Ik ben echt ontzettend blij met mijn moeder. We hebben het geluk dat ze dichtbij woont en altijd bereidt is om te helpen. Om als ik er even tegenop zie de zorg voor de kinderen over te nemen. Zodat ik even kan bijslapen of de dingen kan doen waar ik niet aan toe kom. Maar ook om de kleinkinderen mee te nemen naar het theater. Of een ochtendje dierentuin. Zij verdient het dus absoluut om vandaag, op moederdag hier even in het zonnetje gezet te worden.

Het leek me leuk om op moederdag een tag in te vullen, de oma tag. Over het moeder zijn. Maar daar kunnen jullie al meer dan genoeg over lezen. Dus heb ik mijn moeder voor het karretje gespannen. Zo kunnen jullie iets meer lezen over mijn moeder, en de oma van onze kinderen.

Toen je nog een meisje was.

Wat is je favoriete jeugdherinnering?
Het was de gewoonte om op zondag na de kerk naar Oma en Opa in Weerselo te gaan (het ouderlijk huis van mijn vader) of naar Lonneker (het ouderlijk huis van mijn moeder). Hier speelden we dan met neefjes en nichtjes. Opa en Oma in Weerselo hadden een groentewinkel; daar werd ik vaak verwend met bijv. aardbeien.

Hoe moest jij omgaan met volwassenen en ouderen?
Er werd veel meer beleefdheid verwacht. Zo werd de buurvrouw aangesproken met Tante Ria, ook al was het geen familie. Destijds vond ik dat heel normaal; later begon ik het vervelend te vinden, want je kwam er niet meer van af.

Wat vond je het mooiste aan je eigen opvoeding?
Dat is heel lastig. Doordat ik jong ziek werd heb ik geen normale jeugd gehad maar mijn ouders hebben alles gedaan om mij weer gezond te krijgen. Uiteindelijk bleek ik een langzaam groeiende hersentumor te hebben (oligodendroglioom), maar kanker werd in die tijd doodgezwegen, zoals later bijvoorbeeld een taboe rustte op AIDS.

In mijn jeugd waren de uitjes vaak een speeltuin en daar denk ik met veel plezier aan terug. Ook de vakanties naar een natuurvriendenhuis waren erg leuk. Als kleuter mocht ik zelf op de step naar school. Later, toen ik ziek werd, kreeg ik door overbezorgdheid veel minder vrijheid.

Wat waren belangrijke normen en waarden in die tijd?
Bij ons thuis speelde heel erg de vraag wat andere mensen ervan zouden denken.

Hoe zag het huis er uit waarin je zelf opgroeide?
Toen mijn ouders trouwden, woonde er nog een opoe in. Er waren twee woonkamers: een voor- en een achterkamer. De voorkamer was van opoe, de achterkamer van ons. Verder hadden we een opkamer, dat is een kamer boven een kelder, enkele treden hoger dan de begane grond. Daar sliepen mijn broer en ik.
Binnen het huis was geen keuken; er was wel een keuken achter aangebouwd. Toen opoe stierf kregen mijn ouders het hele huis. De voorkamer werd een kamer voor speciale gelegenheden; hier kwam je nooit.
Het huis werd verwarmd met kolenkachels (later gaskachels, nog later CV). Bij een verbouwing in 1963 werd de opkamer veranderd in een keuken, de oude keuken werd bijkeuken, en daar werd een badkamer aangebouwd.
Mijn moeder heeft voor mijn geboorte een handgemaakte wieg gekregen, waar mijn broer en zus nadien ook in hebben gelegen. Ook jij en je broer en zus hebben er in gelegen, evenals je nichtje, en op dit moment staat hij bij mij als logeerwieg (eerst voor baby girl en haar nichtje, en nu voor baby boy).

Toen je moeder werd

Oma tag: oma als moeder - mamaliefde

Hoe was ik als kind?
Je was een lief en rustig kind, zodat ik graag weer aan het werk wou. Het viel me erg tegen om alleen maar moeder te zijn, ik had het gevoel dat ik alleen nog maar kon praten over potjes en over tandjes krijgen. Ik ben toen vrijwilliger geworden in buurthuis Oud Rijswijk.
Wel probeerde je van alles uit, zo heb je op een keer geprobeerd een sinaasappel met schil op te eten, weggelegd omdat je hem niet lekker vond, en de volgende geprobeerd. Je trok ook eens een voor een alle langspeelplaten van papa uit de kast, en dat waren er nogal wat.
Je speelde graag met Duplo. Je kreeg een keer het vogelvoer te pakken en ging daarvan eten. Toen ik de dokter belde om te vragen wat ik moest doen, vroeg die: “En, fluit ze al”? Kortom, zangzaad kon geen kwaad.
Met 2 jaar ging je naar de peuterspeelzaal; vanaf 4 jaar had je een vaste vriendin Nicole; later kwam daar Daisy bij.

