Afgelopen week was onze zoon 18 maanden. Hij is zich momenteel zo snel aan het ontwikkelen dat ik de tijd niet meer eens bijhoudt. In ieder geval niet in maanden zoals ik in het begin heb gedaan. In gedachten tel ik al in jaren; nu anderhalf jaar dus. Toen ik bij Tamara de Dreumes tag voorbij zag komen leek het me leuk om op die manier toch even stil te staan bij deze kleine mijlpaal.

Wat is de leeftijd?

Onze zoon is vandaag 18 maanden en 10 dagen om precies te zijn.

Wat is zijn favoriete eten?

Tot een week geleden had ik gezegd alles wat eetbaar is en met zijn knuistjes in zijn mond gepropt kan worden. Als hij de gelegenheid krijgt valt aarde daar ook onder, terwijl zijn zus meer van het speelgoed en slakken eten was. Sinds kort is hij iets moeilijker geworden met eten. Na een halve boterham probeert hij de rest op de grond te gooien. We hebben zelfs een paar dagen weer flesjes gegeven, ook omdat hij ziekig was. Het avondeten gaat er echter nog gewoon in, evenals wat er over is gebleven op het bord van zijn zus. Als zij voor de verandering haar bordje leeg eet komt er ook een groot protest.

Het meest favoriete tussendoortje?

Hij is helemaal gek op druiven. Daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net zoals rozijnen. Is wel fijn, omdat hij die stuk voor stuk moet eten en dus ook een stukje bezigheidstherapie is. Soepstengels vind hij ook super lekker, en zijn op voordat je je hebt omgedraaid.

Wat is zijn favoriete drinken?

Als hij een keer een flesje krijgt is hij daar echt heel erg blij mee. Vaak vullen we ze tegenwoordig gewoon met water en als hij ‘s-nachts echt niet wil slapen met dreumesmelk. Verder vind hij ananassap erg lekker of andere verdunde vruchtensappen.

Favoriete televisieprogramma?

Niet dat ik weet, als de tv aanstaat zijn dat vaak programma’s voor zijn zus. Hij kijkt even en gaat dan weer door met spelen.

Favoriete boek?

Alles wat kan bladeren voldoet. Wel merk ik dat hij het boek van Dick Bruna met het alfabet wel heel erg leuk vind. Vooral als we hem met zijn drietjes lezen; mama bladert, zuslief benoemd en hij kijkt naar de plaatjes.

Favoriete speelgoed?

Op dit moment heeft hij een hele sterke voorkeur voor de lade waarin de diertjes zitten. Ook het kastje van de keuken is zeer populair. Volgens mij omdat dit los speelgoed is dat hij stuk voor stuk op de grond kan gooien. Dat is dan ook zijn favoriete spelletje. Samen met de torens die mama bouwt omduwen.

Favoriete kleur?

Geen idee.

Wat maakt hem verdrietig?

Als ik hem naar bed breng is hij het daar niet altijd mee eens. Gelukkig lukt het om hem af te leiden met een knuffel of een muziekje. Als hij echt blijft huilen krijgt hij een flesje met water.

Hoe noemt hij papa en mama?

Mama en papa

Wat is zijn favoriete knuffel?

In zijn eigen bed heeft hij een knuffel van een hobbelpaard dat muziek maakt. Die vind hij altijd wel erg interessant. In het ledikantje naast ons bed liggen twee knuffelapen die hij helemaal geweldig vind.

Een favoriete activiteit?

Zoals ik eerder al aangaf speelgoed op de grond gooien. Hij vind het ook heel erg leuk om met andere kinderen te spelen, dan is hij vooral heel erg aan het observeren en kan hij opeens gaan schaterlachen als hij het grappig vind. Op de trampoline vindt hij het ook helemaal geweldig. Hij begint ook met lopen en vind het super om aan de handen van mama rond te lopen. Dit houdt hij al erg lang voor. Hopelijk gaat hij binnenkort los lopen. Bij het consultatiebureau hadden ze al commentaar…

Wanneer slaapt hij?

Het is een echte slaapkop. Iedere dag tussen de middag, vaak van 12 tot 3 uur. Soms zelfs nog langer. ‘S-nachts slaapt hij van 7 tot de volgende ochtend 8 uur.

Wat maakt hem druk?

Het is een heel rustig kind, dus echt druk heb ik hem nog niet meegemaakt. Vaak laat hij zich dan eerder neervallen om heel dramatisch languit op de grond te gaan liggen. Bijvoorbeeld als hij zijn zin niet krijgt. Wat dat betreft lijkt de twee = nee fase aangebroken, net zoals zijn zus is hij er lekker op tijd bij.

Wat maakt hem geweldig?

Dat hij is wie hij is. Hij is zo anders dan zijn zus. Was in het begin wel even wennen, dacht dat ik iets verkeerd deed omdat hij minder knuffelig is. Maar hij is gewoon heel relaxed. Doet zijn eigen ding, kan zich prima vermaken, maar vindt andere kinderen ook interessant. Heeft geen haast met zijn fysieke ontwikkeling, gelukkig zit er wel progressie in. Brabbelt en kletst er op los en is vooral heel erg vrolijk.

Heb jij ook een dreumes in huis en deze tag nog niet ingevuld voel je vrij hem over te nemen.

Meer tags

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken