Onder bloggers is deze Mommy Wars Tag van Ester en Betty in korte tijd goed bekend geworden, logisch want het is ook een heel leuke tag. Daarom dat ik hem vandaag ook ga invullen. Ben je dus nieuwsgierig naar mijn antwoorden lees dan vooral verder. De vragen gaan over verschillende stellingen waar soms best wel heftig op gereageerd kan worden. Nu ben ik best wel fan van Natuurlijk Ouderschap en probeer dit ook toe te passen. Het is echter een basis waarvandaan ik vervolgens mijn eigen mening ontwikkel.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Ik ben bij beide kinderen begonnen met uitsluitend borstvoeding, ook toen dit niet zo makkelijk bleek te gaan als gehoopt / verwacht. Na een aantal maanden ben ik begonnen met bijvoeding omdat ze niet genoeg aankwamen. Toen ik bij de eerste moest gaan werken en het kolven daar erg slecht geregeld was (moest op het kindertoilet…), liep dit ondanks de voorraad die ik thuis al had aangemaakt snel terug en stapte ik thuis ook deels over naar de fles. Bij de tweebde heeft dit langer geduurd, voordeel was dat ik op dat moment thuis werkte en dus kon voeden waar en wanneer ik wilde. Voor mij was het belangrijkst wat het beste was voor het kind, en als dat meer moest drinken dan kwamen er flesjes. Punt.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

De kinderen slapen in hun eigen bed, we hebben wel een co-sleeper-wieg naast het bed gehad in de eerste drie maanden en daarna in een ledikant aan mijn kant van het bed. Ze sliepen dus in principe in hun eigen bed. Onze dochter heeft de eerste drie maanden echter regelmatig tussen ons in bed gelegen omdat dat voor haar het rustigst was en dus ook voor ons de meeste uurtjes slaap opleverde. Vanaf drie maanden sliep ze door en werd ze onrustig als we de kamer binnen kwamen dus is ze naar haar eigen kamer verhuisd. Onze zoon heeft bijna een jaar bij ons op de kamer gelegen.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Kant-en-klaar, heb geen moment getwijfeld over wasbare luiers. Stiekem ben ik wel een luie moeder. Wel heb ik wasbare zwemluiers voor het zwemmen met baby, dat vind ik toch weer net iets anders en vele malen handiger.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Mijn voorkeur gaat uit naar houten speelgoed, maar ook V-tech en Fisher Price hebben mooi en degelijk speelgoed dat je in ons huis zal aantreffen. Wel merk ik dat ik iets kritischer ben op batterijen, geluiden en muziekjes etc. Muziek kunnen ze ook prima met (houten) muziekinstrumenten maken.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Ik heb voor beide kinderen vers gekookt. Al snel aten ze wat wij ook aten, maar dan net wat aangepast. Dan kookte ik wat meer groenten en vroor dat in voor als wij een keer makkelijk pizza gingen eten of iets anders dat ze niet zouden mogen hebben. Je hebt al snel een hele vrieslade vol liggen, zelfs als ze ondertussen gewoon helemaal met de pot meeëten.

Dragen of wagen?

Als de baby’s zo klein zijn gaat mijn voorkeur uit naar dragen. Zeker bij onze dochter met krampjes, was dat ideaal en kun je ook gewoon nog uit de voeten. Bij de tweede vond ik het ook prettiger als hij in de draagzak zat om bijvoorbeeld zijn zus naar de peuterspeelzaal te brengen. Toch hebben we de wagens ook volop gebruikt en zou ik niet zonder kunnen of willen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Bij de eerste ben ik al vroeg begonnen, zonder veel resultaat. Het komt vanzelf wel als het kind er klaar voor is. Bij de tweede maak ik dus ook totaal geen aanstalten. Ook niet nu het consultatiebureau laatst aangaf dat hij twee was en dus tijd werd om af en toe op de wc te gaan zitten. Komt vanzelf wel.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Ik koop niet alleen eerlijke merken, maar kom ook niet bij de Primark. Die is net iets te ver om ‘even’ heen te gaan. Wel heb ik geen problemen met kleding van de Wibra of de Zeeman.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Ik ben nogal van de onderhandeling, of valt dat stiekem toch meer in de categorie omkopen? Maar als ik wat zeg verwacht ik wel dat er geluisterd wordt, zoals ‘nu jassen aantrekken’ of ‘niet de straat op rennen’.

Laat jij je kind weleens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Ik kijk het rustig even aan, eerst kijken of het een ‘aandachtshuiltje’ is die binnen vijf seconden stopt nadat het is begonnen en geen aandacht krijgt of dat er echt iets aan de hand is. Zoals van de stoel vallen, dan vlieg ik er wel meteen op af.

Tot zover de vragen, kom nu maar op met jullie mening ;-)

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)