Skip to Content

Testen voor toegang; dagje uit en evenementen

Testen voor toegang; dagje uit en evenementen

Afgelopen week kwam het opeens in het nieuws; na de fieldlabs eerder dit jaar werd er een pilot georganiseerd met testdagen waarin een bezoek gebracht kan worden aan diverse uitjes zoals musea, dierentuinen, pretpark, theater en Keukenhof. Voorwaarde voor dit bezoek is dat je een negatieve test kan overleggen zodat iedereen veilig kan genieten van een dagje uit.

In tegenstelling tot de fieldlab events gelden tijdens deze testdagen wel de standaard Veilig Samen Uit maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en binnen mondkapjes op. Na overleg met de kinderen en man besloten we kaartjes te kopen voor Keukenhof en een dag later hebben we als verrassing ook nog kaartjes gekocht voor een dagje Hellendoorn. Dit hebben we weten geheim te houden tot we voor de toegangsborden stonden. 😉 Er wordt een hoop over gezegd, maar hoe is het nu precies geregeld?

Disclaimer

Afgelopen week is er heel veel commentaar geweest op de zogenaamde ’testsamenleving’ waarbij je moet bewijzen dat je niet ziek bent. Veel mensen vinden het onzin om zich preventief te laten testen als je geen klachten hebt om te bewijzen dat je niet besmettelijk bent en naar binnen mag. Want vorig jaar in de zomer was dit ook niet nodig.

Deze reacties begrijp ik en ben ik het ook zeker mee eens. Nu als testfase voor een paar weken prima, omdat bepaalde uitjes dan toch mogelijk zijn ondanks de hoge besmettingscijfers. Maar zodra die afnemen hoop ik wel dat er weer meer mogelijk is zonder testen. Want dit ga ik zeker niet iedere week (of paar keer per week doen) om maar ergens heen te kunnen gaan.

Het is een afweging die ieder voor zich moet maken of je hier wel of niet in meegaat. Wij hebben het wel gedaan, en de kinderen hebben hier echt van genoten dus het was het ons zeker waard. Sterker nog; het meeste zag ik op tegen de weersverwachting want die was vooraf niet al te positief met veel regen maar dat viel gelukkig heel erg mee.

Pilot fase

In april zijn er diverse culturele, sportieve en recreatieve uitjes die onderdeel zijn van de pilot en hun deuren mogen openen. Deze testfase wordt gebruikt om te kijken of er daadwerkelijk animo voor is om zich te laten testen voor entree en hoe het proces werkt. Daarom wordt er gewerkt met een klein aantal events en kleine aantallen. Als de ervaringen van deze testdagen positief zijn kan dit aantal vanaf 1 mei uitgebreid worden, mits het aantal besmettingen ook onder controle is en de testcapaciteit voldoende is. Onderdeel van deze testdagen zijn;

  • Sport- en jeugdactiviteiten (breedtesport en topsportwedstrijden, zwembaden en speel- en sporthallen tot 18 jaar);
  • Casino’s en speelhallen;
  • Dierentuinen, avonturen- en attractieparken en Keukenhof;
  • Culturele activiteiten (monumenten, musea, theaters, concerten en poppodia);
  • Zakelijke bijeenkomsten;
  • Fieldlabs evenementen en fieldlab cafés

Meer informatie over de pilot en een overzicht van alle uitjes vind je hier.

Testen voor toegang

Testen voor toegang; dagje uit en evenementen - Reisliefde
Teststraat Ahoy

Zoals ik aangaf moet je voordat je ergens naar toe gaat een sneltest doen die je bij de ingang moet overleggen om te bewijzen dat je geen corona hebt. Voor deze test hoef je niet te betalen. Hiervoor zijn er speciale teststraten opgezet onder de naam Testen voor toegang, deze vind je verspreid over heel Nederland. Op dit moment nog best veel in de Randstad en wat minder in het oosten, maar in de toekomst zou de capaciteit uitgebreid moeten worden. De teststraten kunnen ook verschillend zijn; de één is een teststraat in een parkeergarage en bij Ahoy bezoek je de ESF teststraat waarbij je lopend een enorme hal binnengaat met kamertjes en een uitslagzaal.

Als je een toegangskaartje hebt gekocht voor een event kan je een afspraak maken via de website testenvoortoegang.nl. Hierbij geef je aan welke dag het event is, in welke omgeving je een afspraak wil maken. Daarna kan je kiezen uit een drietal locaties, welk dagdeel en tot slot welk tijdstip het beste uitkomt. Het handigste is hierbij om rekening te houden dat de uitslag 40 uur geldig is. Dus als je vrijdagavond laat testen kan je zowel zaterdag als zondagochtend op pad. Via de mail krijg je een bevestiging met een barcode die je bij de test moet laten scannen samen met je identiteitsbewijs of rijbewijs.

Je hoeft dus niet naar een uitje toe en daar voor de deur een test te doen en dan te wachten tot je naar binnen mag en dus mogelijk voor niets op pad bent.

De test zelf is een sneltest; dit is geen pcr-test maar op basis van allergenen. Het is vergelijkbaar met de zelftest die je bij de drogist kan kopen, met dat verschil dat deze wordt afgenomen door een BIG-geregistreerde arts en je na afloop een bewijs krijgt. Een verschil met de pcr-test is dat deze ook net iets dieper lijkt te gaan en een paar seconden moet blijven zitten om een goede swap te kunnen maken om te testen. Dit kan dus wel iets vervelender ervaren worden, maar nog steeds is het even een paar seconden en daarna is het klaar.

