maken de beer beter, er zijn puzzels en ambulances om mee te spelen. Vergeet vooral ook niet de enorme hoeveelheid dokters-setjes die in de themakast liggen. Onze dochter kwam vorige week al een paar keer thuis met ‘au’ ‘pijn’. Vooral aan haar kin, waar ze die week op was gevallen en een mooie blauwe plek had. Afgelopen weekend kwam daar een beetje buikpijn bij. Nu heeft ze regelmatig last van verstoppingen, dus is de fles roosvicee laxo weer aangebroken. Ze blijft verder het vrolijke kind dat ze is, dus besteedt ik er niet zo heel veel aandacht aan.

Tot ik haar maandag na het middagslaapje uit bed haalde. Zo rood en warm had ik haar nog nooit gevoeld. Ja hoor, 39,4 graden koorts. Normaal ben ik niet zo van de zetpillen, gewoon lekker uitzieken en het lichaam het werk laten doen. Nu maakte ik daar toch een uitzondering op. De volgende dag was de koorts iets gedaald. Goed moment voor een ‘bankhangdagje’, met veel knuffelen, filmpjes kijken, mama’s chocolaatjes eten en ‘doktertje spelen’. En een poging om vooral veel te slapen. Zich echt ziek gedragen deed ze niet.

Doktertje spelen

Er is niets mis met doktertje spelen. Zeker peuters en jonge kinderen hebben nog geen besef van seksualiteit. Dit komt zodra ze doorhebben dat er een verschil is tussen jongens en meisjes rond de 5 / 6 jaar. Ze zijn aan het ontdekken en benoemen graag lichaamsdelen. Met een stetoscoop luisteren kan ook als je je kleren aan hebt. Een spuit past prima in de oren van mama en plastic pleisters zijn mooie armbanden. Als mama helemaal beter is, is de beer of pop natuurlijk aan de beurt. Met een oud rolletje verband kom je vast een heel eind. Naast het beter maken moet de pop natuurlijk ook in bed om snel weer beter te worden, of speciale soep eten om snel weer beter te worden.

Het is natuurlijk ook erg leuk om samen met je kind op bezoek te gaan bij een poppendokter. Soms worden er speciale kijkmiddagen georganiseerd.

Nijntje heeft pokken

Plakken vind ze een van de leukste activiteiten om te doen. Geef haar een rol met stickers en de rest van de middag hoor je haar niet meer, in principe. Op internet vond ik een mooie tekening van Nijntje die in bed lag. Wat mooie rode cirkelvormige stickers erbij (die we helaas niet in huis hadden). En je kindje kan helemaal los gaan. Is het plakken toch een beetje voorbij, dan kan Nijntje natuurlijk ook nog ingekleurd worden.

Ambulance spelen

Lang leve de Ikea. Met een paar van de kinderstoeltjes en een dekentje op het lack-tafeltje maak je je eigen ambulance. Daar kan de beer dan op liggen als hij naar het ziekenhuis vervoert wordt. Bij de Hema verkopen ze ook hele leuke houten ambulances. Bij de serie Toettoet van V-tech zit een speciale auto-ambulance. Auto’s moeten natuurlijk ook gemaakt worden.

Thematafel

Sinds het weekend hebben we een nieuwe salontafel. Eentje met een lade en plastic plaat (glas mag niet in verband met gastouderschap). Nu was ik van plan om er een seizoenstafel van te maken, en baalde al een beetje dat ik de winterspullen tegelijk met de kerstspullen naar zolder had gebracht. Goed moment dus om even de speelgoedkasten na te lopen en alles wat met het thema ziek zijn te maken heeft in de la neer te leggen. Kan er heerlijk mee gespeeld worden.

Boekjes lezen

Als je ziek bent is het natuurlijk ook fijn om lekker op de bank een boekje te lezen. Er zijn meerdere boekjes die gaan over ziek zijn. Prentenboeken om voor te lezen, of boekjes om zelf te lezen. Denk bijvoorbeeld eens aan;

Hier vind je trouwens een handige lijst met meer titels op leeftijd gerangschikt.

Even geen tijd om voor te lezen omdat er gekookt moet worden. Op Disney junior zenden ze de serie speelgoeddokter uit, waarbij het meisje haar speelgoed dat tot leven komt beter maakt. Ze laat ze genezen van kauwgom, zand in de scharnieren, pluisjes vulling in de oren en meer.

Wat doe jij / jouw kindje graag als ze ziek is?

Lees ook

Linda van Aken