De Tatra is een gebergte op de grens van Polen en Slowakije. Het is onderdeel van de Karpaten. Het gebergte bestaat uit vier delen: Belianske Tatra, Hoge Tatra, Lage Tatra en de Westelijke Tatra. Een groot deel van deze gebieden behoort tot het 795 km2 grote Nationaal Park Tatra. Ook het Poolse deel van de Tatra is bekend onder de naam Nationaal Park Tatra. Bergtochten zijn hier goed georganiseerd net als de tochtjes met de kabelbaan, ideaal om een schitterend panorama te bewonderen. Zelfs ervaren bergbeklimmers, vertrouwd met de Alpen, kunnen verrast zijn door het uitzicht op de Vallei van de Vijf Meren (Dolina Pieciu Stawow) in de lente.

Giewont

De Giewont is een berg in de westelijke deel van de Tatra. De berg heeft drie toppen; de 1.728 meter hoge “Kleine Giewont”, de 1.894 meter hoge “Grote Giewont” en de 1.867 meter hoge “Lange Giewont”. De toppen van de Giewont bieden een indrukwekkend uitzicht op het nabije stadje Zakopane. Vanuit deze stad zijn de bergen al wandelend te bereiken. Ook gaat er een skicabine naar de toppen. Volgens een legende is de Giewont een slapende ridder, vanaf de zijkant gezien, met het kruis op zijn gezicht geplaatst. Volgens de legende ontwaakt de ridder als Polen in gevaar is.

Nationaal Park Tatra

Nationaal Park Tatra ligt geografisch gezien in de Hoge Tatra, in het westen van de Karpaten. Hier is ook de hoogste berg van de Karpaten, de Gerlachovský štít, met een hoogte van 2.654,4 meter boven zeeniveau. Nationaal Park Tatra wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van hooggebergten met gletsjers, puinhellingen, kliffen en keteldalen. Er zijn alpenweiden, bergtoendra, rivieren, hellingbossen en hoogvenen. Op de meeste bergpassen zijn ook kleine bergmeren te vinden. Er zijn zeldzame zoogdieren te vinden zoals de bruine beer, de wolf, de Euraziatische lynx, de otter, de tatragems, de tatrawoelmuis en de alpenmarmot. Ook zijn er veel vogels in dit gebied te spotten.
Podhale is de streek aan de voet van de Tatra in het zuiden van Polen rondom Zakopane. Een hal is een hoog gelegen bergweide, pod betekent onder. Letterlijk betekent het dus de streek aan de voet van de bergen.

Watersport

’s Zomers komen veel toeristen om te wandelen in de bergen, of om per vlot de rivier de Dunajec af te varen. Een bijzonder doel van vele toeristen is Morskie Oko, het hoogste meer (1404 m) in Polen aan de voet van de Rysy, de hoogste bergtop (2499 m). ‘Morskie oko’ betekent ‘oog van de zee’. Volgens overlevering staat dit meer in verbinding met de Oostzee.

Wandelroutes

Op de grens met Slowakije vind je de Kasprowy Wierch. Er zijn verschillende routes die naar de top van de berg lopen. Maar heb je geen zin in een sportieve uitdaging? Neem dan de kabelbaan. Lekker ontspannend en wel het waanzinnig uitzicht bekijken. In de bergen zijn heel veel verschillende wandeltochten. Ga met een lokale gids of op eigen houtje. De routes zijn goed aangegeven dus je kunt prima alleen op pad.

Kabelbaan naar de top van de Kasprowy Wierch

Het startpunt van de kabelbaan ligt in het dorpje Kuźnice. Je kan er naartoe wandelen (3 km) of een bus vanaf het station van Zakopane nemen. Je suist in 15 minuten vlak langs de dennen en je hebt een prachtig uitzicht over Zakopane en de natuur. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht.

Lift naar de top van de Gubalówka in Zakopane

De start van de skilift vind je midden in het centrum van Zakopane. Boven op de berg staan er verschillende kraampjes met eten en souvenirs. Het uitzicht is minder spectaculair, want het is veel lager gelegen. Wel is het goedkoper en dichter bij de stad.

Morskie Oko

Morskie Oko is het grootste meer van het Tatragebergte. Je kunt er met een busje vanuit Zakopane komen. Het busstation ligt vlakbij het treinstation. Op de busjes staat ‘Morskie Oko’ aangegeven, dus dat komt goed. De rit duurt ongeveer 40 minuten door het Tatragebergte en dat alleen al is schitterend. Vanaf de eindhalte is het nog 8 kilometer wandelen tot Morskie Oko. Dat is een prachtig stuk met prachtige uitzichten. Je kan een deel hiervan ook met paard en wagen doen. Boven is er een restaurant. Het is een erg populaire plek, waar zeer veel toeristen komen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)