Na de test krijg je een berichtje dat je mail hebt met de uitslag. Hierin staat of de uitslag positief of negatief is en vind je een link naar een app die je kan downloaden en een code die je daar moet invoeren. Na een controle van je telefoonnummer wordt er een qr-code aangemaakt die je bij de ingang samen met je toegangskaart moet laten scannen. Dit bericht is alleen digitaal beschikbaar en niet op papier.

Let op: Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich niet te laten testen!

Test events

Hellendoorn

Testen voor toegang; dagje uit en evenementen - Reisliefde

Zoals ik aangaf hebben wij op zaterdag een bezoek gebracht aan attractiepark Hellendoorn. Als enige attractiepark nemen zij deel aan deze pilot en mogen ze in april een dagje open. We zijn hier vorig jaar ook al geweest met de coronamaatregelen en dat is ons heel goed bevallen. Er wordt gewerkt met vaste looproutes waarbij je een vast rondje loopt door het park en zo een bezoek kan brengen aan alle attracties. Ook nu was alles goed geregeld. Doordat je zo in vakken werkt kom je dus een aantal keer dezelfde mensen tegen.

Bij het aanschaffen van je toegangskaartje geef je een aankomsttijd aan, dit om te voorkomen dat iedereen tegelijk naar binnen wil en er zo alsnog groepsvorming ontstaat. Bij aankomst op de parkeerplaats van Hellendoorn werd dit gecheckt en werd er een parkeerplaats aangewezen. Via een looproute liepen we naar de ingang waar we de qr-codes lieten scannen van de negatieve test en vervolgens de tickets zelf. Je moet ook een identiteitsbewijs meenemen, maar die werd nu niet gecontroleerd.

Voor de testdag waren er 2000 tickets beschikbaar maar waren er 1500 kaartjes verkocht. Normaliter laat het park 8800 bezoekers per dag binnen, dit is dus best een groot verschil. Dit betekende dus dat het over het algemeen erg rustig was en we bijna nergens echt lang in de rij hoefde te staan. Bijna nergens, want de rioolrat (achtbaan in het donker) was erg populair en ook een flinke rij die vanaf buiten niet zichtbaar was.

Het voordeel hiervan was dat we al vroeg in de middag alle attracties hadden gehad, inclusief de attracties die we nog nooit gedaan hadden omdat er normaal lange rijen staan. En natuurlijk mochten ze bij een aantal attracties ook gewoon blijven zitten voor nog een rondje. Of had zoonlief in dreumesland zelfs even een medewerker voor zich alleen die de attracties op aanvraag bediende omdat er geen andere kinderen waren. De kinderen hebben er in ieder geval van genoten en vonden het heerlijk om de nieuwe karretjes van de achtbaan te ’testen’ of een rondje te rijden in de tractor met nieuwe omgeving.

Lees ook: Bezoek Hellendoorn met coronamaatregelen

Keukenhof

Ook gaan we een bezoekje brengen aan het Keukenhof, hier mogen 5.000 gasten per dag naar binnen terwijl ze normaal tussen de 20.000 en 40.000 gasten ontvangen met pieken naar 50.000 tot 60.000. De Keukenhof  mag een zestal dagen open, omdat het natuurlijk echt een seizoensactiviteit is. Het lijkt me heerlijk om te genieten van al die tulpen die in bloei staan en dan zonder de massa’s toeristen die er normaliter rondlopen. We gaan hierheen samen met mijn ouders, want zo vaak zien ze opa en oma niet meer de laatste tijd.

Twee jaar geleden zijn we hier ook geweest en de kinderen weten nog precies hoe of wat en waren enthousiast toen ze hoorden dat we aan het overleggen waren of we dit wel of niet moesten doen. Naast de bloemen waren vooral de kinderboerderij, speeltoestellen en doolhof populair. Ook nemen we een fototoestel mee voor de kinderen zodat ze zelf foto’s kunnen maken van de bloemen.

Bij de parkeerplaats werd er al gevraagd of we een negatieve coronatest bij ons hadden, twee keer zelfs. Daarna mochten we de auto parkeren en konden we naar de ingang. Bij de ingang stonden er twee rijen die wel snel doorliepen, halverwege de rij werd met een telefoon al de qr-code van de negatieve test gescand en vervolgens bij de ingang de gewone toegangskaartjes. Daarna konden we een rondje lopen door het park. Stiekem vond ik het nog steeds wel een beetje druk; overal lopen mensen en worden er foto’s gemaakt. We hadden wel echt geluk met het weer; al in de ochtend was er een echte Hollandse blauwe lucht met witte wolken.

Hier waren geen looproutes of iets dergelijks aangegeven; je kon gewoon overal heen en zelf je route uitstippelen. Daardoor kwam je ook wel eens tegenliggers tegen op smalle paadjes die je dan toch even moet ontwijken indien je afstand wil houden. Het viel me op dat er ook veel mensen opgelucht waren en elkaar omhelsden; want we zijn nu toch allemaal negatief getest.

Ook hier hebben de kinderen genoten en hebben ze volop foto’s gemaakt van de bloemen, avontuurlijke paadjes gevolgd en over bruggen gelopen en gespeeld in de speeltuin en een aantal keer het doolhof gehad. Na een paar uur hadden ze het wel gezien en begon er ook een fris windje te waaien dus werd het weer tijd om naar huis te gaan.

Lees ook: Keukenhof met kinderen

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.