Tallinn, daar had je vast nog niet van gehoord of in elk geval niet over nagedacht. Deze hoofdstad van Estland is een schitterende middeleeuwse stad met alles erop en eraan. Ook buiten de binnenstad is er een gevarieerd aanbod van activiteiten mogelijk. Anders dan je misschien denkt, is Estland een zeer modern land. Bijna alles doen de mensen online. Het moderne openbaar vervoer heeft net als bij ons een ov-chipkaartsysteem. Niet duur en alles is erg goed bereikbaar, dus maak daar vooral gebruik van. Ga hier heen in de lente en zomer, zo tussen mei en september, dan is het vaak prachtig weer en met zeer lange dagen. Houd je juist van winterse taferelen dan is januari aan te raden met een besneeuwde, maar koude stad. Ik was hier een week in juni 2016. Hier geef ik je mijn tips voor deze bijzondere stad.

Raadhuisplein en omgeving

Het Raadhuis uit 1404 is één van de markantste gebouwen in Tallinn. Het hoge puntdak wordt ondersteund door twee frontons en een laatrenaissancistische spits bekroont de slanke achthoekige toren. De Burgerzaal en de Raadzaal zijn in de zomer te bezichtigen. De meesten gaan echter direct naar de toren voor de 115 treden hoge beklimming naar de top. Bovenop de toren staat Oude Thomas, een windvaan. Dit is één van Tallinn’s stadshelden.

 • Ook de Raadhuisapotheek
 • het Dominicanenklooster
 • de Heilige Geestkerk
 • Grote Gildehal zijn echte aanraders

Eigenlijk moet je gewoon een rondwandeling maken door deze mooie, oude binnenstad, dan zie je alles vanzelf.

Toompea

Achter de onopvallende roze klassieke gevel van het kasteel gaat een roerige geschiedenis schuil. Het is nu het onderkomen van het Ests Parlement, maar 700 jaar lang behoorde het toe aan diverse buitenlandse bezetters. Al in de 9de eeuw stond hier een houten fort, dat in 1219 werd veroverd door de Denen. Zij zetten er stenen fortificaties neer die er nu nog steeds staan.

 • De 50m hoge toren Pikk Hermann, waar de Estse vlag wappert, hoort ook bij het kasteel.
 • Verder is hier de protestantse Mariakathedraal erg mooi
 • Sla ook zeker de Alexander Nevskikathedraal niet over. Dat is een neobyzanthijns bouwwerk en is werkelijk schitterend. Ook heb je hier schitterende uitzichten over de oude binnenstad en de haven verderop.

Stadsmuren

De stadsmuren zijn goed bewaard gebleven. Je kunt erlangs lopen, maar op sommige plekken zelfs erop. Ook zijn er twee vestingtorens te bezoeken.

 • Kiek in de Kök is gebouwd in 1475 als het hoofdbastion van Toompea, nu is het een vijf verdiepingen hoog museum over de geschiedenis van Tallinn, met middeleeuwse artillerie en de beschermende kleding van de pestdokter.
 • De Dikke Margaretatoren is met zijn 4m dikke muren het dikste deel van de stadmuren. De toren diende oorspronkelijk voor de verdediging van de haven en om bezoekers te imponeren die vanaf zee de stad bereikten.Later werd de toren een gevangenis, die tijdens de Revolutie van 1917 het decor was van gewelddadige taferelen, toen een opstandige groep arbeiders, soldaten en matrozen de gevangenbewaarders vermoordde. Nu is het een Scheepvaartmuseum. Met een curieuze verzameling nautische parafernalia verspreid over vier verdiepingen. De stukken geven inzicht in de scheepsbouw en de geschiedenis van de Estse havens. De toren biedt een mooi uitzicht op de Oude Stad en de haven van Tallinn.

Haven en boulevard

Tallinn heeft een grote haven voor handel en pleziervaart. Hier kun je allerlei dingen bezoeken en zien. Ook kun je hier de veerboot pakken naar bijvoorbeeld Helsinki in Finland. Het is geen enorm lange reis, dus een dagje heen en weer is zeker mogelijk. Iets verderop ligt een ruim 2 km lange boulevard langs de Golf van Tallinn. Ik heb daar heerlijk geflaneerd en helemaal tot rust gekomen langs het water. Als je helemaal doorloopt tot het eind, dan is daar een jachthaventje met restaurant etc. en dan kun je terug met de bus.

Kadriorg park

In een buitenwijk van Tallinn, zo´n 2 km met de tram vanuit de binnenstad vind je het Kadriorgpark. Kadriorg betekent Catharinadal. Tsaar Peter de Grote bouwde hier een aantal paleizen en bijgebouwen en één daarvan was speciaal voor zijn vrouw Catharina.

 • In de paleizen zijn kunstmusea gehuisvest die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
 • Ook is er een huisje van Tsaar Peter te bezoeken.
 • Het middelpunt van het park is een Zwanenmeer.

Rocca al Mare; Openluchtmuseum en dierentuin

Dit ligt ongeveer 5 km buiten het stadscentrum, goed met de bus te bereiken en ligt op het uitgestrekte terrein van het voormalige zomerhuis Rocco al Mare, met op de achtergrond de schitterende Koplibaai.

 • Het museum is een groot dorp bestaande uit historische landelijke huizen afkomstig uit het hele land. De gebouwen, uit de periode van de 18de tot de 20ste eeuw, geven een schitterend beeld van de ontwikkeling van de landelijke architectuur. Er zijn oude molens, huizen met rieten daken, een dorpsherberg, een 300 jaar oud houten kerkje en tal van boerderijen en stallen.
 • Bezoekers kunnen deelnemen aan diverse activiteiten, zoals wandelingen, tochten te paard en paard-en-wagen.
 • Ook vinden er muziek- en theatervoorstellingen plaats.
 • Voor kinderen is dit erg leuk om te bezoeken, omdat het mensen zijn die het leven van toen naspelen en uitleg geven.

In de buurt is ook een dierentuin.

Meer informatie vind je hier.

Musea

Tallinn heeft vele kleine musea in de binnenstad die iets met de geschiedenis te maken hebben. Vaak zijn interactieve elementen, leuk voor de kinderen.

 • Het Kumumuseum in het Kadriorgpark heeft moderne kunst. Meer informatie vind je hier.
 • Het Bezettingsmuseum is een zeer indrukwekkend museum als je geïnteresseerd bent in het leven in Estland tijdens de nazi- en Sovjetbezetting tot aan de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren ’80-’90. Meer informatie vind je hier.
 • Tot slot de Nigulistekerk, die als één van de weinige kerken ontsnapt is aan de plunderingen tijdens de Reformatie. Nu is er een imposante collectie middeleeuwse kunst verzameld.

Pirita klooster

Het klooster werd in 1407 gesticht door de Orde van St.-Brigitta en in 1436 ingewijd. Het werd zwaar beschadigd in 1577 tijdens een belegering van Iwan de Verschrikkelijke. Nu is het een ruïne en een oase van rust. Veel bruidsparen maken hier hun foto’s. Iets verderop is een Botanische Tuin.

Ben jij al eens in Tallinn op vakantie geweest?

Lees ook

Astrid