Naast eieren zoeken kun je nog heel veel meer spelletjes doen met Pasen. Ik zag het een en ander voorbijkomen en dat inspireerde me om een overzichtje te maken met de leukste spelletjes. Zo kom je ook, mocht het slecht weer zijn, het Paasweekend wel door, zonder dat je na afloop allemaal verstopte eieren hoeft te gaan zoeken die gaan rotten en je huis laten stinken ;-)

Spelletjes voor Pasen

Konijn prikje

In plaats van ezeltje prikje, konijn prikje. In plaats van met een spijker met stickers op een krijtbord.

Sport en spel activiteiten Pasen

Jeu de boules

Een variant op jeu de boules of cricket, maar dan in plaats van zo dicht mogelijk bij de kleine bal, probeer je in de doos te scoren.

Eierrace

Zet een parcours in je woonkamer of tuin uit en ga de strijd aan tegen elkaar. Leg een ei (gekookt of ongekookt dat is aan jullie. Durf jij een ongekookt ei aan?) op een lepel en volg dit parcours. Een parcours met bijvoorbeeld de volgende elementen:

  • Over een stoel heen lopen.
  • Draai een rondje.
  • Loop achterstevoren.
  • Hevel de lepel over van de ene naar de andere hand.
  • En beleef plezier!

Extra moeilijk is het als je de lepel moet vasthouden met je mond en niet mag aanraken met je handen!

Kegelen

In plaats van met de gewone kegels wordt er met zogenaamde eieren gekegeld! Hiervoor kan je bijvoorbeeld een aantal flessen water gebruiken (waar je met papier een leuk konijntje opplakt) en vervolgens gevulde waterballonnen om mee te gooien.

Blikgooien

Met wortelvormige verzwaarde zakjes (bijvoorbeeld vilt gevuld met rijst of zand) wordt er op het met zwart getekende konijn op karton gegooid om door het grote gat in de buik of het kleinere gat van de mond te gooien.

Paashazen race

Net zoals zaklopen loop je van de ene kant naar de andere kant van het veld. In een zak ben je natuurlijk behoorlijk aan het hopsen zoals een echt konijntje ook doet en de oortjes maken het helemaal af!

Paashaastikkertje

Ik vroeg zojuist aan mijn kinderen of ze nog leuke ideeën hadden om te doen tijdens het Paasfeest.
– “Paashaastikkertje, mam.” Zegt mijn dochter.
“Dat klinkt leuk, hoe gaat het?”
“Nou, als je getikt bent, dan moet je op je knieën de grond gaan zitten en met je handen moet je twee haasoren vormen boven op je hoofd. En dan moet iemand anders over je heen springen en dan ben je weer vrij.”
– “Oh, tof! Dat ga ik toevoegen aan het stuk. Dankjewel.”
Dus bij deze. Paashaastikkertje, graag gedaan!

Natuurlijk kan je ook alle deelnemers van een staart voorzien en dan die laten afpakken.

Lego

Lego blijft één van mijn favoriete speelgoed allertijden. En ik ben vast niet de enige, want lego bestaat al jaaaaaaaren. Dus met Pasen kan je Lego ook goed inzetten. Maak een paasei, paashaas, een paasmandje of bouw de grot van Jezus.

Playmobil

Playmobil is heel interessant speelgoed wanneer je iets wilt naspelen. Het Paasverhaal is bij uitstek een verhaal wat je kunt vertellen en spelen via de poppetjes en het speelgoed van Playmobil. Het mooie tijdens zo’n verhalenspel is dat de vragen vanzelf op een natuurlijke wijze komen. Want je gaat allicht de volgende vraag krijgen: “Hoe kon Jezus de steen opzij duwen terwijl hij al dood was?”

Klei

Gezellig kleien is leuk voor alle leeftijden. Klei een heleboel paaseieren. Wie kan de meeste eieren kleien van één potje klei?

Wie maakt de mooiste paashaas van het gezin?

Zijn jullie een heuse knutselfamilie? Hier vind je nog meer vrolijke paasknutsels.

Lees ook: Pasen knutselen

Eieren zoeken

Natuurlijk mag het eieren zoeken ook niet ontbreken in dit spelletjes overzicht. Wat dacht je bijvoorbeeld van glow in the dark eieren zoeken als het nog (of al) donker is? Zeker als Pasen vroeg in het jaar valt een echte aanrader.

