Er zijn heel veel begrippen waarmee moeders andere moeders mee aanduiden, of zichzelf. Denk maar aan de laat maar waaien moeder, de aanmoddermoeder of slap ouderschapmoeder. De term loedermoeder hoort ook in dat rijtje thuis. Klinkt niet misschien heel positief, maar zo gaat het er wel in het echt aan toe. Daarom zal ik jullie vandaag een aantal bekentenissen doen die passen bij deze door Manon en Bibian bedachte tag.

Hoe vaak verschoon jij de luier van je kind?

Vaak doe ik dit een 4 / 5 keer per dag. Ik heb vaste momenten, vooral rondom de slaapjes. Mocht er een poepluier zijn dan verschoon ik het in principe direct. Zo voorkom je rode billetjes en aanslag. Tenminste als ik het ruik, ik zal eerlijk toegeven dat ik dat niet altijd doe, meestal wel gelukkig. Tenzij ik weet dat papa over vijf minuutjes binnenkomt, dan vind ik het niet erg om zo lang nog even uit te stellen. Krijg papa een mooi cadeautje ;-)

Eten jullie elke maaltijd aan tafel met het gezin?

Sinds dat onze dochter vijf maanden is en mee ging eten vanuit de kinderstoel zitten we minimaal drie keer per dag aan tafel. Als ik niet werk dan mogen ze met een soepstengel of iets dergelijks rondlopen. Echter bij gastkinderen gaat dat ook aan tafel zodat de rommel beperkt blijft. Dat zijn dan teveel kinderen om in de gaten te houden. Met pizza’s of patatjes maken we wel eens een uitzondering en mogen ze aan de kindertafel zitten en tv kijken. En op zondagochtend eten we vaak croissantjes op bed.

Hoe veel minuten/uren zit jouw kind per dag achter de TV, iPad, telefoon van mama etc.?

Daar was ik altijd heel voorzichtig mee; waarom zou je op de tablet spelen als je ook torens kan bouwen. En filmpjes kijken kan je altijd nog. Nu met twee kinderen merk ik wel dat ik daar iets makkelijker in ben geworden. Toch probeer ik hier heel bewust mee om te gaan. Precieze tijden durf ik niet te noemen. Maar het is wel langer dan de, ik geloof tien minuten per dag die voor deze leeftijd als maximum wordt aanbevolen.

Laat je jouw kind in slaap vallen in zijn eigen bed?

Ja, tenminste als we thuis zijn. Daar zijn ze gelukkig erg makkelijk in. Als ze niet willen slapen brengen we ze naar bed maar mag er nog even een boekje gelezen worden of iets dergelijks en vallen ze na vijf minuten alsnog in slaap. Wel gebeurt het regelmatig dat ze ‘s-nachts wakker worden.

Etensresten, spuug, kleine poepvlekjes en/of een beetje nattigheid van een te volle plasluier op de kleren van je kind: trek je hem/haar meteen schone kleding aan?

Nee hoor, er ligt aan het einde van de week al genoeg was op zolder. Dus bij een vlekje mogen ze gewoon lekker doorspelen. Anders wordt het toch wel vies. Als het echt nat is gaat het uit en poepvlekken ook want dat stinkt ongelofelijk.

Heeft jouw kind iedere dag twee dezelfde sokken aan?

Een heel enkel keertje uitgezonderd wel. Ik kan daar anders niet tegen

Koop jij jouw kind wel eens om met iets lekkers, tv-tijd of iets anders?

Ja hoor, ik ben ook maar een mens. En soms is dat gewoon zo makkelijk. Zo kopen we poepen op het potje om met op mama’s telefoon spelletje mogen spelen, en als ze echt heel dreinerig zijn geef ik ze een extra soepstengel. Ze moeten er echter niet om gaan zeuren.

Hoe ziet het er achter de gesloten deuren en laatjes in jouw huis uit?

Die laatjes en deurtjes houden alles precies op hun plek.

Als je een kind onder de 4 jaar hebt, geef je hem/haar elke dag nog 10 vitamine D druppeltjes?

Nee, na de eerste paar maanden ben ik daar al mee gestopt. Wel zeg ik iedere keer netjes ja bij het consultatiebureau als ze daarom vragen.

Tot slot: noem nog 3 dingen die loedermoeder-noemenswaardig zijn.

  1. Ik geef ze niet altijd een boterham tussen de middag. Meestal wel hoor, en zeker als ik werk. Maar anders wil ik het me ook wel makkelijk maken met wat extra fruit, een wafel (ja barstensvol giftige suikers) etc.
  2. Als onze jongste ‘s-nachts wakker wordt geven we hem vaak eerst nog een flesje water, ook al krijgt hij in principe geen flesjes meer. Hij pakt geen speen maar sabbelt hier wel graag aan. Ik hoor het ook niet altijd als hij wakker wordt, hij gaat dan zo stil zitten spelen. Als verdediging; als ik dan een keertje vroeger zijn kamer in kom slaapt hij nog wel.
  3. Als de oudste buiten speelt blijf ik binnen om het hoekje zitten omdat ik geen zin heb om naar buiten te gaan en zit dan vaak met mijn telefoon. Als zoonlief naar buiten gaat houdt ik hem toch meer in de gaten.

En, wat is jouw ‘geheimpje’?

Meer tags

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken