Nadat je bent bevallen van een kind krijg je een kraamverzorgster, als je geluk hebt een heel lieve die jou en de baby de hele dag vertroeteld en begeleidt, het huishouden van je overneemt, beschuitjes smeert voor de kraamvisite en leuke activiteiten doet met eventuele andere kinderen aanwezig. Het kan best wel een drempel zijn om iemand zo een week je huishouden te laten runnen. Althans voor mij wel. Ik ben toch zo iemand die het liefste alle touwtjes zelf in handen houd. Toch moest ik op een gegeven moment erkennen dat je niet alles zelf kan doen, al zou je dat nog zo graag willen. Een gezin, baan en eigen onderneming, en het huishouden kan op een gegeven moment teveel worden en dan blijven er dingen liggen tot je daar blind voor wordt. 

Enkel op speciale momenten

Mijn moeder heeft altijd wel hulp gehad, toen wij nog jong waren kwam er één keer in de twee weken iemand helpen. Ze wilde absoluut geen schoonmaakster genoemd worden, maar bij haar voornaam. Petri, ik kan het me nu 25? jaar later nog herinneren. Ze ging ook alleen samen schoonmaken, dus terwijl de één de ramen wiste, ging mijn moeder de bedden verschonen of iets dergelijks. Totdat we gingen verhuizen, toen was dit over. Ik was het wel ‘gewend’ dat er iemand hielp en als zij zei dat ik mijn kamer moest opruimen luisterde ik dus ook ;-)

Tot ze een paar jaar geleden last kreeg van haar Parkinson en dus wel hulp nodig had en het niet meer zelf kon. Die schoonmaakster is hier in huis ook een paar keer geweest. Bijvoorbeeld toen we het huis hebben gekocht, heeft ze geholpen met het schoonmaken voordat we gingen verhuizen. Of vlak voor de bevalling van onze oudste dochter. Gewoon net even die bijzondere momenten en dat was erg fijn. Ga je toch een stuk geruster de bevalling in zonder dat de kraamverzorgster een achterstand heeft te verwerken.

Wekelijks

Ongeveer een half jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt dat we toch echt wel vaker hulp nodig hebben. Zo is ramen wassen of de oven poetsen echt niet mijn favoriete bezigheid, maar moet het wel gebeuren. Maar ook taken zoals de badkamer en keuken helemaal netjes maken.

Schoonmaakster zoeken?

Het vinden van een fijne schoonmaakster is best moeilijk, er zijn een drietal dames en een heer geweest maar toch was het iedere keer net niet. Variërend van de schoonmaakmiddelen op de vloer in de gang laten staan als je weggaat terwijl er jonge kinderen in huis zijn, tot en met een taal- en ook wel cultuurbarrière waardoor de verwachtingen niet overheen kwamen.

Superblij was ik dan ook toen ik van een andere gastouder een telefoonnummer doorkreeg van iemand die ook bij haar thuiskwam en dus precies wist hoe of wat en ervaring had met schoonmaken met kinderen in huis. Ideaal, één keer per week kwam ze drie uurtjes en van kleine klusjes zoals het leeghalen van de vaatwasser als ik dat die ochtend nog niet had gedaan (wat ik eigenlijk vind dat ik gewoon zelf moet doen) tot en met het één keer per maand lappen van de ramen.

Helaas ging ze verhuizen dus begon de zoektocht naar een nieuwe schoonmaakster. Er zat even een dipje in maar via via toch weer iemand gevonden waar ik blij mee ben. Iedere schoonmaakster heeft toch wel zo zijn eigen dingetjes; zo is de één heel goedkoop, maar gaat wel uitgebreid thee drinken en kletst het liefste de helft van de tijd terwijl de ander misschien iets minder goed poetst maar wel extra dingen doet en in minder tijd.

Als ik dan ook een tip mag geven; vraag vooral bij andere gezinnen die een schoonmaakster hebben of zij nog op zoek is naar een ‘adresje’ en wat ze daarvoor betalen. Dit kan namelijk variëren van 10 euro per uur (vaak zwart) tot 15 euro per uur plus reiskosten (dan vaak wit, zeker als je het via een organisatie doet).

