Met kinderen aan de slag met het thema ‘thuis’? Je kunt alle kanten op. Met spelletjes, knutselwerkjes en vergeet ook voorlezen niet! Of maak er een leuk poppenkastverhaal van. Wat kun je zoal spelen? En uiteraard geven we ook leuke knutselwerkjes weer voor de nodige inspiratie.
Een huis bouwen
Thuis is natuurlijk in een huis. Dus plakken we een huis… Zijn de kids al wat ouder, dan zou je de opdracht kunnen geven om echt hun eigen huis na te maken. Dat wordt dan weer net een stukje moeilijker.
Binnen kijken
Wat is ‘thuis’? Dan denk je toch algauw aan de warmte binnen het gezin en de plek waar jullie wonen. Daar waar je hoort, zeg maar. Je kunt dit uitbeelden door een huisje te laten vouwen en binnen in een tekening te plakken. Die tekening laat dan het gezin zien. Dat kunnen de mensen en huisdieren zijn, maar bijvoorbeeld ook wat ze met elkaar aan het doen zijn. Samen eten, een spel spelen of misschien zelfs zingen…
Bouwplaatjes huis
Misschien leuk om te gebruiken: dit bouwplaatje van een huisje.
Dak met gezinsleden
Het zou ook nog op deze manier kunnen. Een dak, waaronder alle bewoners hangen. De kinderen tekenen papa, mama en broertjes en zusjes (indien van toepassing, uiteraard) op een strookje papier. Je zou ook nog de huisdieren een eigen strookje kunnen geven, want die horen er toch ook bij!
Huisje openslaan
Het idee van ‘even binnenkijken…’ Ook nu maakt het kind dus een huisje, alleen zijn er nu meerdere vlakjes waarachter een tafereel te zien is. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld zo:
Of wat dacht je van dit grote huis! Hier schuif je de plaatjes naar binnen! Weer heel anders, maar juist heel erg leuk!
Een dag bij…
Heb je te maken met oudere kinderen, die kunnen schrijven? Laat ze een opstel schrijven over een dag bij hun thuis. Ieder gezin heeft zijn eigen gewoonten, dus is het leuk om ze voor te laten lezen. Je zou er ook een soort quiz van kunnen maken. Stel een vraag, waarbij de kinderen moeten reageren hoe ze hierover denken of hoe het bij hun thuis dan gaat/moet. Uiteraard zijn dit woorden die te maken hebben met ‘thuis’. Bijvoorbeeld:
- Waar eet je?
- Hoe laat ga je naar bed?
- Wat doe je op zondagochtend?
- Wat vind je het leukst om thuis te doen?
Wat maakt een huis tot een thuis?
Met oudere kinderen zou je ook simpelweg bij deze vraag stil kunnen staan in een kringgesprek. Of gewoon thuis, aan de eettafel, natuurlijk.
Thuis maken met bouwblokken
Je kunt met bouwblokken een huis bouwen. Maar het kan ook zoals de kinderen op dit plaatje doen. Je kunt op deze manier uiteraard ook andere materialen gebruiken. Takken, K’nex of andere blokjes.
Huisjes bouwen
Met een wc-rol, die je een beetje in elkaar knijpt, heb je de onderkant van een huis. Nu nog een dak erop en natuurlijk een deur en ramen er opplakken en klaar.
Mijn straat
Jouw ‘thuis’ is onderdeel van een straat. Op dezelfde manier als hierboven kun je meerdere huisjes maken, die uiteraard verschillend zijn. Daarna maak je ze vast op een krans en je hebt een mooie ‘straat’ die je op kunt hangen! Wil je het nog ingewikkelder of afwisselender, dan zou je er ook bomen bij kunnen zetten of lantaarnpalen of misschien wel juist mensen. Laat de fantasie maar aan het kind over. Juist de opdracht geven dat ze hun eigen straat mogen maken is nog leuker. Want wat vinden zij bij hun straat horen?
Echt bouwen
Je kunt de kinderen ook echt hun/ een wijk laten bouwen. Met grote blokken, karton en autootjes kom je al een heel eind. Gebruik eventueel ook LEGO- of Playmobil-poppetjes.
Vertellen met een poster
Op internet kun je voorbeelden vinden van een huis waar van alles in gebeurt. Of misschien heb je zelf wel een boek waar je een dergelijke tekening in hebt staan. Laat de kinderen vertellen wat ze zien en vraag eens door hoe dat bij hen gaat.
Familiewapen maken
Thuis is toch waar je familie is. Ook leuk om te doen: een familiewapen maken. Zoek een voorbeeld of teken zelf op een groter vel papier de vorm van een familiewapen. Verdeel dit in vier vlakjes en laat de kinderen lekker hun gang gaan. Wat komt er bij hen in het wapen te staan? Misschien hebben ze een achternaam die om een bepaalde tekening vraagt. Familie de Vos vraagt immers om een vosje. In een ander vakje kunnen ze hun familie tekenen en misschien is er wel een bepaalde activiteit die ze als gezin vaak doen.
Kwartet
Uiteraard kun je zelf een kwartet maken met dit thema. Verzin hoofdthema’s zoals:
- Broers en zussen
- Samen eten
- Papa en mama
- Huisdieren
- Naar bed
- Jouw slaapkamer
- De badkamer
- Spelletjes spelen
En vanzelfsprekend krijgen die allemaal weer vier kaartjes. Een gewoon kwartetspel bestaat uit 32 kaartjes en dus 8 kwartetten. Maar je kunt het altijd uitbreiden.
Zweeds loopspel
Dit is een renspel, waarbij een team of het kind antwoorden moet vinden op de vragen. Wie doet dit het snelste? En natuurlijk moeten de antwoorden dan ook nog goed zijn. De kaarten met de vragen zijn verdeeld over de ruimte, vandaar dat het een renspel is. Want rennend ben je immers sneller. Je kunt dit spel vinden op deze site.
Huisje voor gevorderden
Oké, we laten nog een voorbeeld zien van een huisje. Maar dan ook wel een heel mooie. Dit huisje is voor de jonkies misschien nog iets te ingewikkeld. Maar leuk zijn ze zeker wel en dus prima te maken voor iets oudere kids.
Met lampjes
En je zou ze ook nog kunnen voorzien van nep-waxinelichtjes. Zo kan je in de huisjes, als het donker is, het licht aan doen en ziet het er ook nog eens heel gezellig uit.
- Fantasie kind 7 jaar - 29 December 2024
- Alles over studiedagen! Wat is het en wat zijn de regels? - 28 December 2024
- Knutselen thema kunst - 25 December 2024