Wat is een van je leukste herinneringen aan mij als klein meisje?
De vele activiteiten zoals naar het Archeon, het wekelijkse zwemmen, scouting maar ook de playbackshows waarvoor je was te vinden.

Wat heb je absoluut anders willen doen dan je eigen ouders?
Ik wou naar mijn kinderen luisteren. Naast rust, reinheid en regelmaat wou ik kijken naar de behoeften van mijn kinderen en stimuleren om dingen te proberen, en vertrouwen in jezelf te hebben. Als je maar wilt, kun je heel veel, maar je moet er wel moeite voor doen. Zo ben ik eens met jou gaan abseilen. Omdat jij het wilde proberen maar niet alleen wou gaan, ging ik mee zonder te vertellen hoe bang ik zelf was. Zo heb ik ook zelf steeds meer lef gekregen.

Wat zou je zelf anders doen als opvoeder?
Ik zou veel consequenter zijn.

Wat heb je van mij geleerd?
Vertrouwen hebben in mezelf; zie bijvoorbeeld het verhaal hierboven over abseilen.

Nu je oma bent

Oma tag: oma met kleinkinderen - mamaliefde

Wat is het verschil tussen moeder zijn en oma zijn?
Als oma heb je meer levenservaring en zie je meer en soms beter de gevaren, maar kun je ook meer genieten.  Mijn kleinkinderen zijn erg belangrijk voor mij en daar geniet ik enorm van. Hun lach is goud waard.

Waarin vind je dat ik anders opvoedt?
Je bent consequenter dan ik en dat kan ik waarderen.

Wat vind je het leukste om te doen met je kleinkinderen?
Het spelen met de kleinkinderen vind ik altijd leuk en het maakt mij niet uit hoe gek. Wel ben ik nu eerder vermoeid. Op het ogenblik geniet ik erg van het vele plezier waarmee  mijn oudste kleinkinderen nu in het huisje spelen in de tuin.

Wat zijn verschillen uit je eigen jeugd en wat je nu bij je kleinkinderen ziet?
In mijn tijd had je aparte scholen voor jongens en voor meisjes. En je ging je wekelijks met de hele klas naar de kerk. En natuurlijk elke zondag. Ook werd er wekelijks gebiecht en daarbij heb ik we eens dingen verzonnen om te biechten omdat ik niet wist wat ik fout had gedaan.
Zoals je weet ben ik geboren in 1957. Dit was nog de tijd van de  wederopbouw in Nederland na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog was veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen vernietigd. Ook waren huizen, fabrieken en gebouwen vernietigd of beschadigd. Door een vereniging van krachten en beschikbare hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd. Voor deze periode wordt meestal het tijdvak 1945-1965 aangehouden. Zoals je zult begrijpen kon er in 1985 de tijd dat jij bent geboren veel meer. En in deze tijd waarin jouw kinderen opgroeien is de luxe nog veel groter, bijvoorbeeld internet, mobieltjes en tablets, zelfs al met spelletjes voor dreumes dochter. En dat vinden mensen nu normaal. Mensen maken nu zelfs schulden voor een grotere televisie, vakantiereizen, etc. Vroeger moest je daar eerst voor sparen. Toen ik trouwde en een huis wou kopen, vond mijn vader dat ik daarvoor minstens 2/3 eigen geld moest hebben. Dat was de bank toen overigens niet met hem eens.

Wat zou ik kunnen leren van jou als opvoeder?
Ik hoop dat ik een goed voorbeeld ben geweest; ik vind dat je het als opvoeder heel goed doet en geloof niet dat je nu nog echt iets van me kunt leren.  Wat ik je toewens is dat je altijd voluit voor je kinderen kunt gaan, maar dat dat minder vechtlust en doorzettingsvermogen kost dan ik nodig had.

Vonden jullie het leuk om te lezen over de vrouw die mij grootgebracht heeft? Het lijkt me ook heel leuk als jullie deze tag overnemen, zodat ik meer kan lezen over jullie (schoon)moeders!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)