Welke taken voor de schoonmaakster?

Zoals ik in het begin al schreef heb ik zelf best wel een blinde vlek als het gaat om de schoonmaak. Daarom vind ik het prettig als de schoonmaakster zelf initiatief toont en aan de gang gaat. Na afloop zie ik gelukkig dan wel weer het verschil ;-) Soms vraag ik wel of er iets gedaan kan worden wat dan echt moet gebeuren of in welke volgorde. In de tijd dat de kinderen thuis waren terwijl de schoonmaakster kwam, was het vaak ook eerst de bovenverdieping zodat daarna in ieder geval de jongste naar bed kon. Of als er in het weekend een verjaardag is, is het fijn dat er beneden net iets meer aandacht wordt besteed. Voordat ze komt probeer ik dat het opgeruimd is, speelgoed van de grond, tafel leeg, vaatwasser ingeruimd etc. zodat er ook echt schoongemaakt kan worden en er geen tijd ‘verloren’ gaat aan dat soort klusjes. Ook zet ik de ramen allemaal open zodat het even goed kan doorluchten.

Voor de hulp die ik nu krijg heb ik in de tweede week een ‘lijstje’ gemaakt, dat vond ze toch wel zo prettig want ze was pas net begonnen met dit werk. Dit hebben we in overleg gedaan en gekeken naar de activiteiten die ze de eerste week had gedaan. Grofweg komt dat neer op;

Wekelijks;

  • De keuken; aanrecht schoonmaken, kastdeurtjes afnemen, tegeltjes afnemen, gasfornuis schoonmaken.
  • Woonkamer; stoffen, banken afnemen, zuigen, dweilen, plantjes water geven
  • Badkamer; bad schoonmaken (vaak eerst speelgoed opruimen), tegeltjes afnemen, sanitair, wastafel, vieze was op de trap, vuilnisemmer legen.
  • Toilet; sanitair, tegeltjes, spiegel.
  • Slaapkamers; stoffen, zuigen, luieremmer legen, bedden verschonen (Dit stelde onze huidige schoonmaakster voor en vind het heerlijk om ’s avonds in een schoon bed te kruipen)

Incidenteel;

  • De koelkast en oven aan de binnenkant schoonmaken
  • Ramen zemen
  • Deuren afnemen
  • Achter / onder de banken stofzuigen & dweilen
  • Lampen/luchtroosters afnemen

Eventueel kun je bijvoorbeeld ook voorstellen dat de was gestreken wordt of dat de keukenkastjes worden schoongemaakt aan de binnenkant.

Thuis of buitenshuis?

Zelf ben ik gewoon thuis tijdens het schoonmaken. Ik werk tenslotte niet buitenshuis. Mocht dat wel het geval zijn kan je twee / drie keer afspreken dat je erbij bent en daarna een sleutel geven, of afspreken waar de sleutel ligt. Hierdoor is het wel fijn als het ook ‘klikt’ met de schoonmaakster. De één is zeer sociaal en maakt ook graag een praatje terwijl jij het liefste wilt werken terwijl de ander gewoon lekker zijn gang gaat. Is maar net wat je zelf prettig vindt. Het is dan fijn om af te spreken dat er gewoon een keer wordt ‘proefgedraaid’ zodat je ook kan zien hoe iemand schoonmaakt. De één poetst alles en rolt ook even de speelmat op van je kind om daaronder te poetsen en de ander ‘veegt’ er omheen.

Ook merk ik dat iedere schoonmaakster zo zijn eigen voorkeuren heeft; waar de één helemaal weg is van de stofzuiger, vindt de ander het maar een onding. Vaak zijn er ook voorkeuren qua schoonmaakmiddelen, dus is het fijn om dat even af te stemmen. Als je buitenshuis werkt kan je werken met een schriftje waarin extra aandachtspunten worden geschreven, of wat er overgeslagen kan worden (zoals de zolder) en of er schoonmaakmiddelen op zijn of als je een keer niet kan.

Hebben jullie ook een schoonmaakster in huis?

Lees ook

Linda van Aken