Skip to Content

Teveel spullen in huis; tips waar beginnen met opruimen?

Teveel spullen in huis; tips waar beginnen met opruimen?

Ik weet niet wat het is, maar ik word soms helemaal gek van alle spullen in huis. Toen we student waren woonden we op een flatje. We hadden een paar kasten en daar paste alles in wat we hadden.

Inmiddels hebben we een zolder en een kelder en allebei staan vol met spullen. In theorie hebben alle spullen bij mij in huis een plek. In theorie ja.

Want op de één of andere manier komen er elke keer weer spullen in huis waarvan ik denk: ‘waar moet ik dat nou weer laten?’. Hoog tijd dus om te consuminderen.

Deze spullen zwerven dan ook een tijdje door het huis totdat ik het op mijn heupen krijg en ze ga opruimen. En ik garandeer dan niet dat ze stuk voor stuk een eervolle plek in een opgeruimd huis krijgen. Soms is het hoogste haalbare: de container.

Spullen van kinderen

Kinderen brengen veel spullen met zich mee. Dat begint tijdens de zwangerschap al. Eén van de eerste dingen die je in huis haalt zijn je eigen positiekleren.

Al vrij snel volgen de wieg, de commode en de klerenkast. Daarna komen het badje, de kleertjes, doeken, lakens, luiers en verzorgingsproducten…

Dus nog voordat je baby ter wereld is gekomen is je huisraad al zo ongeveer verdubbeld. Eenmaal bevallen blijkt dat er nog veel meer spullen nodig zijn.

Denk aan een kolf, flesjes, speelgoed en nog meer kleertjes, want o wat groeit die baby snel! Al die spullen moet je ergens laten. En voor je het weet staat je huis vol met spullen en kom je tot de conclusie: er moeten dingen weg.

Welke spullen moeten weg?

De kans is groot dat er op een gegeven moment een punt komt dat je bedenkt: ‘er moeten spullen weg!’. Op zolder liggen allemaal dozen met de kleine kleertjes, en speelgoed waar de kinderen niet (meer) mee spelen.

Je eigen klerenkast zit te vol en als je eerlijk bent weet je wel dat je de helft ervan niet meer gebruikt. En waarschijnlijk liggen er ook in de keukenkastje spullen waarvan je niet wist dat je ze had. Hoog tijd om op te ruimen en dingen weg te doen.

Maar hoe weet je wat weg mag en wat niet? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik ben zelf wel een beetje van de rigoureuze aanpak. Dit zijn mijn regels:

  • Als ik iets tegenkom waarvan ik niet wist dat ik het had dan mag het direct weg. Dan heb ik het blijkbaar ook niet gemist.
  • Als ik iets in mijn handen heb wat ik de afgelopen twee jaar niet heb gebruikt gaat het ook weg.
  • Als ik iets in mijn handen krijg waar ook een alternatief voor is mag het ook weg. Denk bijvoorbeeld aan een babybadje. Die heb ik weg gedaan. We weten niet zeker of er nog een baby hier in huis komt. Voor die onzekerheid ga ik niet het veel ruimte innemende badje bewaren. Als er nog een baby komt kan ik misschien wel ergens een badje lenen, en anders pakken we gewoon een grote bak waar we water in doen. Of we gaan lekker met de baby douchen. Dat babybadje gebruik je zo kort en zo weinig!
  • En als ik iets in mijn handen krijg waarvan ik me afvraag of ik het echt nodig heb dan gaat het ook weg.

Nogmaals, dit zijn mijn regels. Je moet voor jezelf bepalen wat jouw eigen regels zullen zijn.

Waar moet je beginnen?

Mijn man en ik hebben laatst samen in een dag tijd de zolder opgeruimd. We waren allebei op een schooldag vrij en we hebben mijn dochtertje naar een vriendin gedaan. Zo konden we even hard aan de slag.

Er is van alles weggegaan. Zo hadden we nog allemaal verslagen van onze studies, die hebben we allemaal weggedaan. Alleen onze beide scripties hebben we gehouden. Een heleboel kinderkleren en speelgoed zijn weggegaan. Maar ook boeken en kleren van onszelf.