Natuurlijk hoort eieren zoeken er ook bij. Natuurlijk kan je dit zo leuk of makkelijk maken als je zelf wil!

Leerzame activiteiten Pasen

Ei patronen

Op dit enorme ei staan een aantal rijen waar je een begin kan maken van een patroon en de kinderen hem na moeten maken met gekleurde fiches (in verschillende formaten).

Eieren-memory

Natuurlijk mogen de spelletjes met eieren ook niet ontbreken in dit overzicht ;-) Wat dacht je bijvoorbeeld van dit idee van Nele met een memory spel met de kleine eitjes uit de surprise-eieren? Je vult telkens twee eitjes met dezelfde inhoud zoals: macaroni, kleine kiezelsteentjes, paperclips, knikkers enzovoort. Om de beurt mogen de spelers rammelen met twee eitjes en zo dezelfde bij elkaar te laten zoeken.

Dit spel vindt je hier.

Paaseieren memory

Nog een variant op het memory spel, maar in plaats van goed te luisteren en voelen moet je nu goed kijken en onthouden terwijl je op zoek gaat naar twee eierschalen met precies dezelfde inhoud.

Paasei tangram

Juf Annelies maakte voor de kinderen in haar klas wel een heel bijzonder tangram; namelijk in de vorm van een paasei. Met allemaal driehoekjes en andere vormpjes. Waar ze zelf figuren van kunnen maken of als puzzel weer het paasei in elkaar leggen.

Bijbelteksten speurtocht

Ben je op zoek naar een meer gelovigere insteek van Pasen en geschikte activiteiten; dan is deze bijbelteksten speurtocht een absolute aanrader. De teksten zijn in het Engels, dus met jonge kinderen wellicht eerst even vertalen.

Dit spel vindt je hier.

Gezelschapsspelen Pasen

Ganzenbord Pasen

Ook dit spel Ganzenbord is bedacht door Maike. Of althans, het spel kent iedereen wel. Maar dit bord en spelregels in het kader van Pasen heeft zij ontwikkeld. Je rolt met de dobbelsteen, zet het aantal passen vooruit en doet eventueel een aanvullende opdracht. Degene die het eerste bij de paasmand is, heeft gewonnen.

Dit spel vindt je hier.

Dobbelstenen bordspel

Maike maakte voor Pasen een dobbelsteenspel, het lijkt ook wel een beetje op bingo, maar dan zonder de plaatjes zoals hierboven en ze moeten zelf gaan dobbelen voor de cijfers. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het vakje met het gegooide cijfer in. Wie heeft als eerste de vakjes vol? Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en daarom fijn om ook in de klas te spelen.

Dit spel vindt je hier.

Bingo Pasen

Op pinterest kwam ik deze bingokaarten tegen in Pasen  /lente thema. De tekst is Engels, maar de afbeeldingen zijn natuurlijk zonder taal dus universeel en ook voor peuters en kleuters te begrijpen. Je kan ze eenvoudig downloaden, uitprinten en plastificeren zodat je er meerdere keren plezier van hebt.

Je vindt dit spel hier.

Paashaasspel als alternatief voor eieren zoeken

Dit spel vond ik op Hip & Hot en is een spel waarbij je op zoek gaat naar papieren paashazen in plaats van eieren. Geen gedoe meer als je een eitje niet terugvindt en gaat rotten ;-) Het kind met de meeste eieren mag als eerste een chocolade-ei uitzoeken, en daarna omstebeurt de rest. Zodat iedereen ook evenveel eitjes heeft en je geen ruzie krijgt.

Dit spel vindt je hier.

Boter-kaas-en-eieren variant

Wie kent het spel boter kaas en eieren niet? Dit is een variant maar dan volledig in thema van Pasen!

Vliegende eieren

Alle hazen opgelet, want nu vliegen de eieren door de lucht!De chaotische familie Paashaas probeert alle gekleurde laagviegers te vagen. Wie de paaseieren het handigst wegschiet, wint deze merkwaardige hazenwedstrijd. Een spel van Haba leuk voor jong en oud.

Dit spel vindt je hier.

Werkbladen & Doolhof voor paaswerkboekje

Tot slot nog wat werkbladen om uit te printen en te maken in het thema Pasen.

Fotoshoot

Maak met je gezin een Paasfotoshoot. Ga lekker de tuin in en maak de gekste Paashaasmoves die je maar kunt bedenken. Uiteraard zijn de kinderen de fotograaf en bepalen zij welke paashaas er voor de camera mag verschijnen.

Valt het maken van foto’s in de smaak? Dan kan je naar de overtreffende trap gaan en zelf een film maken van jullie paasgevoel. Schrijf eerst samen de scéne uit en verdeel de rollen. Zoek allerlei rekwistieten die jullie film nog beter tot hun recht laten komen. En hop, aan de slag!

Liedjes

Tijdens feestdagen mogen liedjes natuurlijk niet ontbreken. Hieronder vind je twee leuke voorbeelden.

Het eerste lied: ‘vertel eens heer’ vertelt op een kinderlijke manier wat er is gebeurd met Jezus Christus tijdens Pasen.

Het tweede lied gaat meer over de lente. ‘Wat is er aan de hand? Het is lente in het land.’ Bij dit lied is het leuk om een dansje te verzinnen. Een grappige manier is om dit te doen door middel van gebarentaal. Zoek een aantal woorden op, zoals: wei, lente, koe en kip. En als je deze hoort dan laat je dit gebaar zien. Wedden dat jouw kinderen het eerder onder de knie hebben 😊.

The Passion

Elk jaar wordt er in een stad ‘the Passion’ opgenomen. The Passion is een live televisie uitzending wat het verhaal van de laatste uren van Jezus begeleidt met muzikale vertolkingen van diverse bekende liedjes. Dit jaar zal het op een andere manier worden vormgegeven. Wil je weten hoe het voorgaande jaren was, kijk hier voor de compilatie van 2019. Daarnaast kan je vervolgens op andere filmpjes klikken om liedjes te beluisteren. Een favoriete van mijzelf dateert uit een ander jaar: wit licht – Jeroen van Koningsbrugge (2015). Het geeft mooi weer hoe Jezus verraden wordt door Judas (Jeroen van Koningsbrugge in dat jaar).

Zandtovenaar

Heel erg leuk om met kinderen te kijken is het filmpje van de Zandtovenaar die het Paasverhaal uitlegt door middel van zand. Dit verhaal wordt opgeluisterd door bekende nummers die worden gezongen door bekende artiesten.

Paasverhaal lezen

Je kunt het verhaal van Pasen ook vertellen via het verhaal uit de bijbel. Er zijn kinderbijbels te koop en andere boeken die specifiek over het paasverhaal gaan.

  • Deze kinderbijbel (hier) valt bij veel mensen in de smaak. Het is een prentenbijbel wat jonge kinderen erg aanspreekt. Bovendien is de tekst ook goed te begrijpen voor kinderen.
  • Dit hier is een heel leuk voelboek, een aanrader voor peuters en kleuters.
  • En dan beleeft Anna natuurlijk ook fantastische verhalen. Uiteraard viert zij ook Pasen en hoe zij het viert dat lees je hier.

Op internet staan ook andere manieren om het verhaal te vertellen. Dit kan door middel van filmpjes op YouTube. Of print van Pinterest wat leuke paastekeningen uit. Zo zijn er diverse kleurplaten te vinden over het geloof. Kijk eens op www.gelovenisleuk.nl en www.kindengeloof.nl. Je vindt dan kleurplaten van Jezus die loopt met het kruis of een kleurplaat van de grot van Jezus waar je ziet dat de steen is verplaatst.
Daarnaast denken mensen ook aan de paashaas. En daar zijn natuurlijk ook zat kleurplaten van te vinden. De keuze is reuze.

Lees ook: De leukste kinderbijbels

Raamtekening

Haal de raamstiften maar weer van stal, want je kunt prachtige tekeningen maken van Pasen op het raam. Je kunt ervoor kiezen om het Paasverhaal te tekenen, maar de paashaas en de eieren kunnen natuurlijk ook schitteren op het raam. Of allemaal, het is jullie Paasfeestje!

Lees ook: Raamtekeningen Pasen & Lente

Vrolijk Pasen

Ik wens je een vrolijk paasfeest toe.

Bron uitgelichte afbeelding & werkbladen Shutterstock

Lees ook:

Anita Schokker