Als je wilt beginnen kun je ervoor kiezen om het één keer groots aan te pakken, of dat je alles voor jezelf in kleine stukjes verdeelt. Als je het in kleine stukjes wilt doen kun je voor jezelf inplannen wanneer je wat wilt doen.

Begin bijvoorbeeld met de keuken. Doe alle keukenkastjes eens open en kijk of alles wat daar in ligt ook nog gebruikt wordt. Zo kun je je hele huis door. De klerenkasten, de speelgoedbakken, de kast in de kamer, de zolder, de kelder, de schuur…

Gelukkiger met minder spullen

Het is soms even een werkje, maar als je het goed doet zul je merken hoe opgelucht je je kunt voelen als je minder spullen in je huis hebt. Dat je overzicht hebt als je weet wat je hebt, waar wat staat en dat je dat ook gebruikt.

Sinds wij de zolder hebben opgeruimd hang ik weer met meer plezier daar de was op. Ik geniet ervan dat er geen spullen liggen die geen plek hebben. Dat ik weet waar wat ligt en dat ik niet al hing-stap-springend naar de andere kant van de zolder moet als ik daar heen wil.

Wat moet je met alle spullen doen?

Als je een verzameling hebt van de spullen die weg mogen kun je er verschillenden dingen mee doen.

  • Allereerst is het belangrijk om de kijken of er nog spullen tussen zitten die nog heel en netjes zijn en je je kunt verkopen aan kennissen, via Marktplaats of op een Facebookgroep. Doe je bijvoorbeeld je wieg weg maar is die nog wel goed? Misschien ken je iemand die zwanger is en de wieg graag van je zou willen overnemen. Zo niet, maak er mooie foto’s van en zet het op internet. Nog een extra tip: wil je dat het echt weggaat, zet het dan voor weinig geld op internet. Anders verkoop je het misschien niet. Je kunt beter wat minder geld voor iets krijgen dan dat je het niet verkoopt en je het alsnog gratis aan de kringloop moet geven.
  • Alle spullen die je niet kan verkopen maar die nog wel goed zijn voor een tweede leven kunnen weggegeven worden. De meeste plaatsen hebben wel een weggeefhoek op Facebook en/of een kringloop waar je je spullen heen kan brengen. In veel plaatsten heb je ook goede doelen waar je spullen heen kan brengen als donatie.
  • Alle spullen die niet geschikt zijn voor een dankbaar tweede leven kunnen naar de vuilstort.

Dichtslippen voorkomen

Oké, je bent lekker bezig geweest om dingen weg te doen. Je hebt weer overzicht en ruimte. Heel fijn! En dan wordt er weer een kind jarig, of een kind gaat weer in de volgende maat kleding.

Je ziet de bui al hangen: je kunt weer opnieuw beginnen. Daarom nog even een paar tips om te voorkomen dat je binnen de kortste keren weer kunt beginnen met opruimen:

  • Verdeel het speelgoed in categorieën.
  • Neem een aantal categorieën waarvan je speelgoed in huis wilt. Neem per categorie een bak en zorg dat zo veel mogelijk speelgoed dat in je huis komt binnen deze categorieën vallen. Hier heb je helaas niet altijd invloed op. Kinderen krijgen van feestje vaak nog wat losse speelgoedjes. Hiervoor is het handig om een bak in huis te hebben voor losse speelgoedjes. Maar als je kind jarig is, koop zelf en vraag aan anderen naar speelgoed uit je vastgestelde categorieën. Dan weet je na een verjaardagsfeestje ook meteen waar je met de spullen heen moet.
  • Geef zelf niet te veel speelgoed.
  • Wij geven onze kinderen één ding om mee te spelen en een belevenis (bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin of een ritje in een stoomtrein). Van familie en vriendjes krijgt je kind al genoeg speelgoed.
  • Als je kind uit een kledingmaat is gegroeid. Zoek de kleertjes uit die maat dan meteen uit. Zet het te koop, of geef het weg. Als je nog wat wil bewaren, bewaar dan alleen de goede kleertjes nog.
  • Probeer de methode van een kastje per dag.

Denk bij alles wat je koopt: ‘heb ik dit echt nodig?’. Je zult zien dat als je dat consequent doet, dat je minder spullen in je huis hebt, je minder snel nieuwe dingen zal kopen en je dus bovendien ook goedkoper uit bent.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *